Acasăsinucidere maramuresÎNTÂLNIRE ROMÂNO-UCRAINEANĂ privind deschiderea unui nou punct de trecere a frontierei în...

ÎNTÂLNIRE ROMÂNO-UCRAINEANĂ privind deschiderea unui nou punct de trecere a frontierei în munţii Maramureşului

spot_img

DISTRIBUIȚI

Asociaţia pentru Dezvoltare Locală „Ivan Krevan” din comuna Repedea, în parteneriat cu Agenţia pentru Dezvoltarea de Iniţiative Private din Ivano-Frankivsk, Ucraina  în calitate de lider de proiect şi Administraţia de Stat Ivano-Frankivsk, Consiliul Raional Verchovina, Asociaţia de Turism al Regiunii Ivano-Frankivsk precum şi Consiliul Local Poienile de sub Munte, derulează în perioada aprilie 2012 – aprilie 2014 proiectul „Dezvoltarea locală prin crearea de condiţii  pentru deschiderea unui punct de frontierei şi construcţia unui drum în dreptul localităţilor Poienile de sub Munte (Maramureş, Romania) şi Shybene (raionul Verchovina, Ucraina)”, finanţat de Uniunea Europeana şi Guvernul României prin Programul de Cooperare Transfrontalieră ENPI Ungaria-Slovacia-România-Ucraina 2007-2013 (http://www.huskroua-cbc.net).

În data de 18 iunie 2013, localitatea Yaremche din Regiunea  Ivano-Frankivsk (Ucraina) a găzduit o masă rotundă privind perspectivele deschiderii unui punct de trecere a frontierei de stat româno-ucrainene în dreptul localităţii Poienile de sub Munte, judeţul Maramureş.

La  întâlnire au participat domnii Zamfir Ciceu – președintele Consiliului Judeţean Maramureş, Liviu Marian Pop –  senator în Parlamentul României,  Vasile Berci – deputat, Buciuta Ştefan – preşedintele Uniunii Ucrainenilor din România,  ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Ucrainei în România – dl Teofil Bauer, preşedintele administraţiei stat din  regiunea Ivano-Frankivsk – dl Mykhailo Vyshyvaniuk, primul guvernator adjunct – dl Vasili Plavyuk, reprezentanți ai instituţiilor administraţiei publice locale şi centrale din cele două ţări şi reprezentanţi ai societăţii civile.

Participanții au purtat discuţii despre problematica asociată deschiderii unui nou punct de trecere a frontierei între cele două regiuni de graniţă şi au evaluat avantajele și perspectivele de dezvoltare durabilă comună.

Punctul de trecere a frontierei este planificat să fie deschis în dreptul raionului Verchovina din Ucraina şi localitatea Poienile de sub Munte  din  judeţul Maramureş şi implică construirea  unor  drumuri de acces la frontieră de pe ambele părți ale graniţei.

Șeful Administrația Regională de Stat Ivano-Frankivsk, domnul Mykhailo Vyshyvaniuk, a mulţumit reprezentanților  români pentru interesul arătat și a declarat că deschiderea unui punct de  trecere a frontierei  are o importanță strategică nu numai pentru dezvoltarea socială și economică a regiunii Ivano-Frankivsk și a judeţului Maramureș, dar și pentru întărirea relațiile de cooperare dintre Ucraina și România, în general.   Noul punct vamal va avea ca efect  valorificarea potențialului de tranzit al celor două regiuni de graniţă, îmbunătățirea în mod semnificativ a accesibilităţii staţiunilor montane de la graniţă pentru creşterea fluxului de turişti români şi străini şi va crea noi oportunități de dezvoltare durabilă  pentru comunitățile de pe ambele părți ale frontierei.

Deschiderea unui nou punct de trecere a frontierei dintre România şi Ucraina va  stimula circulaţia persoanelor și a mărfurilor peste frontiera, va reduce timpul și costurile de călătorie.

Directorul Agenţiei pentru Dezvoltarea de Iniţiative Private din Ivano-Frankivsk, dna  Oksana  Fedorovych a subliniat faptul că „deschiderea acestui punct de control va fi un catalizator puternic pentru dezvoltarea economică și socială în zonele de frontieră.  Conform studiilor economice realizate până în prezent,  în primii 5 ani de la deschiderea punctului vamal,  acesta ar putea aduce beneficii economice estimate la aproximativ 115 milioane de euro.

Deschiderea  punctului de trecere a frontierei în zona vârfului Copilaş va duce în mod inevitabil la dezvoltarea rapidă a micilor afaceri, realizarea de investiții în construcția de noi infrastructuri și servicii,  şi în final crearea a cel puțin 4.000 de locuri de muncă.  În prezent se lucrează la elaborarea studiilor de fezabilitate pentru construcţia unui drum de acces la punctul de trecere a frontierei dinspre Ucraina, pe teritoriul raionului Verchovina. Studiile de fezabilitate pentru accesul din partea românească fiind deja finalizate.

Domnul  Liviu Marian Pop – senator în Parlamentul România a declarat că deschiderea punctului de trecere a frontierei este o voinţă a comunităţii locale pe care o reprezintă cu mândrie în Parlamentul României. De asemenea, a afirmat că statul român este interesat de un parteneriat cu statul ucrainean, dar acest parteneriat nu trebuie să rămână doar la nivel declarativ ci trebuie pus în practică.

Primarul comunei Poienile de sub Munte, domnul Oncea Ştefan  a subliniat că decizia de a deschide un nou punct de trecere a frontierei  depinde  în primul rând de voința politică a guvernelor celor două state. Potrivit  domnului primar, pe Valea Ruscovei trăieşte o comunitate compactă de etnici ucraineni care de sute de ani visează să nu trăiască  la capătul ţării ci să devină un centru de tranzit şi de dezvoltare a relaţiilor cu toţi ucrainenii din Munţii Carpaţi.

În calitate de președinte al Consiliului Județean Maramures, domnul Zamfir Ciceu,  consideră că deschiderea în viitor a unui nou punct  de trecere  a frontierei în dreptul localităţii Poienile de sub Munte reprezintă un factor important al dezvoltării judeţului  Maramureș, astfel încât implementarea cu succes a acestei iniţiative este crucială.

După cum s-a arătat în cadrul discuţiilor  deschiderea punctului de trecere a frontierei în Munţii Maramureşului  este susţinută de argumente serioase şi poate contribui  la scoaterea Maramureşului Istoric din izolarea geografică, devenind în viitor cu adevărat „Centrul Europei”.

Mai multe informaţii despre proiect pot fi obţinute de la domnul Popovici Vasile – manager de proiect la telefon 0720815248 sau prin e-mail: adl_ivan_krevan@yahoo.com.

Pentru eventuale informaţii si sesizări legate de Programul de Cooperare Transfronta-lieră ENPI Ungaria-Slovacia-România-Ucraina  2007-2013, vizitaţi www.huskroua-cbc.net.

MANAGER PROIECT, Popovici Vasile

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA