AcasăMARAMURESUL ISTORICÎnsemnăm și noi ceva în lumea asta! "Prometeu" al lui Constantin Brâncuşi...

Însemnăm și noi ceva în lumea asta! „Prometeu” al lui Constantin Brâncuşi s-a vândut cu 12,6 milioane de dolari la New York!

DISTRIBUIȚI

„Prometeu” (Prométhée), un cap turnat în bronz de Constantin Brâncuşi în 1911, s-a vândut miercuri seara pentru suma de 12.682.000 de dolari la New York, într-o licitaţie de artă impresionistă şi modernă organizată de Sotheby’s.

Sculptura lui Brâncuşi, având forma unui cap înclinat şi o dimensiune de 17,7 centimetri, a fost turnată într-o ediţie de patru bronzuri similare în 1911, provenind în prezent „dintr-o importantă colecţie privată din Europa”, potrivit catalogului Sotheby’s.
Preţul de pornire a fost de 4,75 milioane de dolari, dar a urcat rapid depăşind 10 milioane în doar câteva minute, pentru a ajunge până la preţul final de 11,25 milioane (12.682.500 incluzând comisionul de 12% încasat de casa de licitaţie şi taxa de vânzare-cumpărare în New York).
Suma a depăşit cu mult estimarea iniţială a organizatorilor, care situau preţul operei sculptorului român între 6 şi 8 milioane de dolari.

Licitaţia organizată la New York a stabilit şi un record absolut – cea mai mare sumă plătită pentru o operă de artă la o licitaţie, 119,9 milioane pentru „Strigătul” lui Edvard Munch.
Un alt obiect de Brâncuşi, de mai mică valoare – „Furca de tors” (Quenouille 1923), sculptură din lemn – este scos la vânzare în cea de-a doua zi a licitaţiei, joi, având estimat un preţ de vânzare cuprins între 80.000 şi 120.000 de dolari.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


TE-AR MAI PUTEA INTERESA