spot_img
AcasăNews AlertLĂMURIRI - Primarul Cherecheș face lumină în cazul Șincai: ”Faptul că dialoghez...

LĂMURIRI – Primarul Cherecheș face lumină în cazul Șincai: ”Faptul că dialoghez cu elevii la invitația unui director interimar nu înseamnă că jignesc pe cineva. Cred în dialog și nu în politica pumnului în gură”

DISTRIBUIȚI

Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare, a susținut astăzi, 18 noiembrie, o conferință de presă în care a lămurit unele aspecte legate de întâlnirea pe care a avut-o cu elevii de la Colegiul Național „Gheorghe Șincai”. Primarul s-a întâlnit cu elevii după ce în mass media și pe rețelele de socializare au apărut nemulțumirile mai multor tineri despre măsurile impuse de conducerea instituției. O parte dintre elevi i-au scris și primarului despre problemele lor și i-au cerut să intervină. Întâlnirea a avut loc cu acordul și în prezența directorului interimar al Colegiului Național „Gheorghe Șincai”.


Pentru a evita interpretările eronate sau răutăcioase ale unora, Cătălin Cherecheș a anunțat că va posta pe Youtube și Facebook înregistrarea video a întâlnirii pe care a avut-o cu elevii de la Colegiul Național „Gheorghe Șincai”.

Potrivit primarului Cătălin Cherecheș, în urmă cu trei săptămâni s-a implicat în problema elevilor de la alte unități de învățământ din municipiu atunci când aceștia au aflat de decizia Inspectoratului Școlar Județean Maramureș de a nu permite organizarea balurilor bobocilor în județ din cauza tragediei din clubul bucureștean Colectiv.

„Acum câteva zile, respectiv luni, tot la solicitarea elevilor, am dorit să intervin în a media, conform atribuțiilor pe care primarul le are în Legea 215, problema dintre profesori și elevi cu privire la uniforme, în primul rând, la contractul educațional și la camerele video montate în sălile de clasă. Și aici deja trebuie să intrăm într-o zonă a corectitudinii și sincerității. N-am crezut că pot întâlni o asemenea situație la colegiul pe care și eu l-am absolvit, pentru care am făcut foarte multe lucruri și le-am făcut cu foarte mare plăcere. Atât din perspectiva primarului, cât și din perspectiva omului Cătălin Cherecheș. Astăzi mi s-au limpezit un pic lucrurile pentru că am înțeles că totuși rădăcina este una sindicală. Raportându-ne la calendar înțeleg că pentru unii a început campania electorală și au înțeles că e un moment în care, provenind din sindicat, ajungând prin anumite ministere, trebuie să își utilizeze astăzi foștii colaboratori pentru a da o anumită amploare unui lucru care a fost absolut decent și corect”, a declarat Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare.

gh-sincai

Primarul Cătălin Cherecheș spune că întâlnirea a fost organizată de către directorul Cristian Heuberger, la solicitarea sa. Mai mult, primarul a declarat că nu i-a solicitat demisia directorului de la Colegiul Național „Gheorghe Șincai”. Cătălin Cherecheș consideră că este firesc să existe dialog între conducerea unităților de învățământ și elevi. Primarul a spus că va susține și va proteja în continuare elevii din Baia Mare.

„Am avut dorința să mă întâlnesc cu elevii. L-am contactat pe directorul Heuberger și l-am rugat să faciliteze această întâlnire. Domnia sa a organizat, a convocat elevii și m-a invitat să am această întâlnire cu elevii la ora 12:00 în amfiteatrul pe care cu plăcere l-a construit în acest colegiu. Deci, vă repet; domnul director a convocat elevii, domnul director a organizat și a pus la dispozițe sala. Domnul director m-a întâmpinat și împreună cu domnul director am fost la această întâlnire cu elevii, o întâlnire care aș dori să se întâmple în fiecare săptămână între directorul școlii sau liceului și elevi. Vreau să vă spun că niciodată nu s-a cerut vreodată demisia acestui director. Mai mult decât atât, nici nu i-aș putea cere demisia pentru că eu am fost cel care am garantat pentru domnia sa atunci când a devenit inspector general adjunct și, întâmplător, și atunci când a devenit director interimar, pentru că funcția este de interimat. Faptul că dialoghez cu elevii la invitația unui director interimar nu înseamnă că jignesc pe cineva. Cred în dialog și nu în politica pumnului în gură”, a mai adăugat Cătălin Cherecheș.

