AcasăLifestyleMondenLONGEVITATE - Cea mai bătrână persoană din lume are 116 ani și...

LONGEVITATE – Cea mai bătrână persoană din lume are 116 ani și este îngrijită de o româncă

spot_img

DISTRIBUIȚI

Odată cu trecerea în nefiinţă a lui Susannah Mushatt Jones, primatul pentru longevitate trece la Emma Morano, piemonteză născută în 1899, care la vârsta sa de 116 ani este cea mai vârstnică persoană din lume. Potrivit site-ului 2duerighe.com, Emma Morano este îngrijită de o româncă!

Emma Martina Luigia Morano, persoana cea mai longevivă din lume, locuieşte la Pallanza, în provincia Verbania.

Emma s-a născut la Civiasco, în provincia Vercelli, pe 29 noiembrie 1899: este ultima persoană încă în viaţă născută în secolul 19. Devenind decana Italiei şi Europei încă de pe 2 aprilie 2013, pe 14 august anul trecut a devenit şi italianca cea mai longevivă din toate vremurile depăşind-o pe italo-americana Dina Manfredini (1897-2012).

Emma a intrat în Cartea Recordurilor după dispariţia lui Susannah Mushat Jones, femeie afro-americană născută la Montgomery (Alabama) în 1899 şi cu două luni mai în vârstă. Jones, devenită femeia cea mai longevivă din lume anul trecut odată cu moartea japonezei de 117 ani Misao Okava, s-a stins într-o casă de odihnă din New York zilele trecute.

Emma nu pronunţă binele cuvintele, «nu am dinţi!», se scuză, însă bătrâna doamnă reuşeşte să intre în contact cu interlocutorii săi. Emma este îngrijită permanent de două îngrijitoare, o fată de culoare şi o româncă, ambele consideră că este «un privilegiu» să-i stea alături.

Bătrâna povesteşte despre căsătoria sa, că a rămas repede văduvă, şi despre unicul său fiu care a decedat la câteva luni după naştere. Familia s-a are rădăcini în zona piemonteză şi longevitatea este o caracteristică a acesteia: printre fotografii sunt şi cele ale mamei şi surorii sale, dispărute la 91 şi respectiv 107 ani.

Secretul? Ouăle crude: «mănânc două pe zi, unul dimineaţa şi unul după prânz». Aşa a făcut mereu de la 20 de ani.

Alimentaţia sa a fost mereu săracă în proteine şi bogată în fructe şi legume, chiar dacă în ultimii ani, din cauza problemelor cu dinţii, mănâncă o supă la prânz cu carne măcinată, iar la cină lapte.

Anul trecut în 29 noiembrie, când a împlinit 116 ani, a primit felicitări de la Preşedintele Italiei, Sergio Mattarella, şi de la Papa Francesco, care i-au trimis scrisori.

Sursa: gazetaromaneasca.com

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA