AcasăLifestyleLegislația jocurilor de noroc din România 2023

Legislația jocurilor de noroc din România 2023

spot_img

DISTRIBUIȚI

Tot ce trebuie să știi despre legislația aferentă jocurilor de noroc din România în 2023 – acte normative, taxe, impozite și multe altele. Citește și află acum!

Jocurile de noroc – domeniu reglementat în România

Țara noastră se numără printre statele Uniunii Europene care au acceptat jocurile de noroc, reglementându-le în mod legal începând cu anul 2009. Cu excepția Loteriei Române (care funcționează fără încetare din 1906) domeniul jocurilor de noroc a cunoscut și o lungă perioadă de interzicere (între 1945 și 1990). Astăzi, în România, numărul operatorilor de jocuri de noroc, precum Verde casino, a crescut, iar previziunile de viitor sunt pozitive.

Grație legislației adoptate de către organele de stat și Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc, România a devenit una dintre cele mai prospere piețe de gambling la nivel european. Pe lângă faptul că a atras unii dintre cei mai prestigioși furnizori de servicii din domeniul jocurilor de noroc, pe teritoriul țării noastre și-au deschis birouri și studiouri branduri de renume din sectorul producției de jocuri, precum Amusnet Interactive, Playtech, Evpolution Gaming, Pragmatic Play, Novomatic și mulți alții.

Care sunt documentele care reglementează jocurile de noroc la nivel online și offline de către statul român?

Anul 2009 a marcat intrarea în vigoare a legii care are ca obiect de reglementare sectorul de gambling din țara noastră (OUG nr. 77, în data de 24 iunie). Activitatea Oficiului Național pentru Jocurile de Noroc (ONJN) face obiectul Hotărârii de Guvern nr. 298 (din data de 29 mai 2013) și Ordonanței de Urgență nr. 20 (din data de 29 martie 2013).

În completarea acestor legi au venit și Ordonanța de Urgență nr. 92 (din data de 29 decembrie 2014), Hotărârea de Guvern nr. 111 (din data de 24 februarie 2016) și Ordonanța de Guvern nr. 15 (din data de 18 iulie 2022).

Care este instituția responsabilă cu autorizarea prestatorilor de jocuri de noroc în România?

ONJN se ocupă de licențierea tuturor operatorilor care întrunesc condițiile de autorizare specificate de acest organism. Organizația emite licențe clasa I și clasa a II-a (ambele, cu o perioadă de valabilitate de 10 ani).

Condiția menținerii valabilității unei astfel de autorizații este legată de plata la termen a taxelor anuale aferente tipului de licență. Licențele oferite de ONJN sunt de tip B2C (business- to-consumer) și B2B (business-to- business).

Cine poate obține o licență tip clasa I de la ONJN?

Este permisă doar licențierea companiilor care au sediul social pe teritoriul unui stat european și care fac parte din EEA (Spațiul Economic European) sau din Confederația Elvețiană.

Care sunt jocurile de noroc acceptate pe teritoriul României?

În portofoliul jocurilor de noroc care pot fi jucate în mod legal în țara noastră se numără pokerul, bingo, loto, jocurile de masă și jocurile de cărți (ruleta, blackjack, baccarat, craps, Sic Bo, Dragon Tiger, Teen Patti, etc) și pariurile sportive. Aceste categorii de jocuri sunt reglementate de către ONJN.

Chiar dacă nu sunt reglementate în mod direct de către Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc, pe lista jocurilor permise se mai regăsesc și alte categorii. Acestea sunt jocurile de îndemânare, jocurile sociale, parierea pe evenimente din diferite domenii (fantasy betting) și cursele de cai și câini (acestea sunt asimilate drept sporturi și intră în categoria pariurilor sportive).

Ce valoare au taxele și impozitele care sunt plătite de către prestatorii de servicii și jucătorii ce activează în sectorul jocurilor de noroc din România?

În funcție de tipul jocului de noroc, companiile licențiate vor trebui să achite taxe anuale care au o valoare cuprinsă între 11.500 Euro (bingo organizat în săli cu specific) și 135.000 Euro (pentru loterii). Taxa aplicată în cazul prestatorilor de servicii online (jocuri de noroc de la distanță) este calculată în funcție de cifra de afaceri.

Astfel, în cazul în care cifra de afaceri nu depășește suma de 500.000 Euro pe an, atunci se va achita o taxă în valoare de 15.600 Euro. Dacă suma depășește această valoare, dar nu este mai mare de 1 milion Euro pe an, operatorul va fi taxat cu suma de 62.400 Euro. Depășirea sumei de 1 milion Euro, dar până la 5 milioane Euro, echivalează cu plata unei taxe de 156.000 Euro.

Prestatorii de servicii din domeniul jocurilor de noroc care înregistrează o cifră de afaceri peste 5 milioane Euro, dar nu mai mare de 10 milioane Euro, vor avea de plată 249.000 Euro către statul român. În cazul în care cifra de afaceri raportată depășește 10 milioane Euro anual, atunci taxa va fi în cuantum de 312.000 Euro.

În ceea ce îi privește pe jucători, aceștia vor plăti o taxă de 2% din suma cu care își alimentează contul de joc online și de 5% atunci când plasează un bilet într-o agenție offline. De asemenea, retragerile de bani din contul de jucător implică plata unui impozit care variază în funcție de suma retrasă.

Pentru cei care retrag până la 10.000 Lei, taxa reprezintă un procent de 3% din sumă, iar pentru ce depășește 10.000 Lei, dar nu trece de 66.750 Lei, se va plăti 20% plus 300 Lei. Sumele care au o valoare de peste 66.750 Lei sunt taxate cu 40% plus 11.650 Lei. În ciuda modificării grilei de taxare, piața jocurilor de noroc din România se numără printre cele mai atractive din Europa.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA