AcasăNews AlertMAFIA DEŞEURILOR - Deputatul PNL Mircea Dolha „se dă lovit”, nu s-a...

MAFIA DEŞEURILOR – Deputatul PNL Mircea Dolha „se dă lovit”, nu s-a prezentat la Garda de Mediu cu actele solicitate

DISTRIBUIȚI

În timp ce 2.actualmm.ro publica o serie de articole menite să demaşte MAFIA DEŞEURILOR din Maramureş, Garda Naţională de Mediu, Comisariatul Judeţean Maramureş, refuză să facă orice fel de comentarii şi declaraţii, dar face controale peste controale. Comisarii au efectuat pana acum patru verificări.

Prima verificare s-a făcut pe 28 octombrie. Potrivit raportului întocmit de Gardă Naţională de Mediu, aceasta s-a făcut în urma sesizării telefonice primite de Serviciului Comisariatului Judeţean Maramureş. O echipă de comisari s-a deplasat la depozit, unde demaraseră lucrările de transport relocare deşeuri de pe depozitul cu activitate sistată Arinieş Borşa către depozitul Tepliţa, Sighetu Marmaţiei. Beneficiarul lucrărilor de pe acest amplasament, Consiliul Judeţean Maramureş a contractat aceste lucrări cu asocierea Bilfiger (Implenia) Baugesellschaft m.b.H, ca lider de asociere, împreună cu Întreprinderea Montaj Instalaţii S.A Baia Mare.


deseuri dolha

La rândul lui, contractorul a subcontractat lucrarea de relocat de la Depozitul Arinieş Borşa cu SC GDO MOV IMPEX SRL, iar acesta la rândul lui a încheiat un contract de prestări servicii pentru lucrarea de proiectare, execuţie, închidere, respectiv relocare şi transport deşeuri de la depozitul Arinieş Borşa la depozitul Tepliţa Sighet cu SC Maruani Com SRL.

Comisarii au constat că cele sesizate se confirmă „fiind surprinse mijloace de transport ale firmei ultim menţionate care descărcaseră o parte din materialul provenit din decoperta depozitului Arinieş Borşa lângă şi pe taluzul unei halde aflate în patrimoniul SC Conversmin SA ce fusese anterior ecologizată de către Ministerul Economiei cu fonduri de la Banca Mondială”.

deseuri dolha1

Conform raportului înaintat de Garda de Mediu, „s-a dispus sistarea transporturilor pe acest amplasament şi s-a trecut la sesizarea beneficiarului lucrărilor iar delegaţia acestuia a fost prezentă la sediul Gărzii Naţionale de Mediu, Comisariatul Judeţean Maramureş pe data de 9 noiembrie 2015 pentru a li se prezenta situaţiile întâlnite, inclusiv pozele realizate în data de 28 octombrie. S-a convenit asupra reverificării celor constatate în prezenţa delegaţiilor beneficiarului şi ai contractorului desemnat, lucru care s-a şi întâmplat în ziua următoare, respectiv pe data de 10 noiembrie 2011”.

În urma verificărilor în teren din data de 10 noiembrie, „s-au confirmat în totalitate cele prezentate în ziua anterioară şi au fost aplicate: două sancţiuni contravenţionale principale, respectiv amendă în valoare de 60.000 de lei pentru fiecare dintre membrii asocierii Bilfiger (Implenia) Baugesellschaft m.b.H ca lider de asociere, împreună cu Întreprinderea Montaj Instalaţii S.A Baia Mare pentru depozitări de deşeuri nepericuloase în amplasament neautorizat, respectiv pe taluzul unei halde aflate în patrimoniul Conversmin SA. De asemenea, au fost aplicate două sancţiuni contravenţionale complementare, respectiv desfiinţarea lucrărilor şi aducerea a starea iniţială a terenului cu termen de realizare a lucrărilor în data de 11 decembrie 2015”

Pe 23 noiembrie, în urma sesizărilor că s-ar fi depozitat gunoaie şi în alte zone, comisia de verificare a revenit în zona depozitului dar şi în zonele adiacente în care NU s-au mai identificat nicio altă încălcare a dispoziţiilor din actele de reglementare a proiectului tehnic. Aceste constatări au fost verificate şi de către alte societăţi care deţin sau administrează teren din zona SC Conversmin SA: Administraţia Parcului Natural Munţii Maramureşului (ce-a avut un reprezentant la acest control), preşedintele Composesoratului Cisla, angajaţii Ocolului Silvic Alpina Borşa.

deseuri dolha2
„În continuarea verificărilor a fost solicitat contractorului situaţia celor ce au în sarcină efectuarea transporturilor de pe depozitul Arinieş la depozitul Tepliţa Sighetu Marmaţiei iar după primirea informaţiilor i s-a solicitat şi situaţia documentelor de transport şi a registrelor de intrări, mijloace de transport pe depozitul Tepliţa”, se arată în raport.

Au fost invitaţi la sediul Gărzii Naţionale de mediu, Comisariatul Judeţean Maramureş, reprezentanţii legali ai celor implicați în activitatea de transport (încărcare Borşa, transport Borşa Sighetu Marmaţiei, respectiv descărcare Sighetu Marmaţiei) a deşeurilor provenite din depozitul Arinieş.

Pe 25 noiembrie s-a prezentat la sediul Gărzii Naţionale de Mediu, Comisariatul Judeţean Maramureş, delegatul SC GDO MOV IMPEX SRL, cu o parte a documentelor solicitate, fapt pentru care s-a aplicat o amendă de 10.000 de lei pentru nerespectarea legislaţiei privind Regimul transportului de deşeuri periculoase şi nepericuloase pe teritoriul Românei.

La sediul la Gărzii Naţionale de Mediu, Comisariatul Judeţean Maramureş nu s-a prezentat un reprezentant al transportatorului SC Maruani Com SRL. Comisarii de Mediu au fost ulterior contactaţi telefonic de un reprezentant al acestei societăţi cu menţiunea că toţi cei împuterniciţi să reprezinte firma sunt plecaţi din localitate şi că se vor prezenta la sediul Gărzii la o dată ulterioară.

Activitatea de relocare a deşeurilor municipale din Depozitul Arinieş Borşa la depozitul Tepliţa Sighetu Marmaţiei realizată de către transportatorul SC Maruani Com SRL este în curs de verificare, finalizarea constatărilor se va realiza în data de 27 noiembrie”, se arată în raportul Gărzii.
sursă foto: facebook.com

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

TE-AR MAI PUTEA INTERESA