AcasăActualitatePoliticJURĂMÂNT DE CASTITATE ȘI SUPUNERE – Deputatul Nuțu Fonta ne spune că...

JURĂMÂNT DE CASTITATE ȘI SUPUNERE – Deputatul Nuțu Fonta ne spune că moțiunea opoziției e doar o iluzie

DISTRIBUIȚI

”Jurământ de sărăcie, castitate și supunere” este titlul unui celebru volum semnat de valoroasa poetă Gabriela Melinescu, apărut în 1972. La această carte m-am gândit atunci când am citit declarația politică a deputatului maramureșean Nuțu Fonta (colegiul Vișeu-Borșa). De citit a citit-o sigur Fonta în fața colegilor, dar de scris nu știm cine a scris-o, că pe alesul nostru nu-l putem nici măcar bănui că ar fi autorul. Nu asta e important, ne-am obișnuit cu astfel de mici curvăsării în mediul politic. Până la urmă (și) pentru asta plătim armata de consilieri din jurul aleșilor.

Mai important mi se pare faptul că declarația citită de Nuțu Fonta exprimă clar poziția oficială a UNPR, care nu lasă nici un grad de libertate în privința negocierilor cu noul PNL, cel care dorește să vină la guvernare cu orice preț și prin orice mijloace, înainte de alegerile parlamentare de anul viitor.

Iată ce ne spune Nuțu Fonta: ”Împreună cu PSD și cu celelalte formațiuni aliate, am reușit într-un timp relativ scurt să redăm demnitatea pierdută a românilor, să întregim salariile și pensiile tăiate de fostele guverne Băsescu – Boc, să stopăm risipa banului public, concedierile în masă, închiderea nejustificată a școlilor și spitalelor, să contribuim la creșterea economică a țării. Toate aceste acțiuni sunt dovezi palpabile ale preocupărilor constante ale coaliției de guvernământ de a îmbunătăți nivelul de trai al populației, iar UNPR a certificat fără nici o umbră de îndoială că și-a respectat întotdeauna cuvântul dat!”

Finalul declarației este un atac destul de bine formulat împotriva opoziției, nu înainte de laudele adresate premierului Victor Ponta: ”Trebuie să subliniem prestația primului-ministru al României, Victor Ponta, care, dând dovadă de diplomație și pragmatism, a reușit să mențină unită atât coaliția formațiunilor susținătoare a actualei guvernări, cât și majoritatea parlamentară. Victor Ponta și-a asumat eșecul înregistrat la alegerile prezidențiale din toamnă trecută, dar, în același timp, și-a dovedit cu brio profesionalismul și tenacitatea în funcția deținută de doi ani și jumătate încoace.

Faptul că reprezentanții Opoziției sunt acum reduși aproape total la tăcere și nu mai clamează formarea unui guvern liberal, așa cum le-a ordonat noul președinte, i se datorează în mare măsură premierului și măsurilor coordonate de acesta! De asemenea, acțiunile benefice ale Executivul în favoarea creșterii constante a calității vieții românilor au avut ca efect renunțarea Opoziției de a depune intens-anunțata moțiune de cenzură. Iată că au trecut două luni din actuala sesiune parlamentară, se apropie Sfintele Paști, iar majoritatea formată din coaliția PSD-UNPR-PC-PLR este de nefisurat, în timp ce moțiunea de cenzură devine, în fiecare zi, un vis iluzoriu prea îndepărtat al liberalilor de modă nouă…”

Așa cum spuneam la început, m-am oprit asupra acestui text deoarece e bine scris și pentru că a fost citit de către un parlamentar maramureșean. Și dacă tot am amintit de superbul volum al Gabrielei Melinescu de acum aproape o jumătate de veac, pentru că e sfârșit de săptămână, închei cu câteva versuri luate din cartea respectivă:

„Se cuvine iarna să-ți descoperi chipul

și să privești cum lumea pare un crin.

E ca și cum ți-ai visa în extaz arhetipul
într-o noapte mirosind a ger senin.

Văd păsări enorme în celule albe
cum își înfig pliscul în marele nor,
cum din cosmos vine superbul,

prea tânărul olandez zburător”.

Grigore Ciascai

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


TE-AR MAI PUTEA INTERESA