AcasăMARAMURESUL ISTORICLasă-ne! N-are argumente, dar se baga-n seamă! Băsescu respinge Statutul parlamentarilor doar...

Lasă-ne! N-are argumente, dar se baga-n seamă! Băsescu respinge Statutul parlamentarilor doar ca să întârzie adoptarea bugetului!

spot_img

DISTRIBUIȚI

Statutul senatorilor şi deputaţilor a fost retrimis spre reexaminare de Traian Băsescu. Obiecţiile preşedintelui sunt inexistente pe fond. Consecinţa deciziei preşedintelui, întârzierea adoptării bugetului de stat pe 2013. Traian Băsescu a trimis Parlamentului spre reexaminare statutul senatorilor şi deputaţilor. Nu avea niciun motiv să o facă.

 

Legea statutului respectă ad-litteram standardele UE şi, în plus, s-au şi făcut unele concesii ANI în materie de incompatibilităţi şi conflict de interese. Retrimiterea statutului la Parlament are însă alte consecinţe. Întârzie adoptarea bugetului de stat pe anul 2013. Pentru că bugetul Senatului şi bugetul Camerei Deputaţilor nu pot fi votate până ce noul statut devine lege. Se pot vota bugetele celor două camere pe vechiul statut, dar asta înseamnă că o serie de cheltuieli (pentru cazare, carburanţi, limitare călătorii cu avionul etc.) care au fost reduse prin noul statut nu mai pot fi aplicate. Şi automat, până la rectificarea bugetară din vară, guvernul ar trebui să vireze Parlamentul cca 15% mai mulţi bani decât s-a prevăzut în proiectul de buget. Parlamentul poate admite sau respinge obiecţiile preşedintelui, iar acesta este obligat să promulge noul statut imediat.

Patru obiecţii are preşedintele Traian Băsescu legat de noul statut al senatorilor şi deputaţilor. La o analiză atentă a documentului care conţine respectivele obiecţii, observăm că de fapt nu este vorba de modificarea vreunui articol pe fond. Preşedintele invocă unele aspecte „echivoce” privind unele exprimări din lege.

Astfel, preşedintele susţine că deşi în statut multe incompatibilităţi sunt preluate din Legea 181/2003 (privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei… prevenirea şi sancţionarea corupţiei), totodată se menţionează că „alte incompatibilităţi cu calitatea de deputat sau de senator se pot stabili numai prin lege organică”.

Care este aici obiecţia preşedintelui: „Considerăm necesar clarificarea de către legiuitor a acestor dispoziţii şi stipularea lor în lege cu claritate…”. Deci este o chestiune de tehnică legislativă şi fără importanţă. În fapt, probabil Traian Băsescu se gândeşte să-i scutească pe inspectorii ANI de efortul de a conspecta şi alte legi.

A doua obiecţie: „Printre cazurile de încetare a mandatului de deputat sau de senator datorată incompatibilităţii (…) nu este inclusă situaţia prin care se constată incompatibilitatea printr-un raport al ANI necontestat la instanţele judecătoreşti. Practic, datorită textului de lege ambiguu, se poate ajunge la situaţia în care un parlamentar aflat în stare de incompatibilitate constatată de ANI, refuză să notifice Biroul permanent al Camerei din care face parte cu privire la starea sa de incompatibilitate şi îşi continuă exercitarea mandatului”. Şi aici suntem în faţa unei non-obiecţii. Şi a unei manipulări de zile mari. Traian Băsescu crede că un parlamentar poate ascunde faptul că a fost găsit incompatibil de ANI. Eroare. Nu poate ascunde nimeni nimic, pentru că oricum ANI postează pe site-ul propriu stările de incompatibilitate şi le trimite şi Parlamentului. Iar manipularea coonstă în faptul că Traian Băsescu sugerează în continuare că ANI este un organism cu putere judecătorească, ceea ce este fals. Este un organism pur administrativ şi doar în cazul în care o instanţă confirmă deciziile de incompatibilitate, acestea au putere juridică.

A treia obiecţie. Este o situaţie similară celei de la „obiecţia nr. 2”, numai că este vorba de situaţii în care un parlamentar se află în conflict de interese. Deci tot o non-obiecţie cu manipularea mai sus descrisă.

A patra obiecţie nici măcar nu are legătură cu statutul. Iată cum arată ea: „De asemenea, considerăm oportună consultarea societăţii civile, precum şi a instituţiilor competente în domeniu, în privinţa soluţiilor legislative înaintate prin această propunere legislativă, în vederea asigurării transparenţei şi a unui cadru legal stabil”. Suntem în faţa unei abordări aiuristice, care nu are ce căuta într-un astfel de document.

Evident că Traian Băsescu – aşa cum anticipam – şi-a argumentat trimiterea statutului la reexaminare prin… Raportul MCV. Considerăm că toate aceste aspecte vin în contradicţie cu recomandările cuprinse în Raportul Comisiei către Parlamentul European şi Consiliu privind progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi de Verificare, din 30 ianuarie 2013. Evident, nicio legătură între raport şi statut.

Imediat ce s-a aflat că Traian Băsescu a retrimis statutul senatorilor şi deputaţilor la reexaminare, deja televiziunile de ştiri au intrat în competiţie: „preşedintele nu este de acord cu privilegiile aleşilor”, „preşedintele nu e de acord cu superimunitatea aleşilor”. După cum se vede, nici măcar Traian Băsescu nu s-a legat de cele două articole care prevăd o relativă imunitate, iar în ceea ce priveşte „privilegiile”, nici ele nu sunt atinse, pentru că nu este vorba de privilegii în adevăratul sens al cuvântului.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA