AcasăAlteleEconomicLISTĂ NEAGRĂ - Otrăvurile care n-au ce căuta în agricultură

LISTĂ NEAGRĂ – Otrăvurile care n-au ce căuta în agricultură

spot_img

DISTRIBUIȚI

LISTĂ NEAGRĂ Greenpeace Germania a publicat o nouă versiune a catalogului intitulat “Lista neagră a pesticidelor în UE”.

LISTĂ NEAGRĂ Acest raport a fost realizat de Lars Neumeister, un expert independent, şi inventariază toate pesticidele autorizate în Uniunea Europeană în funcţie de potenţialele riscuri pe care le reprezintă pentru sănătatea oamenilor si a mediului.

“Cele mai periculoase pesticide pentru oameni şi mediu trebuie să dispară de pe câmpuri şi din alimentaţia oamenilor. În plus, trebuie să ne asigurăm că o substanţă toxică nu este înlocuită de o alta. Am văzut acest lucru în cazul a trei neonicotinoide interzise. De la punerea în aplicare a interdicţiei parţiale pentru aceste substanţe, se foloseşte în locul lor tiacloprid. Această substanţă e un pesticid din aceeaşi clasă a neonicotinoidelor, o ameninţare pentru albine şi alţi polenizatori. Lista neagră trebuie să servească în primul rând ca un ghid menit să reducă şi în final să înlocuiască pesticidele chimice de sinteză cu alternative ecologice, non-chimice”, spune Christiane Huxdorff, coordonator al campaniei pentru agricultură ecologică din cadrul Greenpeace Germania.

Raportul analizează cele 520 de substanţe active permise în UE şi le evaluează riscul potenţial. Lista neagră a pesticidelor conţine 209 dintre cele mai periculoase pesticide, care au un impact toxic asupra mediului şi sănătăţii oamenilor, şi a căror înlăturare din uz ar trebui să fie prioritară.

Potrivit raportului, 111 pesticide ar trebui interzise imediat pentru a proteja sănătatea oamenilor. Este vorba de substanţe precum glifosatul, care a fost clasificat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii ca un posibil cancerigen, sau abamectinul, un insecticid foarte toxic pentru oameni.

Conform documentului citat, 62 de pesticide îndeplinesc cel puţin două criterii de interzicere imediată pentru a proteja mediul. Este vorba de substanţe precum imidaclopridul, care este toxic pentru albine şi alte insecte şi a cărui utilizare este restricţionată în prezent.

Pe lângă acestea, alte 36 de pesticide se află pe lista neagră pentru un cumul de toxicitate. Printre acestea se numără un fungicid numit captan, o substanţă cancerigenă, imunodepresivă, toxică pentru peşti şi alte organisme.

continuarea aici

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA