AcasăslolvaciaLITERATURĂ ȘI ARTĂ - PS Iustin la tabăra de creație „Arheus” de...

LITERATURĂ ȘI ARTĂ – PS Iustin la tabăra de creație „Arheus” de la Ocoliș (FOTO)

spot_img

DISTRIBUIȚI

LITERATURĂ ȘI ARTĂ Preasfinţitul Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, s-a aflat între scriitorii şi artiştii plastici sosiţi la cea de a XII-a ediţie a Taberei de Literatură şi Arte Plastice „Arheus”, care se desfăşoară la „Casa Marchiş” de la Ocoliş, Maramureş, timp de două săptămâni, sub genericul „Unire-n cuget şi simţiri”.

Este vorba de o tabără de creaţie, cenaclu, expoziţii şi spectacol, ce se desfăşoară sub egida Fundaţiei „Arheus”, preşedinte sculptorul Ioan Marchiş, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Maramureş. PS Episcop Iustin a fost însoţit de arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial economic, şi de pr. Virgil Jicărean, consilier eparhial pentru patrimoniu şi artă sacră, pictor bisericesc şi iconar.

La slujba Parastasului au fost prezenţi Vasile Moldovan, prefectul Maramureşului, Doru Dăncuş, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare, Florin Daniel Boltea, primarul comunei Groşi, pe teritoriul căreia se află satul Ocoliş, Prof. Gavril Ardusătan, viceprimar, Pr. Olimpiu Călin Ţura, Florin Pop, de la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, consilieri locali. Dintre scriitori i-am remarcat pe Ioan Groşan, parodistul Lucian Perţa, scriitoarea Florica Bud, urmând să sosească şi să se alăture celor peste 30 prezenţi şi alţi scriitori şi pictori.

Prima întâlnire cu artiştii a avut loc la intrarea în incinta care găzduieşte tabăra, unde sculptorul Ioan Marchiş a ridicat a troiţă din lemn. La baza acestei troiţe, artiştii prezenţi de-a lungul anilor în tabăra naţională de la Ocoliş au adus pământ de la mormintele a peste 200 de scriitori din toată ţară şi l-au pus la baza troiţei. PS Episcop Iustin a oficiat un parastas de pomenire pentru artiştii trecuţi la Domnul. La slujbă au fost prezenţi oficialităţi judeţene şi locale, scriitori şi pictori.

PS Episcop Iustin a oferit sculptorului Ioan Marchiş cea mai înaltă distincţie a Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, „Crucea Voievodală Maramureşeană” pentru activitatea de susţinere şi promovare a artei şi culturii creştine, a patrimoniului sacru al Maramureşului, a proiectelor comunităţilor creştine ortodoxe. „Biserica are datoria să recupereze şi să dea viaţă, să salveze o cultură românească creştină în naufragiu”, a spus PS Episcop Iustin. Ierarhul a primit în dar o icoană cu Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă, din partea gazdelor.

Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a primit în dar o icoană a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă, sculptată de fiul Dan Marchiş al sculptorului gazdă. Icoana este un triptic, care cuprinde cunoscuta icoană a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, care împunge balaurul cu suliţa, iar aceasta străbate trei registre, ultimul fiind iadul, în care se află balaurul. În scena din mijloc este pictată Maica Domnului, care aşteaptă ca Sfântul Gheorghe să învingă balaurul.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
TE-AR MAI PUTEA INTERESA