Acasă Actualitate Politic Liviu Marian Pop: "USL duce România spre normalitate"

Liviu Marian Pop: “USL duce România spre normalitate”

DISTRIBUIȚI

Anul acesta România a înregistrat o creștere economică continuă. Conform primelor estimări, potrivit raportului INS, produsul intern brut în trimestrul al treilea 2013 a fost, în termeni reali, mai mare cu 1.6% comparativ cu trimestrul al doilea 2013, iar față de același trimestru al anului trecut creșterea este de 4.1%. Comparativ, PIB-ul Uniunii Europene a crescut cu 0.2% în trimestrul al treilea și cu 0.3% în trimestrul doi, potrivit Eurostat. Astfel, România se situează pe primul loc în Europa la creștere economică.

Creșterea economică este susținută în special de industrie, exporturi și absorbția fondurilor europene. Din punctul de vedere al utilizării PIB, creșterea s-a datorat exportului net, pe baza creșterii cu 3.9% a exporturilor de bunuri și servicii, corelată cu reducerea volumului importurilor de bunuri și servicii cu 1.7%. Agricultura a crescut PIB-ul cu 2,7% în primele nouă luni. Probabil că evoluţia pozitivă din agricultură se va vedea şi în trimestrul patru. Se estimează că pe tot anul agricultura va înregistra o creştere de 20% faţă de anul trecut.

Datele reprezintă estimările semnal ale Statisticii, iar varianta provizorie a evoluţiei PIB pentru trimestrul al treilea va fi anunţată pe 4 decembrie.

Pentru anul 2013, Guvernul, FMI şi Comisia Europeană anticipează o creştere economică de 2,2%, iar pentru anul viitor de 2,1-2,2%. Proiectul de buget pentru 2014 a fost fundamentat luând în calcul o majorare a PIB de 2,2%.

Așadar, se pare că măsurile USL-ului au scos România din criză și contribuie la o dezvoltare prosperă și durabilă, iar în continuare atenția noastră principală trebuie să se orienteze către agricultură, fonduri europene și export.

Loading...
loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


TE-AR MAI PUTEA INTERESA