AcasăActualitatePoliticLA URNE, ROMÂNI! – Dacă proiectul trece și de Camera Deputaților, la...

LA URNE, ROMÂNI! – Dacă proiectul trece și de Camera Deputaților, la alegerile parlamentare vom avea vot obligatoriu

spot_img

DISTRIBUIȚI

Toti cetatenii romani cu drept de vot ar putea fi obligati sa participe la alegerile parlamentare, potrivit unui proiect de act normativ adoptat recent de Senat, astfel ca persoanele care nu se vor prezenta la urne vor fi amendate.

Totodata, documentul prevede introducerea, pe buletinul de vot, a optiunii „Niciunul dintre candidati nu corespunde”.

Propunerea legislativa adoptata tacit de Senat, in sedinta din 22 aprilie, aduce modificari la Legea nr. 35/2008 – cea care stabileste regulile pentru alegerile parlamentare.

La alegerile pentru cele doua Camere ale Parlamentului, votul va deveni obligatoriu pentru toti cetatenii romani cu drept de vot, conform documentului mentionat (care trebuie sa treaca si de Camera Deputatilor pentru a se aplica), exceptie urmand sa faca doar doua categorii de persoane.

”Votul este obligatoriu pentru toti cetatenii romani cu drept de vot. Fac exceptie (…) cetatenii romani in varsta de peste 80 de ani si cetatenii romani cu boli cronice (boli cu evolutie lenta si de durata – n.r.)”, scrie in proiect.

Persoanele care nu vor putea sa se prezinte la urne la sectia la care sunt arondate vor avea posibilitatea de a vota la alte sectii. In aceasta situatie, alegatorii vor primi un act din care va rezulta ca au votat la alta sectie decat cea la care sunt arondati.

Odata cu introducerea obligativitatii de a vota la alegerile parlamentare, proiectul de lege adoptat tacit de Senat prevede si amendarea celor care nu se prezinta la urne. Concret, neparticiparea la vot se va sanctiona cu 1.000 de lei.

Initiatorii propunerii legislative considera ca votul obligatoriu la parlamentare ar responsabiliza cetatenii si i-ar determina sa se implice in alegerea deputatilor si a senatorilor.

”Prin introducerea votului obligatoriu in Romania, ar putea fi certificata si obligatia civica a cetatenilor de a-si alege reprezentantii. Astfel, fiecare cetatean si-ar manifesta optiunile si si-ar indeplini o obligatie civica fata de societatea in care traieste. De asemenea, acest lucru poate fi privit si ca o metoda de a responsabiliza cetatenii, determinandu-i sa se implice in desemnarea viitorilor conducatori”, este punctat in expunerea de motive anexata proiectului.

In acelasi timp, alegatorii vor fi nevoiti sa se informeze cu mai multa atentie in privinta candidatilor, a partidelor care-i sustin si a promisiunilor electorale. ”(…) In masura in care cetatenii vor trebui sa-si asume o responsabilitate, vor trebui sa se informeze mai atent asupra candidatilor, a partidelor care ii sustin si a programelor promovate. Prin introducerea votului obligatoriu se reduc sansele de fraudare a alegerilor, nu va mai exista motiv de mita electorala si va fi greu sa manipulezi sau sa cumperi voturi. Votul obligatoriu ar conferi forului legislativ mai multa reprezentativitate, iar Guvernului – mai multa legitimitate”, mai scriu initiatorii.

Potrivit expunerii de motive, sase state din Uniunea Europeana au introdus votul obligatoriu, iar patru dintre acestea sanctioneaza absenteismul. Concret, alegatorii care nu se prezinta la urne sunt amendati in Cipru, Grecia, Luxemburg si Belgia. Votul este obligatoriu si in Italia si Portugalia, dar acolo nu se aplica sanctiuni.

Alegatorii vor avea la dispozitie ”votul alb”

Introducerea votului obligatoriu ar urma sa fie insotita de „votul alb”, dupa cum se arata in proiectul de lege adoptat de Senat. Mai exact, pe buletinul de vot va figura si optiunea Niciunul dintre candidati nu corespunde, ce va reprezenta, practic, o sanctiune morala pentru clasa politica.

”Conceptul de alegere nu poate fi asociat celui de obligativitate. Dar dreptul de a nu alege poate fi diferit de dreptul de a nu participa la vot, iar «votul alb» ar putea exprima aceasta diferenta. Asadar, odata cu introducerea votului obligatoriu, pe buletinele de vot trebuie introdusa o casuta pentru asa-zisul «vot alb» (ca de exemplu: Suedia). Un astfel de vot ar reprezenta o sanctiune pentru clasa politica, care ar deveni mai responsabila fata de cetatenii ale caror interese le reprezinta”, explica initiatorii.

Daca voturile alegatorilor din patrulaterul alb cu sintagma „Niciunul dintre candidati nu corespunde” vor ajunge la 50% plus unu, autoritatile vor fi nevoite sa organizeze un nou tur de scrutin. (avocatnet.ro)

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA