ITINERARII TURISTICE. Din nordul Coastei Dalmate (Croația) până pe insula Texel (Olanda) sunt numeroase trasee care nu trebuie să fie ignorate. Ca în fiecare an, Lonely Planet a ales, urmând sfaturile și comentariile experților săi, cele mai bune destinații din Europa în 2016.
Un top 10 – „Best in Europe” – în care nu figurează neapărat cele mai vizitate destinații. Din contră, au fost alese orașe și regiuni care abia au început să suscite interesul, locuri care sărbătoresc un eveniment special sau pur și simplu locuri care trebuie să fie descoperite înainte de sosirea turismului în masă. Din Peloponezul grec până în orașul danez Aarhus și din Veneția până pe coasta de est a insulei spaniole Tenerife, au fost alese destinații din ce în ce mai apreciate de turiști, semnalează site-ul elviajero.elpais.com.
4. DORDOGNE, Franța
În regiunea Dordogne, situată în centrul Franței, oamenii cunosc arta de a trăi. Regiunea are păduri și câmpii verzi, dar și o gastronomie fantastică. Are castele și așezări medievale, cu restaurante bune și piețe care la sfârșitul săptămânii sunt pline de trufe, nuci și vinuri alese. Francezii îi spun Périgord și, de mai mulți ani, numeroși străini, mai ales britanici, își petrec vacanțele acolo.
Dordogne este celebră pentru fascinantele picturi rupestre care decorează peșterile din Valea Vézere. Bijuteria zonei este Peștera Lascaux, aflată la 2 kilometri sud-est de Montignac, cunoscută drept Capela Sixtină preistorică franceză: pe pereții săi sunt reprezentate peste 600 de figuri de animale în tonuri de roșu, negru, galben și maro. Pentru a completa vizita, complexul Le Thot-Espace Cro-Magnon invită la descoperirea animalelor preistorice și, în curând, proiectul internațional Lascaux 4, a cărui inaugurare este prevăzută pentru sfârșitul anului 2016.
5. LVOV, Ucraina
Orașul Lvov, situat în vestul Ucrainei, foarte aproape de frontiera cu Polonia, înregistrează un turism prosper. Acest oraș primitor cu aer centro-european are programate în 2016 peste o sută de evenimente culturale, dintre care unele sunt dedicate cafelei, independenței ucrainene, jazz-ului. Lvov este centrul cultural al Ucrainei, iar Piața Rynok, centrul orașului. În mijloc se înalță Primăria, iar aroma de cafea proaspăt măcinată, provenită de la legendarele cafenele din Lvov, inundă piața. Turistul trebuie doar să se așeze, să ceară o cafea și să se îmbibe cu atmosfera.
Lvov a făcut parte din Imperiul Austro-Ungar, de unde și interesantul său amestec cultural și strălucitoarea moștenire arhitectonică, pornind de stilul gotic al unora dintre bisericile sale și până la fantasticul baroc al palatelor sau aerul renascentist al unor case impunătoare. Lvov este comparat de obicei cu Praga și Cracovia și merită cu prisosință să fie vizitat.
6. WARWICKSHIRE, Marea Britanie
În centrul Angliei încă se mai pot găsi peisaje rurale liniștite, chiar și în jurul unui mare oraș cum este Birmingham. Este cazul comitatului Warwickshire, cu bucolice dealuri și castele, care în acest an este în centrul atenției datorită uneia dintre localitățile sale istorice, Stratford-upon-Avon, leagănul lui William Shakespeare, de la a cărui moarte se împlinesc 400 de ani. Acolo, totul gravitează în jurul figurii celebrului dramaturg englez: muzee, expoziții, case istorice și, desigur, Shakespeare Memorial Theatre, al cărui program include numeroase reprezentații ale Royal Shakespeare Company.
Sunt multe locuri de văzut în împrejurimi, printre care Castelul din Warwick, Ragley Hall și Coughton Court, Catedrala din orașul Coventry, ruinele castelului medieval din Kenilworth.
Deși orașul Warwick nu este deosebit de spectaculos, castelul său deține o catapultă de 22 de tone, cea mai mare mașină de asediu istorică din lume, expusă din nou publicului, după restaurare. Sunt interesante și parcurile sale și sălile „Royal Pump Rooms” din apropiatul Leamington Spa.
7. EXTREMADURA, Spania
Europenii încep să se intereseze de o Spanie care nu înseamnă exclusiv soare și plajă. În peninsulă există regiuni foarte puțin cunoscute de turiștii internaționali, precum Comunitatea autonomă spaniolă Extremadura, unde aceștia merg pentru a se bucura de o Spanie fără stereotipuri. O recunoaște prestigiosul ranking „Best in Europe” al Lonely Planet, având în vedere bijuterii medievale ca Trujillo și Cáceres, locuri unice precum Mérida și chiar o natură cu spații originale precum Parcul Național Monfragüe, care primește tot mai mulți vizitatori străini.
Alte atracții sunt brânzeturile și jamboanele, precum și noile locuri de cazare instalate în vechi palate și castele restaurate. Anul trecut, Cáceres a fost numită Capitală Spaniolă a Gastronomiei, ceea ce a favorizat apariția unui număr mare de baruri și restaurante.
Ansamblul arheologic din Mérida a fost înscris pe lista UNESCO a Patrimoniului Mondial, datorită marelui său interes istoric. În orașul Trujillo a văzut lumina zilei celebrul conchistador spaniol Francisco Pizarro.