spot_img
AcasăEvenimentJaful pădurilor continuă, acum sub supravegherea USL! Cristian Muntean, inginer cu dosar...

Jaful pădurilor continuă, acum sub supravegherea USL! Cristian Muntean, inginer cu dosar penal pentru furt de lemne… propus de PNL Maramureș șef de Ocol Silvic!

DISTRIBUIȚI

După strânse negocieri la nivelul alianţei de guvernare, PNL- ul a reuşit să obţină la nivelul Maramureşului mai multe deconcentrate pe care se pregăteşte să le jefuiască prin numirea unor şefi cercetaţi penal în numeroase rânduri pentru mai multe hoţii.

Radu Ştef pe urmele lui Cristian Anghel

Numirea şefilor de deconcentrate se pare că a devenit cea mai rentabilă afacere a ultimilor ani. Partidul Naţional Liberal a obţinut printre altele în urma negocierilor din cadrul USL Direcţia Silvică Maramureş unde, preşedintele actual al PNL- Maramureş, Radu Ştef, după ce a numit directorul acestei instituţii, susţine numirea unui şef de ocol cercetat penal şi care se găseşte şi într-o situaţie mai ciudată de conflict de interese.

Se pare că vechea meteahnă a infracţionalităţii promovate de PNL Maramureş a rămas în partid şi după condamnarea lui Cristian Anghel, care era la vremea respectivă asemeni lui Radu Ştef, preşedintele formaţiunii politice.
Ciudat este faptul că celelalte două formaţiuni politice ale alianţei, PSD şi PC, au propus pentru conducerea instituţiilor care le-au revenit în urma negocierilor doar persoane despre a căror integritate este curată ca lacrima. Deci? Dacă se vrea, se poate!

Nu este exclusă nici posibilitatea ca fostul ”locotenent” al lui Cristian Anghel, Radu Ştef, să fie mai departe ”dependent” de influenţa fostului şef, care încă mai trage din umbră sforile partidului galben, iar prietenia dintre Cristian Anghel şi Muntean Victor (vicepreşedinte PNL Maramureş, fost director al D.S.Maramureş), tatăl inginerului silvic Muntean Cristian (cel propus la şefia unui ocol silvic), să cântărească mult în hotărârea lui Radu Ştef de a susţine numirea unui şef de ocol cercetat penal, tocmai pentru infracţiuni la regimul silvic. Adică… furt de lemne şi folosirea ilegală a ciocanului de marcat!

Afacerile familiei Muntean

Afacerile familiei Muntean au început odată cu numirea lui Muntean Victor la cârma Direcţiei Silvice Maramureş şi bineînţeles cu punerea pe picioare a firmei de exploatări forestiere pe care acesta o avea prin acapararea în mod preferenţial a unor parchete.
Bineînţeles că şi controalele asupra exploatărilor erau controlate de către nimeni altcineva decât taman… domnul director, nimeni altul decât beneficiarul dividentelor firmei S.C. VCM Prod Impex SRL (Victor Cristi Muntean) tatăl, fiul şi desigur numele de familie.

Aflându-se într-un clar conflict de interese, Muntean Victor mută firma pe numele unui oarecare Lazăr Cornel, după care acesta îi face o împuternicire lui Muntean Iulian (fiul cel mic al lui Muntean Victor), în aşa fel încât în afacerile cu lemne ale familiei să nu se mai regăsească şi cei care aveau funcţii în sistem. Spunem funcţii deoarece Muntean Cristi, cel care dirija afacerile firmei S.C. VCM Prod Impex SRL, a fost numit şi el şef Ocol Groşii Ţibleşului, unde VMC a exploatat în respectiva perioadă în jur de 30.000 mc de masă lemnoasă.

De altfel, în respectiva perioadă inginerului Muntean Cristi, şeful ocolului unde avea exploatări forestiere VCM, i-a fost întocmit un dosar penal pentru folosirea ilegală a ciocanului de marcat şi sustragere de masă lemnoasă.
În anul 2009, după ce la Ocolul Silvic Groşii Ţibleşului s-a demarat ancheta procuraturii, ing. Muntean Cristi se mută la Ocolul Silvic Strâmbu Băiuţ ca şef pază şi protecţie. Se vorbeşte despre suma de 20.000 de euro pe care ar fi primit-o la vremea respectivă doi dintre poliţiştii care au anchetat cazul pentru a muşamaliza afacerea şi a-l scoate de sub urmărire penală pe ing. Muntean Cristi.

