AcasăOPINIIIntelectualii Cetățeanului Suspendat. Consilierul prezidențial Lăbăroiu crede că Bertolt Brecht este un...

Intelectualii Cetățeanului Suspendat. Consilierul prezidențial Lăbăroiu crede că Bertolt Brecht este un analist politic francez!

spot_img

DISTRIBUIȚI

 

Fostul consilier prezidenţial Sebastian Lăzăroiu s-a referit, marţi, într-o postare pe Facebook, la dramaturgul Bertolt Brecht, citat într-un articol din „Le Figaro”, ca fiind un analist francez al publicaţiei care a comentat situaţia actuală din România, Brecht decedând însă în anul 1956.
«N-ar fi mai simplu pentru un guvern să demită poporul şi apoi să aleagă un altul?» se întreabă analistul francez Bertolt Brecht, Le Figaro, scrie Lăzăroiu pe Facebook.
„Prietene Brecht, nu le da prea multe idei puciştilor. Că ne trezim pe 31 august cu un referendum de demitere a poporului. Asta după ce listele electorale vor fi curăţate până la a rămâne trei sau patru cetăţeni cu drept de vot: Ponta, Antonescu şi Şova. Şi poate şi Marga, dacă nu pleacă în Germania pentru mai mult de 6 luni (ceea ce conform indicaţiei de la Vocea Rusiei, Ion Iliescu, nu l-ar mai face eligibil)”, continuă Lăzăroiu.

Între comentariile celor care au citit postarea fostului consilier prezidenţial se regăsesc mai multe care semnalează faptul că Bertolt Brecht nu a fost niciodată analist, ci dramaturg şi că a murit cu mult timp în urmă, astfel că nu avea cum să comenteze situaţia politică actuală din România.
Pentru informarea intelectualului Sebastian Lăbăroiu, cităm din Wikipedia: ”Bertolt Brecht (n. Eugen Berthold Friedrich Brecht, 10 februarie 1898, Augsburg, Bavaria – d. 14 august 1956) a fost dramaturg, poet, regizor de origine germană, inițial expresionist, întemeietor al instituției teatrale „Berliner Ensemble”, inițiator al „teatrului epic”, a promovat o nouă teorie și practică a teatrului, bazate pe efectul distanțării epice.A fost unul dintre cei care au revoluționat teatrul secolului 20.
S-a născut dintr-o mamă protestantă și un tată catolic. A studiat medicina și a lucrat o perioada scurtă într-un spital din Munchen, în timpul Primului Război Mondial.

Fiind student la medicină, frecventa boema literară și participa la întrunirile din cafeneaua ”Stephanie”. Atmosfera militaristă de atunci (timpul Primului Razboi Mondial) l-a motivat să devină un pacifist convins și s-a apropiat mult de mișcarea muncitorească.
Atitudinea sa antirăzboinică se manifestă încă în primele poezii.Un exemplu elocvent este poezia ”Legenda soldatului mort”, care i-a fost inspirată de armatele imperiale care se întorceau înfrînte de pe toate fronturile, dar și dintr-o zicătoare populară germană despre morții care trebuiau dezgropați pentru a fi din nou trimiși pe front.În acestă baladă, împăratul consideră că soldatul a murit prea devreme și trimite o comisie medicală care îl dezgroapă, declarîndu-l, pentru a doua oară, bun pentru front”.

Un articol publicat luni seară în ediţia online a cotidianului „Le Figaro” începe cu citatul la care face referire Lăbăroiu, precizând că „sugera cândva Bertolt Brecht”. Articolul face referire la situaţia politică din România, fiind invocat inclusiv dramaturgul Eugen Ionescu. „În ţara lui Eugen Ionescu, absurdul nu mai ucide…”, se arată în articolul „Le Figaro”.

Dumnezeule mare! Individul ăsta a putut ajunge consilier prezidențial, ministru în cabinetul Boc, șef al unui institut de cercetări sociale, făuritor de sondaje de opine de care oamenii acestzi țări țin seama. Incredibil!
Grigore Ciascai

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.










TE-AR MAI PUTEA INTERESA