AcasăAdministrațieLA INIȚIATIVA PRIMARULUI CĂTĂLIN CHERECHEȘ - Baia Mare oraş european inovativ. Re-naturalizarea...

LA INIȚIATIVA PRIMARULUI CĂTĂLIN CHERECHEȘ – Baia Mare oraş european inovativ. Re-naturalizarea terenurilor contaminate, hub de inovare participativă şi sistem virtual de recompense „iLEU”

spot_img

DISTRIBUIȚI

Municipiul Baia Mare intră în rândul orașelor europene inovative odată cu lansarea proiectului UIA SPIRE BAIA MARE. Este printre primele orașe europene care are curajul să demareze proceduri de decontaminare pentru solurile poluate cu metale grele folosind soluții bazate pe natură. În trecut au existat probleme reale legate de poluarea solului în diferite zone ale municipiului, iar proiectul își dorește să rezolve aceste probleme și să îi implice activ pe cetățeni în implementarea soluțiilor identificate, dar și în dezvoltarea orașului.

Practic, în următorii trei ani, mai multe terenuri cu o suprafață totală de aproximativ opt hectare vor deveni laboratoare vii” (Living Labs). În proiect vor fi implicați cetățeni, antreprenori, experți și elevi care vor putea veni cu idei de inovare și care vor avea un spațiu special creat în centrul orașului, un Hub de inovare (Casa Schreiber).

Prin proiectul UIA SPIRE se vor utiliza metodele non-invazive și soluții bazate pe natură (plante) pentru reducerea poluării cu metale grele pe cinci terenuri din Baia Mare, cu suprafață totală de 7,3 hectare, care au așadar efecte negative asupra populație:

  • 2 terenuri amplasate lângă RomPlumb (de 1,25 ha și 0,8 ha), deci poluate cu plumb, amplasate în cartierul Ferneziu. Al doilea teren este lângă gardul școlii.
  • 1 teren poluat cu cupru și zinc (3 ha). Acest teren este linia de demarcație între zona de locuit si zona industrial si a fost poluat de la Cuprom. Amplasat in cartierul cel mai mare al orașului, Alecsandri.
  • 2 terenuri cu poluare combinata de la cei 2 mari poluatori din zona: Romplumb si Cuprom (1,5 ha și 0,75 ha). Primul teren este în plin cartier (Ferneziu)

Pe aceste terenuri se vor planta soiuri diverse de plante pentru a identifica care sunt cele mai potrivite pentru decontaminare. La selectarea plantelor se va ține cont de următoarele aspecte: să decontamineze solurile, sa fie estetice și să poată fi folosite pentru diverse activități economice, rezultate din noile inițiative ale comunităţii și idei venite din partea tinerilor și eco-antreprenorilor

Se vor analiza terenurile cu ajutorul unor instalații mobile, iar datele despre reducerea poluării la sol vor fi adăugate într-o platforma iGIS. Această platformă va putea oferi previziuni despre durata decontaminării unui teren, pentru ca terenurile să fie predate eventualilor investitori.

Partenerii proiectul vor ajuta la implementarea unui sistem virtual de recompense și plăți, numit iLEU, pentru încurajarea comportamentelor orientate spre inițiative eco-antreprenoriale ducând astfel la o dezvoltare durabilă în oraș și pentru susținerea implicării cetățenilor în proiect, dar și pentru obținerea unor beneficii și reduceri la nivel local, pe viitor.

La final, după rezultatele concrete ale proiectului partenerii vor dezvolta un Masterplan pentru Zona Metropolitană Baia Mare, care va viza recuperarea și regenerarea celor aproximativ 650 de hectare de terenuri poluate.

Municipiul Baia Mare se alătură clubului orașelor inovatoare europene propunând o abordare revoluționară a reutilizării terenurilor contaminate cu metale grele din oraș, prin fitoremediere adaptivă și crearea de noi ecosisteme urbane, ca strategie pe termen lung pentru o dezvoltare economică locală durabilă. În următorii ani, orașul va deveni un „laborator viu”, co-proiectând, într-un nou Hub de inovație, împreună cu o comunitate activă și dinamică, un mediu mai sănătos care va asigura bunăstarea cetățenilor, spre a deveni cel mai sănătos și verde oraș din România. În baza rezultatelor concrete ale proiectului, vom dezvolta împreună un Masterplan pe termen lung pentru Zona Metropolitană Baia Mare, care să vizeze recuperarea şi regenerarea celor aproximativ 650 de hectare de terenuri poluate, reutilizarea acestora, dezvoltarea bio-economiei şi implementarea în viitor a districtelor pozitive din punct de vedere energetic (PED)”, a precizat Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare.

Parteneriatul național este coordonat de Municipiul Baia Mare și este format din următorii parteneri naționali: Urbasofia, Indeco Soft, ARIES Transilvania, Zona Metropolitană Baia Mare, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca și Clusterul Green Energy.

Bugetul total al proiectului este 3.264.800,50 Euro, din care finanţarea nerambursabilă prin Fondul European pentru Dezvoltare Durabilă este de 2,611,840.40 Euro, aferentă programului Urban Innovative Actions (UIA – Acţiuni Urbane Inovative).

Detalii găsiți la următoarele adrese:
https://www.facebook.com/UIASPIRE/
http://spire.city/
https://uia-initiative.eu/en/uia-cities/baia-mare

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA