AcasăActualitate112INTERVENȚII JANDARMI MONTANI - Recomandări pentru turiști în zona stațiunilor montane,...

INTERVENȚII JANDARMI MONTANI – Recomandări pentru turiști în zona stațiunilor montane, de sărbătorile de iarnă

spot_img

DISTRIBUIȚI

Jandarmii montani maramureşeni, readuc în atenţie respectarea principalelor reguli şi măsuri specificepentru a avea o vacanţă reuşită, lipsită de incidente şi în siguranţă,  tuturor celor care petrec Sărbătorile de iarnă în staţiunile montane de pe raza judeţului nostru.

În zona staţiunii montane Cavnic, drumul judeţean 109, care asigură legătura între localităţile Cavnic şi Strâmbu Băiuţ, este închis circulaţiei, în zonă nu este posibilă efectuarea apelurilor telefonice decât prin S.N.A.U. 112 şi există pericolul de înzăpezire. Drumul este închis până în primăvară, iar cei care au intenţia să îl traverseze o fac pe propria răspundere. Cu toate că există indicatoare care semnalează faptul că drumul este închis circulaţiei pe timp de iarnă, mai sunt persoane care se aventurează în acea zonă.

În de 26.decembrie, la ora 12:45, jandarmii montani au fost solicitaţi să intervină pentru a acorda sprijin în două situaţii în care, două autoturisme, unul aparţinând unui grup de cetăţeni italieni, iar celălalt unui cetăţean român domiciliat în judeţul Cluj, autoturisme ce se deplasau dinspre localitatea Strâmbu Băiuţ spre oraşul Cavnic, care au rămas înzăpezite în zona Pasului Rotunda, de pe drumul judeţean 109, în locul numit Cascada Covăciei, loc unde stratul de zăpadă avea aproximativ 30 cm. grosime.
De asemenea, în Parcul Naţional Munţii Rodnei şi în Parcul Natural Munţii Maramureşului, traseele turistice sunt impracticabile datorită stratului de zăpadă consistent şi există posibilitatea producerii  unor avalanşe. Există unele drumuri forestiere care nu sunt blocate, însă acestea pot fi greu accesibile.

Jandarmeria Maramureş reaminteşte faptul că, persoanele care vor să pornească la drum în zonele montane, trebuie să se informeze în legătură cu prognoza meteo, despre itinerariul pe care şi l-au propus şi condiţiile climatice locale. Nu se recomandă ca o persoană singură să pornească la drum. Trebuie  se asigure că au ales traseul în funcţie de condiţia fizică şi psihică a celui mai slab din grup.

Alte recomandări

Este necesar să se asigure în privinţa echipamentului adecvat anotimpului şi să aibă cuţit, busolă/GPS, telefon mobil, mijloace de aprins focul. O regulă extrem de importantă se referă la ajutorul acordat în cazul unui accident, orice persoană are datoria de a acorda ajutor celor care au nevoie. La fel de importantă este identificarea, mai ales în cazul unui accident. Orice persoană, fie că este responsabilă sau nu,  pentru vreun incident, trebuie să se identifice cu datele personale (numele complet şi adresa) în faţa organelor abilitate. De asemenea, turiştii trebuie să manifeste răbdare, să respecte indicaţiile jandarmilor montani şi să evite implicarea în conflicte de orice natură.

În cazul în care sunteţi victima unui accident sau incident de orice natură ori martori la săvârşirea unor fapte de natură antisocială sau fapte de natură să tulbure liniştea publică, sunteţi rugaţi să solicitaţi sprijin prin sistemul unic de urgenţă ‘112’, de asemenea, vă puteţi adresa direct echipajelor de jandarmi montani din zonă.

Informații furnizate de cpt. Radu Vasile – Nicolae, Ofiţer Informare, Relaţii Publice şi cu Publicul

                                  

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.










TE-AR MAI PUTEA INTERESA