Acasăsinucidere maramuresIPJ Maramures - Joi, 27 septembrie - ziua prevenirii infracţiunilor cu...

IPJ Maramures – Joi, 27 septembrie – ziua prevenirii infracţiunilor cu violenţă şi a delictelor silvice

spot_img

DISTRIBUIȚI

Activitatea se desfăşoară în municipiul Sighetu Marmaţiei, începând cu ora 13,00, la Centrul de Fructe de Pădure, str. Tisei nr. 42. Se va desfăşura  un concurs de tăiat lemne, concurs organizat în stilul competiţiilor Timbersports., sub sloganul: Forţa este utilă, VIOLENŢA NU. Apăraţi viaţa oamenilor şi a pădurii! Pentru a arbitra şi a monitoriza acest concurs, dar şi pentru a face o demonstraţie profesionistă, a fost invitată echipa naţională a tăietorilor de lemne STIHL Timbersports. Parteneri: Direcţia Silvică Maramureş, Primăria municipiului Sighetu Marmaţiei, Administraţia PARCUL NATURAL MUNŢII MARAMUREŞULUI.

 Prevenirea infracţiunilor cu violenţă

Consecinţe ale violenţei asupra dezvoltării copiilor:

–                     Într-o familie bântuită de violenţă, copiii cresc într-o atmosferă în care nevoile lor de bază (nevoia de siguranţă, de viaţă ordonată, de dragoste) sunt profund neglijate.

–                     Funcţiile parentale nu mai pot fi împlinite. O mamă victimă a violenţei soţului este mai puţin capabilă să asigure îngrijirile de bază necesare copilului (hrană, casă, igienă, haine, sănătate fizică) sau să-l protejeze pe acesta de răniri, accidente, pericole fizice sau sociale.

Ce faci dacă ai devenit victimă?

– Anunţă Poliţia, depune o plângere!

– Prezintă-te la Institutul de Medicină Legală pentru a-ţi fi eliberat un certificat medico-legal; acesta dovedeşte leziunile provocate prin agresare şi este important pentru încadrarea juridică a faptei;

– Adresează-te Direcţiei Generale pentru Protecţia Drepturilor Copilului, dacă sunt copii implicaţi;

– Cere ajutorul organizaţiilor care oferă consiliere, sprijin, adăpost;

NU-TI RETRAGE PLÂNGEREA!! Te amăgeşti crezând promisiunile lui că nu te va mai lovi, că nu va mai bea… Fă-ţi curaj, dacă nu pentru tine, atunci pentru copiii tăi! Nu rămâne în suferinţă pentru ca „să nu crească fără tată copiii”, le faci MAI MULT RĂU!

Astăzi, 26 septembrie, este ziua prevenirii infracţiunilor de furt

În municipiul Baia Mare s-au desfăşurat activităţi stradale pentru prevenirea furturilor din auto şi din locuinţă.  Poliţişti de la Biroul de Ordine Publică Baia Mare, Compartimentul de Analiză şi Prevenire, cu sprijinul echipei de Voluntari ai Poliţiei s-a deplasat în P-ţa Revoluţiei unde au împărţit pliante şi au discutat cu cetăţenii prezenţi la manifestările Toamnei Băimărene.

Prevenirea furturilor de componente auto

Se  fură tot ce se poate comercializa sau valorifica, chiar şi componente  auto exterioare: geamuri oglinzi, numere de înmatriculare, capace de roţi,  embleme mărci, etc. Acestea provin, în special, de la autoturisme cu o valoare mare (BMW, Mercedes, Audi, etc.), dar şi de la celelalte. Pentru a nu deveni victima unei infracţiuni de furt vă recomandăm să ţineţi cont de  următoarele sfaturi preventive:

•        parcarea autoturismului în locuri special amenajate (asigurate cu pază şi sistem de supraveghere video, iluminate corespunzător pe timpul nopţii);

•        montarea unor sisteme de alarmă eficiente;

•        apelarea la noi modalităţi tehnice de marcare a autoturismului şi a componentelor exterioare ale acestuia;

•        nu lăsaţi niciodată în portbagaj roata de rezervă; ţineţi-o în casă când nu circulaţi cu maşina;

•        dotaţi-vă  autoturismul cu sisteme sigure antifurt pentru roţi , portiere, portbagaj şi nu în ultimul rând pentru rezervor.

•        dacă numerele de înmatriculare ale autoturismului au fost furate, anunţă imediat Poliţia pentru că, mai mult ca sigur, acestea vor fi folosite în mod ilegal.

•        obiectele sustrase sunt valorificate de către infractori,  nu vă lăsaţi amăgiţi de vânzătorii de ,,chilipiruri’’, pentru că  de cele mai multe ori produsele sunt fie contrafăcute, fie provin din săvârşirea unor infracţiuni.

Prevenirea furturilor din locuinţe

–         instalaţi un interfon sau un sistem de control al accesului la intrarea în scară.

–         securizaţi intrarea în bloc şi căile de acces în apartament ( inclusiv geamuri şi balcoane).

–         acolo unde este posibil accesul prin escaladare protejaţi-vă geamul cu grilaje.

Avertizarea sonoră şi luminoasă a unui sistem de securitate, înseamnă în 90% din cazuri, o spargere. Nu trataţi cu indiferenţă o astfel de situaţie.

Ieri, 25 septembrie – a fost ziua dedicată prevenirii victimizării minorilor

Poliţişti de la Compartimentul de Analiză şi Prevenirea Criminalităţii, şi de la Poliţia de Proximitate din Baia Mare au fost prezenţi la Centrul Maternal. Poliţiştii au discutat cu copiii despre riscurile la care se expun, atunci când aleg să plece din centre fără să anunţe, intrând în categoria minorilor dispăruţi, despre răspunderea penală a minorilor dar şi despre formele abuzului sexual.

O alternativă la delincvenţă şi ca modalitate de petrecere a timpului liber, la Centrului Comunitar Romani, au fost organizate două partide de fotbal  între copiii Clubul Sportiv Mara 2010  şi copiii din Centru. Toţi copiii au primit pachete cu dulciuri şi rechizite şcolare. Acesta a fost şi sloganul zilei: Sportul – Alternativă la delicvenţă

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA