spot_img
Acasăsinucidere maramuresLISTA LUI PUTIN – Nouă opozanți ai Țarului de la Moscova au...

LISTA LUI PUTIN – Nouă opozanți ai Țarului de la Moscova au fost omorâți în ultimii ani

DISTRIBUIȚI

Asasinarea politicianului Boris Nemţov completează lista celor care l-au criticat pe Vladimir Putin şi li s-a închis gura definitiv. Teroarea din Rusia este arătată şi de numărul opozanţilor eliminaţi. Jurnalişti, politicieni, artişti, avocaţi, oameni de afaceri sau spioni ruşi au încercat să se opună regimului lui Putin. În replică, au primit gloanţe, cuţite în gât, otravă sau bătăi crunte. Viaţa de opozant al lui Vladimir Putin în Rusia este periculoasă. Nu contează meseria, banii din conturi sau ce informaţii au avut. Elementul comun, cel care contează, este critica la adresa liderului suprem al Federaţiei Ruse.

 

Boris Nemţov este doar ultimul din lista lungă cu ruşi vocali la adresa regimului. Politicianul rus a fost asasinat în apropiere de Kremlin, în noaptea de vineri spre sâmbătă. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Interne, Elena Alekseieva, a declarat că au fost descoperite şase cartuşe la locul crimei. Patru gloanţe l-au lovit pe Boris Nemţov.

Jurnalista Anna Politkovskaia (foto) era printre puţinii reprezentanţi mass media care îndrăzneau să vorbească despre abuzurile din timpul şi de după războiul din Cecenia. Jurnalista lucra la Novaia Gazeta. Pe 7 octombrie 2006, ea a fost ucisă la Moscova, în holul clădirii în care locuia.

O lună mai târziu, în noiembrie 2006, Aleksandr Litvinenko, a murit la Londra, otrăvit cu poloniu-210, o substanţă radioactivă toxică şi aproape ne dectabilă. Litvinenko a fost ofiţer în serviciile secrete ruse, refugiat însă la Londra din cauza lui Vladimir Putin. Pe patul de moarte, el le-a dictat câteva rânduri poliţiştilor care îl audiau: „Puteţi reuşi să reduceţi la tăcere un om, dar nemulţumirea protestelor din întreaga lume vă va răsuna în urechi tot restul vieţii, domnule Putin”, le-a spus poliţiştilor.

Jurnalistul rus Mihail Beketov a scăpat cu viaţă după ce a fost bătut cumplit în 2008. A rămas însă cu mari sechele, devenind hemiplegic. Beketov a fost incapabil să vorbească în urma încercării de asasinat. Beketov dezvăluise mai multe fapte de corupţie legate de construirea a unei autostrăzi. A murit, în cele din urmă, în 2013.

Alte două persoane, opozante regimului Putin, au murit în 2009. Avocatul Stanislav Markelov şi jurnalista Anastasia Baburova (Novaia Gazeta), au fost împuşcaţi mortal în centrul capitalei ruse. Stanislav Markelov tocmai denunţase într-o conferinţă de presă eliberarea fostului colonel rus Iuri Budanov, condamnat la zece ani de închisoare, în 2003, pentru crimă. Jurnalista a fost rănită în timp ce încerca să îl oprească pe agresor şi a murit la spital.

Tot în 2009, reprezentanta unui ONG care lupta împotriva abuzurilor comise de ruşi în Caucaz a fost răpită şi ucisă. Trupul Nataliei Estemirova a fost găsit ciuruit de gloanţe într-o pădure din Inguşetia.

Oligarhul rus Boris Berezovski (foto), un cunoscut opozant al lui Vladimir Putin, s-a refugiat la Londra. El era un apropiat al fostului preşedinte Boris Elţîn, dar după preluarea puterii de către Putin a fugit din ţară. El a fost găsit mort în apartamentul său. Moscova a cerut Londrei în mai multe rânduri, dar fără succes, extrădarea acestui om de afaceri controversat, inculpat în Rusia pentru că a făcut apel la o lovitură de stat. Berezovski a promis o recompensă de 50 de milioane de dolari pentru cei care îl vor aresta pe periculosul criminal Putin.

Actorul rus Alexei Devotcenko, cunoscut drept un opozant public al regimului lui Vladimir Putin, a fost găsit mort într-o casă din nordul Moscovei în toamna anului trecut. Alexei Devotcenko, în vârstă de 49 de ani, era cunoscut drept un opozant activ al regimului lui Vladimir Putin. Membru al Frontului Civil Unit din Sankt Petersburg, Devotcenko a luat parte de-a lungul timpului la numeroase acţiuni ale opoziţiei. În martie a cerut elitei culturale ruseşti să nu mai accepte bani de la stat, deoarece puterea de Moscova îi vrea pe intelectuali şi artişti servili.

Fostul magnat rus Mihail Hodorkovski este singurul opozant de calibru lăsat în viaţă. După ce a stat zece ani în închisoare, fiind acuzat de evaziune fiscală, Mihail Hodorkovski, în vârstă de 51 de ani, a fost graţiat în 2013 de preşedintele Vladimir Putin, iar în prezent trăieşte în Elveţia. Cea mai mare parte din averea lui i-a fost confiscată.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


TE-AR MAI PUTEA INTERESA