AcasăMARAMURESUL ISTORICINTERVIU - Muzicando, un joc pentru toată Lumea

INTERVIU – Muzicando, un joc pentru toată Lumea

DISTRIBUIȚI

Interviu fulger cu domnul Mihail Manole, conservator la secția Științele Naturii a Muzeului Maramureșan din Sighetu-Marmației. 

-Domnule Manole, vă rog spuneţi câteva lucruri despre dumneavoastră.

– Născut și copilărit la Sighet în urmă cu 50 de ani. Mă consider un om prietenos. Îmi place să mă întâlnesc cu oameni diverși, diferiți. Mă mai consider și un mare norocos; am avut până acum oameni frumoși pe lângă mine și cred că am învățat foarte multe de la prieteni.

-Sunteți cunoscut ca unul dintre cei doi inventatori al jocului Muzicando. Puteți să ne dați câteva detalii despre acest joc și cum l-ati conceput?

– Suntem doi creatori și un grafician de excepție. În urma unei discuții cu un prieten a reieșit o temă de casă ce suna a provocare: dacă suntem în stare să facem ceva pentru educația și cultura copiilor din ziua de azi în sensul în care în copilăria noastră aveam diverse jocuri prin care aflam despre animale exotice, porturi populare, instrumente muzicale… Olimpiu Chișiu, prietenul cu care am pus la punct acest sistem de jocuri, a devenit partener la această muncă ce a durat aproape un an și jumătate. Cătălin Puicar a fost norocul nostru, muncind la acest set de reprezentări grafice a 49 de instrumente muzicale și a 7 personalități din muzica clasică, realizându-le în condiții excelente. Am muncit toți trei la modul voluntar, în luna mai 2013 reușind să „scoatem de sub lumina” tiparului un tiraj destul de mic, pe care l-am cam epuizat la această oră.

-Cum vedeți evoluția jocului Muzicando? Are șanse să devină cunoscut pe plan internațional, sau deja s-a și întâmplat acest lucru?

Muzicando este foarte ușor de învățat iar factorul „noroc” în acest joc este reprezentat de șansa de a juca cu adversari neatenți sau neinspirați. Totul ține de strategie și ordinea în care așezi cărțile pe masă, pentru că e un joc de etalare, câștigă cel ce termină cărțile din mână înaintea celorlalți. Am învățat copii de 10-12 ani la fel de ușor ca adulții cu diverse pregătiri și niveluri de înțelegere.

Avem organizate până la această dată un număr de 5 turnee – anul trecut și anul acesta – urmând pe 24 august să desfășurăm concursul internațional Master Muzicando, cu participarea unei echipe din Italia.

Așa cum am spus, am noroc de prieteni deosebiți, pe Davide Simonazzi îl consider ca fiind un prieten bun, nu numai al meu și al jocului Muzicando, dar și al Sighetului. Acest prieten va fi prezent împreună cu Gabriele Davoli la Master Muzicando International, în 24 august, în Sighetu-Marmației.

Tot prin intermediul unui prieten drag, am colaborat recent la desfășurarea unei tabere internaționale, unde am avut șansa să mă împrietenesc cu tineri din Taiwan, Turcia, Egipt, Italia, Slovenia, Croația, Franța, Polonia, Belgia, tineri care au fost de-a dreptul entuziasmați de jocul nostru, au dus cu ei câte un pachet, promițând să învețe și pe cei de acasă; deci, se întâmplă.

-Ce mesaj aveţi pentru maramureşeni, pentru cititorii site-ului www.2.actualmm.ro ?

– Să-și iubească Maramureșul. Suntem cunoscuți în lumea întreagă, vom fi respectați dacă și noi ne vom respecta. Iar, ca un corolar, dacă vrem să fim respectați, trebuie să oferim respect și altora.

A consemnat: Tatomir Ion-Marius

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.TE-AR MAI PUTEA INTERESA