AcasăsiugariuINSTALARE - Nou preot militar la Biserica ”Sfântul Gheorghe” din Baia Mare

INSTALARE – Nou preot militar la Biserica ”Sfântul Gheorghe” din Baia Mare

spot_img

DISTRIBUIȚI

INSTALARE – Preasfinţitul Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a făcut o vizită canonică la biserica cu hramul „Sfântul Gheorghe” din Baia Mare, unde a instalat noul preot militar pentru Batalionul 612 Artilerie Antitanc Maramureş, pr. drd. iconom stavrofor Gavril Vasile Băban, care a fost preot slujitor la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare şi preot inspector responsabil cu catehizarea tineretului la Episcopia Maramureşului şi Sătmarului.

Părintele Gavril Vasile Băban a fost instalat în postul de preot militar pentru Batalionul 612 Artilerie Antitanc Maramureş, după ce postul de preot la această unitate militară a rămas vacant în urma decesului, anul trecut, a preotului titular Petru Pop.

2a1bbfa7a39b47bfbc4918f4b543b291

PS Episcop Iustin, înconjurat de un sobor de preoţi și diaconi, a oficiat slujba de Te-Deum, de mulţumire lui Dumnezeu pentru toate binefacerile coborâte asupra Episcopiei şi militarilor din Baia Mare. Postul de preot militar a fost obținut în urma unui concursului organizat de ministerul de resort la Bucureşti. Momentul festiv al instalării preotului militar a început cu înmânarea însemnelor pastorale noului preot: Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce şi cheia bisericii. Apoi, PS Episcop Iustin i-a oferit pr. Gavril Vasile Băban un Liturghier şi Monografia – album a Protopopiatului Baia Mare, în care se află şi biserica militarilor.

„Este un moment deosebit pentru Episcopia noastră şi pentru unitatea militară din municipiul Baia Mare”, a spus PS Episcop Iustin, care a felicitat pe părintele Gavril Vasile Băban pentru câştigarea concursului de preot militar şi a amintit câteva din responsabilităţile mai importante pe care le-a avut până acum părintele: a slujit la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, a organizat taberele şcolare la nivel de parohii şi Episcopie, a condus Asociaţia Tinerilor Ortodocşi de pe lângă Catedrala Episcopală din Baia Mare (ATOCEM), a organizat, în premieră naţională, în 2013, alături de părintele consilier Milan Bălan, Întâlnirea Tinerilor Ortodocşi din Episcopia Maramureşului şi Sătmarului, la Baia Mare; a organizat a doua întâlnire a tinerilor din Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului, cărora li s-au adăugat şi tineri din ţară şi din alte ţări, tot la Baia Mare, în 2014, întâlniri care au fost un model pentru Întâlnirea Internaţională ale tinerilor din Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sătmarului, în 2015, la Cluj-Napoca, urmată în septembrie 2016, în Anul Omagial al Tineretului, de Întâlnirea Tinerilor Ortodocşi organizată la Bucureşti, cu participarea tinerilor ortodocşi din toată lumea.

„În mod canonic, şi preotul este un fel de militar în oastea lui Hristos, dar lucrând în acest mediu, preotul trebuie să aibă multă înţelegere faţă de militari. Preotul trebuie să aibă multă grijă de unitatea familiei militarului şi să se comporte ca un părinte, nu ca un cadru militar. Părinte al tuturor cadrelor militare. Să le fie un părinte şi un prieten. Un prieten apropiat, deschis, faţă de care să nu aibă nici un fel de emoţie, să-i împărtăşească orice problemă sufletească şi interioară pe care o are orice cadru militar”, a spus PS Iustin.

Noul preot militar a fost, apoi, felicitat de comandantul Unităţii Militare, lt. col. Alin Mihai.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA