AcasăActualitateSocialTOT PREVENȚIA E BAZA - Activitati desfășurate de polițiștii maramureșeni in rândul...

TOT PREVENȚIA E BAZA – Activitati desfășurate de polițiștii maramureșeni in rândul populației

spot_img

DISTRIBUIȚI

Activităţile de prevenire a criminalităţii au fost orientate pornind atât de la priorităţile în domeniu stabilite de Poliţia Română cât şi de la problematica locală evidenţiată pe parcursul anului. În 2014 priorităţile în domeniul prevenirii au fost: prevenirea delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor, prevenirea infracţiunilor comise cu violenţă şi prevenirea infracţiunilor de furt, iar în plan local şi prevenirea înşelăciunilor şi a tâlhăriilor. La stabilirea acestor priorităţi s-au avut în vedere aspecte care vizează gradul de pericol social al unor infracţiuni şi impactul lor asupra cetăţenilor, pentru ca, prin concentrarea demersurilor structurilor de prevenire, ordine publică, poliţie rutieră să se reducă riscul de victimizare şi de implicare a populaţiei în activităţi infracţionale.

Astfel au fost iniţiate şi implementate 7 proiecte şi 4 campanii de prevenire în cadrul cărora s-au abordat secvenţial, diferite genuri de infracţiuni circumscrise domeniilor prioritare naţionale sau locale. În acest sens exemplificăm:

–        Campania de prevenire a furturilor din locuinţe “Infractorii te pot cunoaşte mai bine decât crezi”. Poliţiştii au avut la dispoziţie 100 de afişe şi 3500 de pliante, care au susţinut vizual cele 40 de acţiuni cu caracter informativ-preventiv. Mesajele campaniei au fost diseminate şi prin participarea la emisiuni ale posturilor locale de radio şi televiziune, respectiv prin publicarea în presa scrisă şi on-line a 12 articole cu recomandări preventive.

–        Campania “Vacanţă în siguranţă” campanie de informare destinată elevilor care s-a derulat pe perioada vacanţei de vară, în taberele şcolare organizate în judeţ.

–        Campania “Săptămâna prevenirii criminalităţii” se derulează în fiecare an la sfârşitul lunii septembrie. Activităţile din campanie vizează sensibilizarea cetăţenilor în legătură cu importanţa prevenirii criminalităţii, necesitatea adoptării unor măsuri de autoprotecţie şi consecinţele asociate comiterii de infracţiuni. Poliţiştii de prevenire, de ordine publică şi cei rutieri au desfăşurat peste 100 de activităţi de informare în întreg judeţul, informaţiile furnizate de aceştia ajungând la peste 6000 de beneficiari. Pentru aceasta trebuie să mulţumim şi partenerilor noştri: Inspectoratul Şcolar Judeţean, Penitenciarul Baia Mare, Biblioteca Judeţeană Petre Dulfu, Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog, Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională şi tuturor celorlalte instituţii care s-au alăturat poliţiei în cele nouă ediţii ale manifestării „Săptămâna Prevenirii Criminalităţii.”

–        Proiectul “Copilărie fără delincvenţă” aflat în derulare la nivel naţional. Scopul proiectului este acela de creştere a gradului de informare a elevilor claselor V-VII, părinţilor acestora şi cadrelor didactice, cu privire la prevenirea delincvenţei juvenile.

Tot în domeniul prevenirii delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor, au fost iniţiate peste 25 de proiecte educaţionale cu unităţile de învăţământ preuniversitar. Astfel, au fost desfăşurate activităţi preventive în cadrul orelor de curs, concursuri şcolare, întâlniri cu cadrele didactice şi cu părinţii dar şi activităţi de prevenire a absenteismului şcolar, informaţiile preventive ajungând la peste 5000 de beneficiari.

În urma sondajelor efectuate a reieşit faptul că publicul apreciază utilitatea tuturor iniţiativelor preventive ale Poliţiei, identificată ca principalul promotor în transmiterea mesajelor antiinfracţionale şi antivictimizare, precum şi necesitatea derulării periodice a unor proiecte şi campanii de informare a populaţiei, pe diferite segmente de criminalitate.

Demersul poliţiei de a forma tineri responsabili nu doar faţă de societate ci şi faţă de mediul înconjurător, s-a materializat şi prin acţiunea „Plantăm împreună pentru un mediu sănătos”, derulată împreună cu Direcţia Silvică Maramureş. Poliţiştii şi elevii voluntari s-au implicat în activităţile de protejare şi întinerire a fondului forestier, prin aceasta dorindu-şi să atragă atenţia asupra importanţei educaţiei ecologice şi a rolului esenţial pe care pădurea îl are în menţinerea echilibrului ecologic.

Dar prevenirea criminalităţii presupune mai mult decât activităţi de combatere sau de educaţie preventivă. Una dintre preocupările constante ale poliţiştilor maramureşeni este apropierea şi crearea unei legături strânse, de încredere şi respect cu membrii comunităţii deoarece a sluji comunitatea înseamnă să fii alături de ea în toate împrejurările. Şi în anul 2014, printr-un efort comun, poliţiştii maramureşeni au venit în sprijinul familiilor nevoiaşe, sau a celor cu care soarta nu a fost prea darnică, prin câteva acţiuni umanitare. Astfel, acţiuni de donare de sânge, de distribuire de alimente şi jucării au fost iniţiate, fie în preajma sărbătorilor, fie ca o componentă a unor campanii preventive, din dorinţa de a ajusta puţin dezechilibrele sociale care pot afecta prin evoluţie, inclusiv ordinea şi climatul de normalitate şi siguranţă.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA