spot_img
AcasăEvenimentCredințăACTUALIZARE/ IPOCRIZIE MARAMUREȘ - Nu au văzut miile de credincioși îmbulziți la...

ACTUALIZARE/ IPOCRIZIE MARAMUREȘ – Nu au văzut miile de credincioși îmbulziți la mănăstiri, dar au verificat locații cu număr minim de persoane

spot_img

DISTRIBUIȚI

Încă de la începutul pandemiei a fost cât se poate de clar că suntem în mijlocul unui dublu standard practicat de autorități când vine vorba de măsurile luate pentru prevenirea răspândirii virusului SarsCov2. De la premierul care și-a ținut ziua de naștere în clădirea Guvernului, fără mască și cu țigara în mână și până la înmormântarea ÎPS Pimen, la care au luat parte mii de credincioși chiar dacă încă ne aflam în stare de alertă, iar restricțiile erau mult mai dure decât în prezent.

Aproape zilnic, autoritățile naționale și cele județene îi ceartă pe cetățeni pentru că nu ar respecta măsurile legale, jandarmii și polițiștii împart amenzi de sute sau chiar mii de lei. Patronii de terase sunt arătați cu degetul ca fiind principalii vinovați pentru creșterea cazurilor de coronavirus. Toate acestea în timp ce, în Maramureș spre exemplu, DSP face DOAR în jur de 100 (O SUTĂ!) de testări pe zi, pe motiv că asta e “metodologia”…

Ca să se înțeleagă contextul, e de precizat și că starea de alertă a fost prelungită oficial în România pentru încă 30 de zile.

Ieri, 16 august, de sfânta sărbătoare a Adormirii Maicii Domnului, mănăstirile, dar și unele biserici din Maramureș au fost ca niște stadioane după ce s-a fluierat startul unui meci de Champions League: pline ochi cu enoriași. Mii de credincioși s-au “călcat în picioare” la mănăstirile din Moisei sau Rohia. Majoritatea nu au purtat măști, iar despre distanțarea socială nici nu are sens să vorbim. Mai mult, s-a dat liber la… pupat de icoane. Asta deși județul nostru este într-un trend ascendent dacă vorbim de numărul de cazuri noi de infectări apărute zilnic.

Ce au făcut autoritățile? Practic, au făcut mai rău decât dacă nu ar fi făcut nimic. Prefectul de Maramureș, Nicolae-Silviu Ungur (care a dispărut din peisajul public de câteva luni bune, maramurșenii fiind nevoiți să intre pe site-ul prefecturii ca să își amintească că aceasta este condusă de către cineva) a trimis efectivele formate din polițiști și jandarmi pe la… mănăstiri și biserici goale. Ca imaginea de apărători ai legii și a sănătății oamenilor să fie completă, Jandarmeria Maramureș a publicat pe pagina de Facebook a instituției imagini din lăcașele de cult pe care le-au verificat, mai exact doar cele în care măsurile au fost oarecum respectate.

 

Maramureșul avea ieri, 15 august, următorul bilanț:

  • 794 cazuri confirmate în total
  • 374 cazuri internate și aflate sub tratament medical
  • 23 cazuri pozitive izolate la domiciliu sau în locația declarată
  • 352 cazuri vindecate și externate din spital
  • 45 persoane decedate

În încheiere vă prezint imagini de la slujbele de ieri, de pe la marile mănăstiri și biserici din Maramureș. Vă las pe dumneavoastră să comentați situația. Eu vă pot spune doar ceea ce e deja evident: proprietarii teraselor sunt obligați să închidă mai devreme decât ar fi normal în perioada estivală, competițiile sportive importante se desfășoară fără spectatori, puteți lua amenzi mari pentru că intrați într-un magazin de cartier (unde se mai găsește maxim o vânzătoare) fără mască, iar nunțile, botezurile și alte evenimente din această sferă au fost restricționate la un număr foarte mic de invitați pentru a opri răspândirea virusului. Însă acum s-a demonstrat, dacă mai era nevoie, că te poți infecta oriunde, doar la mănăstire și la biserică nu…

Așteptăm cu interes detaliile care vor fi transmise azi de către CJSU Maramureș cu privire la situația misiunilor și bilanțul sancțiunilor date de către efectivele de polițiști și jandarmi trimiși ieri pe la lăcașele de cult.

ACTUALIZARE:

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Maramureș este abilitat să vă comunice că imaginile publicate in mediul online cu manifestarea desfășurată la Mănăstirea Adormirea Maicii Domnului din comuna Moisei, în care nu s-au respectat prevederile legale stabilite în perioada stării de alertă cu privire la măsurile de prevenire și limitare a infecției cu virusul SARS-CoV-2 au fost analizate de către instituțiile abilitate. Organizatorul evenimentului religios a fost sancționat contravențional în conformitate cu prevederile Legii nr. 55/2020 cu suma de 2.000 de lei„, a declarat Dan Bucă, purtătorul de cuvânt al CJSU Maramureș.

Știre în curs de actualizare.

Adrian Barbur

 

Sursă foto: VasileDale.ro

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
TE-AR MAI PUTEA INTERESA