LEGEA GRAŢIERII Dezbateri pe legea grațierii, în Senat. Comisia juridică a decis, marți, că vor fi graţiate pedepsele cu închisoarea de până la 3 ani, modificându-se, astfel, propunerea inițială a Guvernului care propunea grațierea colectivă a pedepselor până în cinci ani.
De asemenea, senatorii jurişti au adoptat şi un amendament al social-democratului Şerban Nicolae, potrivit căruia se scad trei ani din orice pedeapsă cu închisoarea de până în zece ani, scrie Libertatea.
Un alt amendament admis prevede că se grațiază în parte, la jumătate, pedepsele între 6 și 10 ani, aplicate femeilor însărcinate, și a persoanelor care au în întreținere minori cu vârsta de până la 14 ani, precum şi copii încadraţi în grad de handicap accentuat sau grav, potrivit legii, dacă nu li s-au interzis drepturile părintești, prin hotărâre judecătorească.
În plus, se grațiază în parte, la jumătate, pedepsele între 6 și 10 ani, pentru persoanele de peste 60 de ani și în întregime pedepsele pentru persoanele peste 70 de ani. Președintele comisiei juridice a precizat că acest amendament este echivalent cu o amnistie.
”Se graţiază în parte, cu trei ani, pedepsele cu închisoarea aplicate de instanţele de judecată mai mari de trei ani, dar care nu depăşesc zece ani”, prevede amendamentul propus de Nicolae. Potrivit senatorului PSD, de această prevedere ar urma să beneficieze aproximativ 800 de deţinuţi.
Amendamentul a fost adoptat cu 7 voturi ”pentru” şi 3 voturi ”împotrivă”. Senatorii juriști au mai stabilit că nu se grațiază pedepsele a căror executare este suspendată condiționat sau sub supraveghere, în condițiile legii.
Amendamentul senatorului PMP Traian Băsescu, care propusese grațierea tuturor pedepselor până în 10 ani, a fost respins de comisie. El și-a însuşit apoi propunerea Uniunii Barourilor, şi anume reducerea perioadei la 6 ani. Și acest amendament a fost însă respins de Comisia juridică cu un vot ”împotrivă”, un vot ”pentru” şi opt abţineri.
Traian Băsescu a declarat, în cadrul dezbaterilor asupra proiectului de lege, că în România Justiţia are un caracter punitiv, şi nu unul restaurativ, ca în Uniunea Europeană, iar un om care a stat în închisoare cinci ani va ieşi de acolo ”un om distrus”.
continuarea AICI