AcasăLifestyleLucrați în Austria și nu puteți înțelege sistemul lor fiscal? Ați auzit...

Lucrați în Austria și nu puteți înțelege sistemul lor fiscal? Ați auzit ceva despre declarația fiscală și recuperarea impozitului, dar tot nu ați înțeles ce este? Vă vom răspunde la câteva întrebări în acest articol.

spot_img

DISTRIBUIȚI

Înainte de a vorbi despre recuperare și declarația fiscală, trebuie să știți cum funcționează sistemul fiscal. De asemenea, veți afla mai jos, într-o scurtă prezentare, pentru cine este obligatorie declarația fiscală și când trebuie depusă aceasta.

SISTEMUL FISCAL AUSTRIAC

În Austria, impozitul pe venit este cunoscut sub numele de Einkommensteuer. Sistemul fiscal funcționează după principiul plătești cât primești. Oricine are reședința în Austria este obligat să plătească impozit. Cei care nu au reședința, dar lucrează în Austria, plătesc o obligație fiscală limitată, care depinde de perioada petrecută în Austria. Veniturile obținute în Austria sunt supuse impozitului doar conform normelor din Austria și nu se impozitează și în altă parte.

Pe tot parcursul anului, sistemul fiscal austriac ia așa-numitele avantaje fiscale care, la sfârșitul anului fiscal, se cumulează sub forma unei declarații fiscale. Aveți dreptul la o rambursare a impozitului în cazul în care angajatorul dvs. a dedus o sumă mai mare de impozit din salariul dvs. decât ar fi trebuit.

Mai multe informații utile pentru românii care lucrează în Austria, de cum pot evita cele mai frecvente capcane fiscale pentru străini, puteți afla aici.

CINE TREBUIE SĂ DEPUNĂ DECLARAȚIA FISCALĂ

Nu doar întreprinzătorii trebuie să își declare veniturile în cadrul unei declarații fiscale, în multe cazuri, cum ar fi atunci când primesc venituri din afaceri și sunt obligați să țină o contabilitate. Și angajații care fac obiectul deducerilor de impozit pe salarii pot fi, de asemenea, obligați să depună o declarație fiscală.

De regulă, impozitul angajaților este deja plătit prin deducerea impozitului pe salariu. Evaluarea ulterioară este fie voluntară (evaluarea cererii), fie obligatorie (evaluarea obligatorie).

Evaluarea voluntară poate fi solicitată până la sfârșitul celui de-al cincilea an de la sfârșitul anului calendaristic (pentru 2021, prin urmare, până în 2026).

DECLARAȚIA FISCALĂ ESTE OBLIGATORIE DACĂ:

  • venitul anual este mai mare de 12.000 euro și
  • a fost obținut un venit suplimentar de peste 730 euro, sau au fost încasate două sau mai multe salarii și/sau pensii în același timp, care nu au fost impozitate în comun în cadrul deducerii impozitului pe salarii, sau
  • un aviz de scutire a fost luat în considerare la calcularea salariilor sau
  • au fost primite anumite plăți (de exemplu, alocație de reabilitare, fond de remunerare a insolvenței, …) sau
  • au fost furnizate informații incorecte (de exemplu, informații incorecte privind Bonusul pentru familie Plus) sau
  • deducerile au fost solicitate în mod eronat sau
  • NOU: O indemnizație de birou la domiciliu de la mai mulți angajatori a fost lăsată neimpozabilă într-o sumă care nu era datorată în totalitate.
  • În plus, trebuie depusă o declarație de impozit pe venit în cazul în care venitul de capital sau venitul din vânzarea de proprietăți private a fost obținut fără plata impozitelor speciale corespunzătoare (KESt sau ImmoESt).
  • În cazul în care nu există o reprezentare fiscală, termenul general pentru depunerea declarației pe suport de hârtie este 30 aprilie a anului următor sau 30 iunie a anului următor pentru depunerea prin FinanzOnline.
  • În cazurile individuale de evaluare (venituri multiple simultane ale persoanelor care nu desfășoară activități independente, întreruperea deducerii pentru persoanele care desfășoară activități independente sau pentru familiile monoparentale luate în considerare), se aplică, de asemenea, termenul general de 30 septembrie a anului următor, indiferent dacă declarația este depusă prin intermediul formularului oficial sau pe cale electronică.

OBLIGAȚIA DE DECLARARE PENTRU ÎNTREPRINZĂTORI

Prsoanele care desfășoară o activitate în agricultură și silvicultură, ca liber profesioniști, artiști, comercianți sau care obțin venituri din închirieri și leasing, trebuie să depună o declarație de venit dacă venitul anual depășește 11.000 euro (de la 12.000 euro pentru veniturile supuse impozitului pe salarii).
Indiferent de valoarea venitului, contribuabilii care țin evidența contabilă trebuie să depună o declarație de impozit pe venit.
De asemenea, este recomandabil să se depună o declarație de impozit pe venit în cazul în care a fost înregistrată o pierdere, deoarece motivul și valoarea pierderii vor fi determinate din punct de vedere juridic în scopul reportării pierderilor.
Termenele de declarare corespund celor pentru salariați, fiind posibilă o depunere ulterioară prin intermediul unei cereri justificate sau în cazul reprezentării fiscale.

CE ÎNSEAMNĂ RECUPERAREA IMPOZITULUI ÎN AUSTRIA

Dacă ați lucrat în Austria, chiar și sezonier, în perioada ultimilor 5 ani, puteți depune o declarație fiscală. De exemplu, în 2022 puteți recupera impozitul pentru anii 2017, 2018, 2019, 2020 și 202. Această declarație fiscală reprezintă începutul procesului de recuperare a impozitului din Austria. Este o procedură simplă dacă aveți alături o companie de încredere.

Suntem o firmă care ne ocupăm cu de recuperarea taxelor din Austria și Germania. Dacă ați lucrat sau lucrați încă în prezent în Austria sau Germania și aveți nevoie de ajutor în acest sens, noi vă stăm la dispoziție!

Ne puteți contacta aici:

  • numărul de telefon:  +40 369 805 805
  • Whatsapp: 0771 441 296
  • e-mail: office@migro.ro

Puteți apela cu încredere la serviciile noastre. Avem peste 46.000 de clienți fericiți!
În medie, clienții noștri au reușit să recupereze 700€.
Află chiar acum câți bani poți recupera. Folosește calculatorul nostru.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.










TE-AR MAI PUTEA INTERESA