AcasăEvenimentL-AU FĂCUT SĂ TACĂ DEFINITIV – Boris Nemțov, opozantul lui Putin, a...

L-AU FĂCUT SĂ TACĂ DEFINITIV – Boris Nemțov, opozantul lui Putin, a fost ucis în centrul Moscovei cu focuri de armă

DISTRIBUIȚI

Opozantul rus Boris Nemțov a fost ucis de gloanțe în centrul Moscovei, în noaptea de vineri spre sâmbătă, a potrivit AFP, care citează presa rusa. Potrivit poliției, un bărbat necunoscut a tras dintr-o mașină 7-8 focuri de armă asupra lui Boris Nemțov în timp ce acesta se plimba cu o tânără pe podul Bolșoi Moskvorețki (Marele pod de piatră) din imediata apropiere a Kremlinului. Nemțov a fost împușcat în spate cu un pistol şi a murit la ora 23.40. Focurile au fost trase dintr-o mașină albă care a părăsit locul faptei, mai multe persoane fiind de faţă.

Boris Nemțov avea 55 de ani şi a fost vicepremier în timpul mandatului de președinte al lui Boris Elțin, în anii ’90. După ce Vladimir Putin a fost ales pentru prima dată în 2000, Nemțov a devenit unul dintre criticii cei mai vocali ai conducerii acestuia. El a ajutat la organizarea unor proteste de stradă și a scris pe larg despre corupția oficială. Nemțov a critict vehement politica Kremlinului asupra Ucrainei si ineficienta guvernului. El urma să ia parte duminică la primul mare protest al opoziției împotriva conducerii președintelui Vladimir Putin după luni de zile în capitala rusă, amintesc AP și Reuters.

Poliția, citată de agențiile de presă ruse, a raportat că mai multe persoane au asistat la asasinat. ”În fața mea, văd corpul lui Boris. Erau o mulțime de polițiști în jur”, a declarat un apropiat al lui Nemțov, opozantul Ilia Iașin.

Nemțov critica ineficiența guvernului, corupția larg răspândită și politica Kremlinului asupra Ucrainei, care a tensionat relațiile Rusia-Occident până la un nivel nemaivăzut din perioada Războiului Rece.

Kremlinul a anunțat că Putin va supraveghea personal ancheta. ”Acest asasinat brutal poartă semnele unui omor la comandă și este în mod clar o provocare”, a declarat președintele Vladimir Putin citat de purtătorul său de cuvânt Dmitri Peskov. Mașini de poliție au blocat strada unde el a fost împușcat. O ambulanță era de asemenea în apropiere.

Obama a condamnat uciderea lui Nemțov

Președintele american Barack Obama a condamnat vineri uciderea brutală a opozantului rus Boris Nemțov, doborât de gloanțe în centrul Moscovei în apropiere de Kremlin, și a cerut ”guvernului rus să efectueze rapid o anchetă promptă, imparțială și transparentă”, informează Reuters și AFP. Obama, care întreține relații tensionate cu omologul său rus Vladimir Putin, a cerut de asemenea într-un comunicat ca, ”circumstanțele uciderii lui Boris Nemțov să fie elucidate și autorii acestei crime odioase să fie aduși în fața justiției”.

Pentru președintele SUA, Boris Nemțov a fost ”un avocat neobosit al țării sale, el a luptat pentru drepturile tuturor cetățenilor ei”. ”Am admirat lupta curajoasă a lui Nemțov contra corupției în Rusia și îi sunt recunoscător că și-a împărtășit opiniile sincere cu mine când ne-am întâlnit la Moscova în 2009”, a explicat Obama în prima sa reacție publică la moartea lui Nemțov.

Statele Unite și Rusia întrețin la ora actuală relații foarte tensionate. Washingtonul acuză Moscova că îi sprijină pe rebelii pro-ruși din Ucraina. Rusia neagă orice implicare în conflict.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

TE-AR MAI PUTEA INTERESA