AcasăActualitateINVESTIŢIA UNEI FAMILII DIN ŞURDEŞTI - Case maramureşene vechi, mutate pentru a...

INVESTIŢIA UNEI FAMILII DIN ŞURDEŞTI – Case maramureşene vechi, mutate pentru a fi transformate în pensiuni

DISTRIBUIȚI

INVESTIŢIA UNEI FAMILII DIN ŞURDEŞTI Departe de agitaţia oraşelor, în inima Maramureşului, sate mici încă ascund adevărate bijuterii arhitecturale. Este vorba despre case vechi de peste o sută ani, din lemn de stejar, cu acoperiş din paie, răsfirate pe dealuri în zone pitoreşti, conform Ştiri Pro TV.

INVESTIŢIA UNEI FAMILII DIN ŞURDEŞTI Comorile descoperite de câţiva iubitori de tradiţie sunt cumpărate, demontate bucată cu bucată şi readuse la viaţă.

“Una dintre case este din lemn, acoperită cu draniţă. Am cumpărat-o din Budeşti”, declară proprietarul.

După 15 ani petrecuţi pe meleaguri străine, cuplul s-a întors la origini, în satul Şurdeşti din Maramureş.

Şi-au propus să readucă la viaţă mai multe astfel de căsuţe, unde să primească oaspeţi din întreagă lume.

“Bine aţi venit în Maramureş. Vă aşteptăm cu bucatele alese şi cu horincă făcută de noi aici la horincie”, sunt cuvintele de bun venit rostite de gazda din Şurdeşti.

Până acum au cumpărat două case care au peste o sută de ani. Au investit aproximativ 140.000 de euro – jumătate din bani fiind fonduri europene.

foto stiri pro tv

Ciprian Makk, proprietar: “Promovăm Maramureşul, oamenii, tradiţiile. Să nu dispară ţăranul român, să le arătăm turiştilor străini ce avem şi ce putem oferi pentru a înţelege cum am crescut noi”.

La câţiva kilometri depărtare, în satul Dăneşti, un alt iubitor de tradiţie vrea să restaureze casa în care a copilărit.

Ioachim Făt, violonist: “Casa căreia vreau să-i dau viaţă are aproximativ 120 ani. O să o demontez toată şi o s-o montez pe o nouă fundaţie. O să păstrez arhitectura”.

Vicenţiu Florian, meşter: “Suntem în stadiul aproape finalizat al fundaţiei, numai din piatră, zidită manual. Proprietarul vrea să fie exact că în bătrâni, după original”

O casă tradiţională din lemn, veche de peste un secol, poate costă între cinci şi şapte mii de euro.

sursa INFO şi FOTO

Loading...
loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.TE-AR MAI PUTEA INTERESA