De pe noua funcţie, domnul inginer este cel care controlează nimic altceva decât taman… respectarea legii. În atare condiţii, firma VCM îşi mută şi ea domeniul de exploatare ghiciţi unde? Da! La Ocolul Silvic Srâmbu Băiuţ, unde exploatează în jur de 10.000 mc masă lemnoasă anual. Cel care verifică dacă VCM respectă legislaţia regimului silvic este nimeni altcineva decât fratele lui Muntean Iulian (administratorul VCM), ing. Muntean Cristi, care de fapt este şi cel care marchează lemnele pe care le taie firma familiei.
De altfel dacă este să aruncăm o privire prin actele de achiziţie ale firmei VCM, este uşor de observat faptul că toate exploatările acesteia sunt şi au fost la ocoalele în care Muntean Cristi a ocupat şi ocupă funcţii. Oare de ce?

Greu cu avocaţii şi… legile

Odată venită propunerea PNL-iştilor de numire a lui Muntean Cristi în funcţia de şef Ocol Strâmbu Băiuţ, mai mulţi agenţi economici s-au revoltat şi au făcut numeroase sesizări organelor abilitate, printre care şi directorul
actual al Direcţiei Silvice Maramureş şi bineînţeles preşedintelui PNL Maramureş, Radu Ştef. Se pare că fie suma alocată ”câştigării” unui astfel de post (între 10 000 şi 20 000 de euro), fie influenţele politice sunt suficient de mari pentru această numire. Dar, atunci când ai o firmă de exploatări forestiere care are parchete tocmai acolo unde tu eşti cel care controlezi pădurea, câteva zeci de mii de euro pot deveni un fleac.

Cu toate că mass-media i-a adus la cunoştinţă domnului avocat Radu Ştef despre existenţa Actului Adiţional la Contractul Colectiv de Muncă, adresa Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva nr. 10438/10.03.2011, art. 35 alin 1 şi 2, din care rezultă foarte clar posibilitatea unui conflict de interese între numirea la şefia Ocolului Strâmbu Băiuţ a lui Muntean Cristi şi existenţa firmei VCM care are exploatări forestiere la aceeaşi unitate, totuşi a fost peste capacitatea domniei sale de a înţelege şi interpreta o lege simplă, cel puţin din punctul nostru de vedere. Şi să ne mai mirăm că se pierd procese cu dreptatea în mână?

Poate totuşi o vizită a celor de la DNA pe la biroul domnului avocat l-ar face pe acesta, în urma unei discuţii cu procurorii anticorupţie, să înţeleagă mult mai bine legile ţării şi bineînţeles, cum se fac legal numirile la şefia deconcentratelor. Cei de la DNA cu siguranţă au o altă părere despre presupusele comisioane, care, din păcate pentru unii trec de atribuţiunile procuraturii maramureşene şi intră sub juridicţia altor direcţii ale procuraturii.

Direcţia Silvică şi Regia Naţională a Pădurilor promovează furturile

Contrar aparenţelor, toate sesizările făcute către forurile competente de către diverşi agenţi economici cu privire la faptele inginerului silvic Muntean Cristi, nu i-au făcut pe cei din sistem să ia alte măsuri, decât promovarea acestuia în posturi din care să se poată fura cât mai bine şi cât mai mult.

Probabil acesta este motivul pentru care, contactat telefonic de către reporterii noştrii, domnul Muntean Victor, fost director al D. S. Maramureş, tatăl inginerului silvic cercetat pentru furt de lemne şi propus şef de ocol, ne-a transmis că din punctul domniei sale de vedere nu este nici o problemă, că lucrurile sunt deja aranjate şi că la o adică, nu mai contează nici măcar părerea directorului general al Regiei Naţionale a Pădurilor, pe care am ţinut de cuviinţă să-l anunţăm pe domnul Muntean, că îl vom informa despre situaţie pentru ca aceasta să se clarifice în conformitate cu legile în vigoare.

Ţinem pe această cale, să-l informăm pe domnul director al Regiei Naţionale a Pădurilor (cu toate că domnia-sa ne-a dat asigurări că va analiza atent situaţia), că ar fi bine ca Romsilva să renunţe la a mai administra fondul forestier al României şi în acest fel le vor mai rămâne şi copiilor noştrii păduri. Pentru că, din păcate, cei mai mari duşmani ai pădurilor sunt taman unii dintre cei care ar trebui să le păzească. Culmea, numiţi pe funcţii de cei pe care cetăţenii acestei ţări i-au votat pentru a le apăra interesele. (Sursa: izpenal.ro)

Loading...
loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
TE-AR MAI PUTEA INTERESA