Primarul consideră că este firesc să existe dialog între conducerea unităților de învățământ și elevi. Primarul a spus că va susține și va proteja în continuare elevii din Baia Mare.
„Am toată sadisfacția că pot să apăr interesele elevilor și o voi face de fiecare dată. Nu am niciun fel de emoție și teamă din această perspectivă. Să stea absolut liniștiți elevii că înțeleg exact presiunile la care sunt supuși doar că pe mine nu mă poate pune nimeni absent la școală și nici catalogul nu e în mâna vreunui profesor de la Șincai. Cred că și foarte mulți dintre profesorii cu care am vorbit au o anumită reticiență în a comunica cu elevii și cu mediul exterior pentru că totuși Corpul profesoral este o familie și nu doresc să genereze anumite tipuri de emoții sau discuții. Dar îi îndemn pe toți, și de la Șincai și din altă parte, din toate școlile, grădinițele, liceele să discute cu cei tineri, cu elevii sau copiii. E cel mai important lucru. Nu trebuie să impunem elevilor absolut nimic. Trebuie să-i facem eventual să înțeleagă ce e bine și ce e rău. Nimic mai mult. Că nicăieri sau în prea puține locuri vreun primar își face atribuțiile conform legii și nu se implică în lucrurile astea, asta nu înseamnă că eu nu trebuie să o fac. Mie îmi place să îmi respect atribuțiile cu care m-au însărcinat băimărenii și legea”, a declarat Cătălin Cherecheș.
În cadrul conferinței de presă, primarul municipiului Baia Mare a prezentat detaliile din cadrul întâlnirii pe care a avut-o cu elevii de la Colegiul Național „Gheorghe Șincai”. Liceenii i-au cerut ajutorul primarului pentru a găsi soluții împreună cu reprezentanții conducerii colegiului, pentru a cădea de comun acord asupra unor obligații dar și drepturi pe care le au elevii, despre modificările care trebuie aduse contractului educațional, dar și despre supravegherea video a orelor de curs.

gheorghe-sincai

„Acești elevi mi-au spus că ei nu sunt de acord cu uniformele. Le-am spus că potrivit legii ei trebuie să aibă un însemn și i-am spus domnului director: „Domnul director este atât de greu să dai elevilor o paletă mai largă de produse din care să poată alege?” Să aibă și un veston, un sacou,o geacă, o vestă, o cămașă sau tricou. Să aibă fetele și o eșarfă. Să aibă diverse obiecte de vestimentație și să își poată achiziționa ce doresc ei din această gamă sau poate să nu își achiziționeze absolut nimic și să-și pună în piept o simplă emblemă sau să își ia o bască pe care să scrie Colegiul Național „Gheorghe Șincai”. Așa trebuie să funcționeze lucrurile într-o lume civilizată și într-o lume democratică. Nu cred că lucrurile funcționează prin impunere. Cred că lucrurile funcționează prin dialog inclusiv cu elevii pentru că nu îi aducem dimineața la școală pentru a-i izola și pentru a le face educație spartană. Îi aducem la școală pentru a se dezvolta cultural și intelectual. Mai mult decât atât, aceste uniforme nu sunt gratuite. Poate asta a fost și o altă durere majoră pentru că o uniformă costă aproximativ 200 de lei. Niciun părinte nu cumpără copilului o singură uniformă”, a declarat Cătălin Cherecheș.

Colegiul Național „Gheorghe Șincai” din Baia Mare este printre cele mai prestigioase unități de învățământ din județ. Acesta a beneficiat de suținere financiară din partea autorităților loale pentru a oferi condiții moderne pentru cei peste 1.000 de elevi. În urma conferinței de presă de astăzi, Cătălin Cherecheș a arătat că va accelera ritmul lucrărilor de reabilitare ale corpului istoric al clădirii și că va rămâne o partea activă a vieții acestui colegiu.

Simona Vasiac

Loading...
loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.TE-AR MAI PUTEA INTERESA