AcasăActualitateSocialINVITATIE - Turul Rezistentei Anticomuniste, editia a IV

INVITATIE – Turul Rezistentei Anticomuniste, editia a IV

DISTRIBUIȚI

În acest an se împlinesc 23 de ani de la căderea comunismului, de la momentul care ar fi trebuit să însemne pentru România întoarcerea la valorile sale reale şi naţionale : dragostea de Dumnezeu, de ţară, de libertate şi onoare. Însă deşi am trecut de jumătatea acestui an plin de semnificaţii se vorbeşte doar despre istoria comunismului, despre ultimele zile ale lui Ceauşescu, procesul său, Revoluţie etc.Se vorbeşte şi se scrie prea puţin sau deloc despre OAMENII care ne-au dat legitimitatea să condamnăm azi comunismul : eroii rezistenţei anticomuniste, mii de oameni care au murit în închisori, au luptat cu arma-n mână şi şi-ar sacrificat libertatea, viaţa, tinereţea şi familia pentru a salva demnitatea ţării.Ei n-au reuşit să întoarcă mersul istoriei, nici să oprească instaurarea comunismului, dar astăzi, datorită lor, putem spune că nu suntem o ţară de laşi care s-a predat « ciumei roşii » fără să lupte.
Iar rezistenţa anticomunistă din România n-ar fi fost la fel de puternică, de onorantă, fără Maramureş. Zeci de maramureseni au luptat cu arma-n mâna aproape un deceniu contra terorii comuniste. În Munţii Ţibleş, Oaş, Rodnei, Maramureşului, Gutâi şi-n Codru au acţionat mai multe grupări de rezistenţă anticomunistă. Pentru curajul de a lupta pentru libertate şi onoare, cei mai mulţi au fost ucişi, altii au fost condamnaţi la ani grei de închisoare şi umilinţe. Niciunul însă n-a fost învins. Povestea « Maramureşului liber » este însă în mare parte nescrisă şi prea puţin cunoscută.
Puţinii deţinuţi politici care mai trăiesc astăzi sunt uitaţi de autorităţi, presă şi opinia publică. La fel şi maramureşenii care ar mai putea spune povestea acestor eroi.
Din 2009 GAZETA de Maramureş realizează o serie de acţiuni care au ca scop cunoaşterea istoriei recente şi luptei anticomuniste din Maramureş, intitulate generic „Eroii rezistenţei anticomuniste”. Pe lângă realizarea publicaţiei „Eroii rezistenţei anticomuniste”, în perioada 6-7 octombrie 2012, GAZETA de Maramureş, în parteneriat cu AF.D.P.R. Maramureş, subfiliala Sighet, Inspectoratul Şcolar Judeţean Maramureş, primarul municipiului Sighetu Marmaţiei Ovidiu Nemeş, cu sprijinul financiar al Primăriei şi Consiliului Local al municipiului Baia Mare, organizează a patra ediţie a Turului Rezistenţei Anticomuniste din Maramureş.
Programul evenimentului „Turul rezistenţei anticomuniste” cuprinde vizite în localităţile şi zonele în care s-au organizat cele mai importante nuclee de rezistenţă anticomunistă sau în care au fost amplasate locuri de detenţie şi lagăre de muncă. În fiecare punct, participanţii vor fi întâmpinaţi de foştii deţinuţi politici care au luptat sau au fost închişi în astfel de locuri sau de familiile lor. La eveniment participă preşedintele AFDPR Octav Bjoza şi aproximativ 20 de foşti deţinuţi politici din Maramureş, Timiş, Mureş, Satu Mare, precum şi 90 de elevi din Baia Mare, Sighetu Marmaţiei, Fărcaşa, Moisei, Dumbrăviţa, însoţiţi de profesori care, la finalul manifestărilor vor realiza diferite lucrări (eseuri, jurnale de călătorie). Cele mai bune lucrări vor fi premiate.

Programul evenimentului:
Sâmbătă, 6 octombrie
Ora 8,00 – Plecarea din Baia Mare.
Ora 10,00 – Tur al Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei.
Ora 11,00 – Întâlnire cu supravieţuitorii Lotului Vişovan, primii deţinuţi politici din Maramureş, încarceraţi la Închisoarea Sighet la 29 august 1948.
Ora 12,30 – Pauză de masă.
Ora 13,30 – Plecare spre Ieud.
Ora 14,30 – Vizitarea casei-muzeu în care a murit Vasile Popşa, prima victimă a Securităţii din Maramureş şi dezbateri legate de rezistenţa anticomunistă din Ieud
Ora 16,00 – Plecare spre Dragomireşti.
Ora 16,30 – Întâlnire cu membrii grupului de rezistenţă anticomunistă din Dragomireşti şi cei din Lotul „Ţibleş”.
Ora 17,30 – Întoarcerea la Sighetu Marmaţiei.
Ora 18,30 – Cină.

Duminică, 7 octombrie
Ora 10,00 – Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei, dezbateri legate de rezistenţa anticomunistă din Maramureş. Participă: membrii Lotului Vişovan, foşti deţinuţi politici, istorici, ziarişti şi reprezentanţi ai asociaţiilor româneşti din dreapta Tisei.
Ora 13,00 – Pauza de prânz.
Ora 14,00 – Plecare spre Baia Mare, cu vizitarea fostelor colonii de muncă de la minele Cavnic şi Baia Sprie.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


TE-AR MAI PUTEA INTERESA