AcasăActualitateSocialIPJ Maramures: Bilant - La infractiunile comise cu mare violenta au fost...

IPJ Maramures: Bilant – La infractiunile comise cu mare violenta au fost identificati autorii

spot_img

DISTRIBUIȚI

Poliţiştii maramureşeni de investigaţii criminale au rezolvat toate cazurile de mare violenţă înregistrate în acest an şi au găsit toţi minorii reclamaţi dispăruţi.

Activitatea structurilor de investigaţii criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Maramureş se focalizează pe prevenirea, combaterea, constatarea şi soluţionarea infracţiunilor contra vieţii, integrităţii corporale şi sănătăţii, a infracţiunilor contra libertăţii persoanei, a infracţiunilor la viaţa sexuală, a infracţiunilor contra patrimoniului şi contra autorităţii.

În calitate de coordonator al activităţilor de investigaţii criminale la nivel judeţean, serviciul a intervenit cu promptitudine în cazurile complexe înregistrate la nivelul subunităţilor şi a preluat în cercetare proprie infracţiunile grave, reuşind astfel să stabilească un fond integrat de măsuri benefice situaţiei operative.

Ca urmare a acestor măsuri, în primul semestru al acestui an, a scăzut cu 129 numărul total al infracţiunilor de natură judiciară sesizate la nivelul judeţului Maramureş, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent. Astfel, au fost sesizate mai puţine infracţiuni de mare violenţă în prima jumătate a acestui an comparativ cu aceeaşi perioadă din 2012 şi toate infracţiunile de omor şi tentativă la omor au fost rezolvate cu identificarea autorilor. În ceea ce priveşte infracţiunile comise cu violenţă redusă, lovirile şi alte violenţe au înregistrat o scădere cu 16% iar vătămările corporale  o scădere cu 3%.

În ceea ce priveşte infracţiunile contra patrimoniului, furturile au scăzut cu 1,7%, cele mai importante reduceri înregistrându-se la faptele de furt din autovehicule (-41,41%), furturile de cablu şi alte metale (-35,7%) şi de componente din exteriorul auto (-40%). Cel mai frecvent se comit furturi din locuinţe şi din societăţi comerciale. Pentru prevenirea furturilor din locuinţă a fost lansată la nivel naţional Campania „Nu-ţi scăpa casa din ochi”. În judeţul Maramureş obiectivele campaniei au fost atinse, activităţile de informare realizate contribuind la scăderea furturilor din locuinţă comise pe fondul neglijenţei proprietarilor cu 44%.

În perioada analizată, pe linia protejării patrimoniului naţional cultural nu au fost constatate infracţiuni.

Deşi în primele 6 luni ale acestui an s-au înregistrat cu 7 tâlhării mai multe decât în anul precedent, acestea s-au comis fără moduri de operare deosebite. Majoritatea au fost comise pe stradă, prin smulgerea de obiecte, fără ca victimele să fie rănite foarte grav. În urma activităţilor de investigare şi cercetare desfăşurate de poliţişti, s-a reuşit identificarea autorilor în 85% dintre cazuri. Pentru prevenirea producerii acestui gen de infracţiuni, în luna mai a acestui an Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Maramureş a demarat o amplă campanie de informare a cetăţenilor. Activităţile s-au orientat către populaţia identificată cu risc victimal, respectiv copii, femei şi persoane vârstnice.

Ca urmare a diversificării şi intensificării activităţii infracţionale, s-a înregistrat o creştere a numărului infracţiunilor de înşelăciune. Astfel, în primul semestru al acestui an, în judeţul Maramureş au fost reclamate peste 50 de infracţiuni de înşelăciune comise prin metoda „Accidentul”, „Aţi câştigat un premiu” sau prin intermediul comenzilor de produse on line. În acest context, începând cu luna mai, în cadrul campaniei „Înşelăciunea sună iar la telefon” poliţiştii maramureşeni au distribuit cetăţenilor peste 2000 de pliante cu recomandări preventive şi au organizat întâlniri cu membrii Asociaţiei CASPEV  Baia Mare. De asemenea, modurile de operare ale escrocilor şi recomandările preventive au fost cuprinse în buletinele informative emise de Compartimentul Relaţii Publice şi, cu sprijinul reprezentanţilor mass-media, au fost publicate în ziarele locale.

În urma activităţilor de investigare şi cercetare efectuate, poliţiştii au identificat suspecţii în cazul mai multor înşelăciuni comise prin telefon, fiind vorba despre persoane aflate în detenţie, în penitenciarele din ţară. De asemenea au fost identificaţi şi suspecţii unor înşelăciuni comise prin intermediul internetului sau prin declinarea de calităţi oficiale.

În ceea ce priveşte activităţile desfăşurate pentru prinderea ori clarificarea situaţiei persoanelor urmărite, poliţiştii de investigaţii criminale au identificat 101 persoane urmărite naţional, dintre care 49 au fost reclamate dispărute, 51 aveau emise pe numele lor mandate de executare a pedepsei închisorii şi o persoană avea emisă sentinţă de internare într-o instituţie medicală. Din cele 49 de persoane reclamate dispărute, în 23 de cazuri a fost vorba de minori, toate aceste cazuri fiind rezolvate de poliţişti. Făcând o comparaţie cu aceeaşi perioadă a anilor precedenţi, se constată o scădere semnificativă a sesizărilor de dispariţii de minori de la 86 în 2010, 52 în 2011, 34 în 2012 la 23 în acest an. În acest domeniu, se constată o foarte bună colaborare cu Centru FOCUS pentru copii dispăruţi şi cu organizaţia nonguvernamentală „Salvaţi Copiii”.

Tot pentru depistarea persoanelor urmărite poliţiştii de investigaţii criminale au desfăşurat periodic acţiuni împreună cu Biroul de Poliţie Transporturi, în zona staţiilor CFR şi pe trenurile de călători.

Totodată, în urma activităţilor de investigare şi căutare efectuate de poliţiştii Biroului Urmăriri Maramureş, în perioada analizată s-au pus în executare 12 Mandate Europene de Arestare, emise de autorităţile judiciare ale altor state.

Pentru soluţionarea dosarelor penale avute în lucru, poliţiştii de investigaţii criminale au desfăşurat activităţi complexe de cercetare şi verificare, acţiuni de supraveghere operativă, percheziţii domiciliare, percheziţii informatice, comisii rogatorii etc., astfel încât au fost cercetate 958 persoane învinuite, 103 dintre acestea fiind cercetate în stare de reţinere sau arest preventiv.

Poliţiştii de investigaţii criminale vor efectua şi în următoarea perioadă activităţi operative, investigative şi de cercetare penală în baza ordonanţelor de delegare emise de procurorii din Ministerul Public, în vederea identificării autorilor şi soluţionării dosarelor penale privind infracţiunile din competenţa serviciului.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA