Acasăsinucidere maramuresÎntre poveşti şi vise la spectacolul copiilor şi tinerilor de la Esperando...

Între poveşti şi vise la spectacolul copiilor şi tinerilor de la Esperando (FOTO)

DISTRIBUIȚI

Seara zilei de vineri, 17 aprilie, a adus pe scena Teatrului Municipal Baia Mare, începând cu ora 18:00, un spectacol special în care actorii principali au fost persoanele cu nevoi speciale de la Asociaţia Esperando.

A fost un  show complex pentru care s-au făcut nenumărate repetiţii ca totul să iasă conform scenariului, cu atât mai mult cu cât persoanele cu nevoi speciale necesită atenţie specială. În deschiderea spectacolului au fost interpretate cu mare pricepere două scenete, una din piesa “Albă ca Zăpada şi cei şapte pitici”, iar cea de-a doua din “Cenuşăreasa”. Albă ca Zăpada, cei 7 pitici, vrăjitoarea cea rea, Cenuşăreasa, prinţul, surorile şi mama vitregă, au prins viaţă prin copiii şi tinerii cu nevoi speciale. A urmat apoi un moment în care protagonişti au fost persoanele cu nevoi speciale care îşi petrec viaţa într-un scaun cu rotile. Ei au dansat ajutaţi de personalul Asociaţiei, pe o melodie cu un mesaj optimist: Happy. Au demonstrat că un scaun cu rotile nu poate să te împedice să te bucuri de dans şi muzică. Mai apoi a venit rândul celor mici, care costumaţi în albinuţe şi ursuleţi, au cules mierea din flori şi au vestit în acest fel sosirea primăverii.

Din eveniment nu putea să lipsească dansul de grup, la care tinerii cu nevoi speciale alături de personalul Asociaţiei şi-au demonstrat din nou abilităţile de dansatori, pe o coregrafie specială. Şi …, a venit rândul lui Norbi, un tânăr baterist care deşi nu vede, reuşeşte să simtă muzica într-un mod extraordinar. În faţa lui tobele parcă sună mai puternic şi îl ajută să transmită publicului emoţii unice. El a interpretat două piese alături o tânără solistă (de asemenea cu nevoi speciale) şi doi prieteni chitarişti.

Pe scenă a urcat apoi o doamnă, care deşi într-un scaun cu rotile a vorbit publicului de ce viaţa e frumoasă pentru ea şi care sunt realizările ei. Ea a fost implicată în activităţile derulate în cadrul proiectului WISPEL – WIsdom of Special PeopLe, proiect implementat de către Asociaţia Esperando alături de 6 parteneri din ţări precum: Spania, Italia, Turcia, Letonia, Portugalia şi Danemarca. În cadrul acestui proiect sunt căutate cele mai bune şi utile sfaturi pe care persoanele cu nevoi speciale (sau familiile acestora) le pot da celor care acum ajung să se confrunte cu dizabilităţi sau cu probleme date de acestea. Proiectul este cofinanţat de către Comisia Europeană prin Programul de Învăţare pe tot Parcursul Vieţii. Dintr-un spectacol de aşa amploare nu se putea să lipsească un moment tradiţional, prin care persoanele cu nevoi speciale au vrut să le aducă amitne spectatorilor de originile lor. A fost un dans popular la care tinerii cu nevoi speciale îmbrăcaţi în port maramureşan au jucat, tropotit şi cântat spre deliciul publicului. La final au încins o horă la care i-au invitat şi pe partenerii din cadrul proiectului WISPEL, care s-au aflat în Baia Mare, la cea de-a 6a întâlnire de proiect, în cadrul căreia a fost organizat şi acest spectacol.

De asemenea partenerii au avut ocazia să vorbească publicului despre proiect, instiţuţiile/ organizaţiile pe care le reprezintă şi nu numai. A fost o seară specială care a adus zâmbetul pe buzele persoanelor cu nevoi speciale, a celor prezenţi în sala de spectacol, şi bucuria în inimile părinţilor care şi-au văzut copiii evoluând atât de frumos pe scena Teatrului Municipal Baia Mare.

Lavinia Oşan – Specialist PR

Loading...
loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.TE-AR MAI PUTEA INTERESA