AcasăNews AlertINVESTIŢII - 120 de proiecte locale, finanţate prin PNDL în Maramureş

INVESTIŢII – 120 de proiecte locale, finanţate prin PNDL în Maramureş

spot_img

DISTRIBUIȚI

În anul care s-a încheiat recent, primarii din Maramureş au avut mult de muncă. O arată bilanţul întocmit de autorităţile judeţene care au numărat proiectele finanţate prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală al Ministerului Dezvoltării.

“2015 a fost pentru Administraţiile Publice Locale cel mai bun an din punct de vedere al bugetelor de după Revoluţie. Toate administraţiile publice locale au beneficiat de bugete mai mari, unele chiar de trei, patru ori mai mari decât bugetele pe care le-au avut anii trecuţi. Acum, principalele proiectele pe care adminsitraţiile publice locale le desfăşoară sunt finanţate prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală al Ministerului Dezvoltării (PNDL), Ordonanţa 28 aprobată în 2013, unde anul trecut am avut sume chiar de opt ori mai mari la dispoziţia judeţului Maramureş decât am avut în anul 2011, 2012, 2013. Asta înseamnă proiectele mici ale comunităţilor locale şi vorbim aici de drumuri comunale, canalizări, aducţiuni de apă, construcţii de poduri, grădiniţe, şcoli, adică până la urmă lucruri care îl interesează direct pe cetăţean”, a precizat Gabriel Zetea, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Maramureş.

Toate proiectele implementate de primăriile din Maramureş însumează nu mai puţin de 90.000.000 de euro, bani care au venit direct de la Ministerul Dezvoltării.

”Sunt 120 de proiecte în judeţul Maramureş finanţate prin PNDL iar anul trecut, prin modificările aduse la OUG 28 a PNDL, toate administraţiile publice locale au primit contracte cu finanţare integrală a lucrării respective în următorii trei ani de zile. Astfel acest program a devenit în judeţul Maramureş cel mai mare program desfăşurat de către unităţile administrativ teritoriale însumând valoarea totală a tuturor lucrărilor, 90.000.000 de euro. Toate administraţiile publice locale au semnat finanţări în valoare de 90.000.000 de euro. Este o sumă importantă, o sumă mare, o sumă care ajută judeţul Maramureş şi din perspectiva faptului că aceste proiecte fiind mici, sunt contractate de firme autohtone, firme din Maramureş care până la urmă nu fac altceva decât să ţină aceşti bani în judeţul Maramureş odată ce sunt plătiţi de către adminsitraţiile locale”, a adăugat Zetea.

Pe lângă proiectele mici de infrastructură ale primăriilor din judeţ, se dinsting două proiecte majore, de importanţă regională.

”Cele mai mari două proiecte care sunt finanţate prin PNDL în Maramureş sunt podul peste Someş de la Ulmeni, la Chelinţa, care are o valoare de 2,5 milioane de euro, drumul de acces de la viitorul depozit ecologic de deşeuri de la Sârbi- Fărcaşa, de asemenea o lucrare de aproape 3.000.000 de euro şi vorbim apoi de reabilitări de drumuri comunale în aproape toate unităţile administrativ teritoriale din judeţul Maramureş. Nu sunt lucrări foarte mari dar sunt extrem de importante şi sunt foarte multe. Peste 60 de primării din judeţ au astfel de proiecte, două, trei, patru fiecare, cele care au reuşit să corespundă criteriilor prin care se face finanţarea prin Ordonanţa 28. Repet, sunt 120 de proiecte în întreg judeţul. Aproape toate UAT-urile au astfel de proiecte”, a explicat vicepreşedintele CJ Maramureş.

Chiar dacă mulţi dintre primari sunt speriaţi că nu vor putea duce la bun sfârşit proiectele demarate, la nivel guvernamental au fost deja alocate sume pentru finalizarea acesora. Totul depinde însă de cât de repede se vor mişca primarii cu deconturile.

”În ceea ce priveşte lucrările finanţate prin PNDL şi în acest an prin bugetul aprobat de către Parlamentul României vorbim de o sumă de trei miliarde de lei care sunt deja alocaţi către aceste lucrări la nivel naţional. Nu mai sunt alocări judeţene şi ţine deja de hărnicia fiecărui primar. Cei care vor duce deconturi, facturile conform legii la Ministerul Dezvoltării, pe principiul «primul venit, primul servit» vor efectua aceste plăţi foarte repede. Avem această posibilitate şi dacă aceşti bani vor fi cheltuiţi până la jumătatea anului eu sunt convins că vor exista rectificări bugetare pentru suplimentarea acestor sume. Mai mult, sperăm să existe şi credite de angajament la dispoziţia autorităţilor locale pentru demararea unor lucrări noi”, a concluzionat Zetea.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA