AcasăslolvaciaLECŢIE DE ISTORIE -Expoziţie de fotografie document semnată Ilie Tudorel, vernisată la...

LECŢIE DE ISTORIE -Expoziţie de fotografie document semnată Ilie Tudorel, vernisată la Biblioteca Judeţeană

DISTRIBUIȚI

În seara zilei de marţi, 23 februarie, în holul Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu” din Baia Mare a fost vernisată o expoziţie de fotografie document. Titlul acesteia este “Cronica familiei Dragfi “ şi este semnată Ilie Tudorel.

Deşi fotografiile pe suport de hârtie au fost expuse pentru publicul băimărean abia acum, ele circulă încă din vara anului trecut în mediul virtual.

“Această expoziţie este deja postată din luna iunie 2015 pe blogul meu de fotografie, Tudor Photoblog, sub numele complet de „Cronica Familiei Dragfi din Transilvania” pentru că, după cum ştiţi, în mediul on-line trebuie să fii mai explicit şi motoarele de căutare să poată să caute după nişte cuvinte cheie iar Transilvania este un adervărat cuvânt cheie pe internet. Această familie este una dintre cele mai importante familii nobiliare din istoria Evului Mediu transilvan, o familie care a reuşit de-a lungul timpului să-şi impună voinţa sa asupra istoriei Transilvaniei şi nu numai, şi asupra istoriei Regatului maghiar şi a Regatului polonez”, a explicat Ilie Tudorel.

Autorul susţine că toate instantaneele expuse sunt rezultatul mai multor călătorii intreprinse în aproape întreaga Europă.

”Aceste fotografii au fost realizate pe durata a mai multor ani în toate locurile legate de viaţa şi evoluţia ascendente a acestei familii importante. Fotografiile au fost realizate în Moldova pe unde vestitul Dragoş Vodă pe care toată lumea îl cunoaşte din legenda cu bourul a descălecat, apoi în întreaga Transilvanie, la Castelul Huniazilor, la Alba iulia care a fost capitala principatului Transilvaniei, la Budapesta unde a fost capitala Regatului maghiar, la Viena, locul în care a avut loc asediul, vestitul asediu a Imperiului Otoman asupra Imperiului Habsburgic în 1683, locul în care regele Ian Sobieski pe care toată lumea îl ştie din nuvela <<Sobieski şi românii>>, el a fost salvatorul Vienei, a reuşit despresurarea Vienei şi în felul acesta a salvat creştinătatea de pericolul otoman. Puţină lume ştie că regele Ian Sobieski se trage din vestita familie a Dragoşeştilor”, a mai spus autorul.

Nici locaţia unde fotografiile au fost expuse nu a fost aleasă întâmplător deoarece evenimentul a fost organizat pentru susţinerea candidaturii municipiului Baia Mare pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021.

”Sunt convins că aicea toată lumea va avea ocazia să vadă această expoziţie şi nu degeaba a fost ales acest loc ci pentru că toată lumea, sigur, ştie personaje istorice marcante cum ar fi Alexandru Macedon, Napoleon Bonaparte, Adolf Hitler, Stalin şi alţii, dar mult mai puţini ştiu personalităţile locale. Este foarte important să ne cunoaştem trecutul şi să ajungem să fim mândri de înaintaşii noştri care şi-au putut pune amprenta asupra istoriei universale”, a punctat fotograful.

Expoziţia rămâne deschisă până în data de 5 martie, în holul mare al Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu” Baia Mare., zilnic între orele 8.00 – 19.00.

Ana Pop

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


TE-AR MAI PUTEA INTERESA