AcasăLifestyleJucăriile potrivite pentru copil în funcție de vârstă. Cum faci alegerea corectă?

Jucăriile potrivite pentru copil în funcție de vârstă. Cum faci alegerea corectă?

spot_img

DISTRIBUIȚI

Foto                       

 

Orice copil se bucură atunci când primește o jucărie nouă. În special când sunt mici, copiii nu sunt deloc mofturoși în ceea ce privește jucăriile, privind cu multă curiozitate orice cadou. Părinții în schimb, trebuie să fie foarte atenți atunci când cumpără o nouă jucărie sau când copilul primește una în dar.

 

Pe lângă faptul că unele jucării nu sunt sigure, având caracteristici care pot accidenta copilul, este important și ca cel mic să primească un produs adecvat vârstei pe care o are. Joaca este importantă pentru dezvoltarea socială, mentală, fizică și emoțională a copiilor, iar jucăriile adecvate sunt considerate de specialiști ca instrumente de învățare.

 

Află în continuare când este cel mai potrivit moment să îi oferi copilului tău jucării de pluș, seturi Lego, puzzle-uri sau cuburi de construcție.

 

0 – 6 luni

Este perioada în care cel mic învață să exploreze. Bebelușii își descoperă cele cinci simțuri pentru a descoperi informații interesante despre lumea din jurul lor. Până la 6 luni, bebe va putea să apuce obiecte și să manifeste afecțiune. El are nevoie de jucării sigure și ușor de ținut, dar cel mai important, care sunt sigure pentru băgat în gură. Jucăriile trebuie să fie moi, ușor de dezinfectat și să nu conțină părți mici, ce pot fi înghițite.

 

6 – 12 luni

Sunt ideale jucăriile ce pot îmbunătăți coordonarea ochi-mână, dar și care stimulează toate simțurile. Luminile, sunetele, texturile, sunt atribute care pot face jucăriile amuzante și educative în această perioadă. Cel mic adoră să lovească obiecte și să le arunce pe jos. Cuburile din lemn, jucăriile muzicale, jucăriile pentru dentiție, plușurile, sunt doar câteva dintre recomandările potrivite pentru această perioadă. Expunerea la forme și dimensiuni îl va ajuta pe bebe să facă diferența dintre obiectele rotunde și cele pătrate, precum și între obiectele pe care le poate manevra și cele care sunt prea mari pentru el.

12 – 24 de luni

Odată cu împlinirea vârstei de 1 an, copilul tău a mai achiziționat câteva abilități. El poate sta singur în picioare și poate face chiar câțiva pași, poate mânca singur și va doarmi mai puțin în timpul zilei. Asta înseamnă mai mult timp la dispoziție pentru joacă și pentru descoperit lucruri interesante. Copilul este la vârsta la care îi place să investigheze, să găsească obiecte ascunse și să imite sunete. Jucăriile cu piese mobile, de construit sau senzoriale sunt ideale la această vârstă, în special dacă stimulează abilitățile motorii. Sunt recomandate creioanele de colorat, cuburile de lemn, instrumentele muzicale, sortatoarele de forme.

 

24 – 36 de luni

Copilul tău crește rapid. Îi place să fugă, să se joace de-a fața ascunselea, să completeze propoziții și să își câștige independența. Îi plac jocurile imitative și cele de simulare. Acum se pun bazele jocului preșcolar, când unele obiecte pot primi atribute și funcțiuni complicate, doar cu ajutorul imaginației. Un cub de lemn poate fi o mașină de poliție, iar un prosop poate fi o pelerină de super erou. Sunt recomandate puzzle-urile, seturile de meserii, bucătăriile în miniatură echipate, casele de păpuși, scutere și mașinile de jucărie. Culorile și formele sunt atribute cu care copilul este deja familiarizat, așa că poți alege jucării strălucitoare, colorate și distractive, care pot fi ținute cu mâna. Seturile de pictură sau art & craft sunt o alegere inteligentă pentru explorarea unui domeniu plin de magie și creativitate.

 

Jucăriile sunt de cele mai multe ori distractive, dar nu trebuie să omitem nici partea educativă pe care o reprezintă. Cei mici au parte de diverse etape de dezvoltare și învățare, pe parcursul primilor ani de  viață. Tot în această perioadă au loc schimbări importante și în creierul lor, iar jucăriile potrivite vor stimula continuu mintea și simțurile, pentru a-l ajuta să crească.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.










TE-AR MAI PUTEA INTERESA