AcasăAlteleEconomicÎNGRIJORĂTOR - Mai mult de jumătate din carnea de porc pe care...

ÎNGRIJORĂTOR – Mai mult de jumătate din carnea de porc pe care românii o vor consuma de Sărbători va fi din import

DISTRIBUIȚI

ÎNGRIJORĂTOR De sărbători, peste jumătate din carnea de porc din care românii prepară bucate tradiţionale nu va fi românească, ci din import.

Vom avea pe masă alimente din Italia, Spania sau Germania. Nici măcar ursturoiul sau cartofii nu sunt româneşti.

Specialiştii din industrie vin cu explicaţii.

Pentru a acoperi cererea uriaşă din piaţă, marile magazine au importat pe tot parcursul anului trecut mai mult ca în 2015.

Iar atunci consumul nu era atât de mare ca astăzi. În frigiderele românilor au ajuns tone de legume, lactate, fructe şi, mai ales, foarte multă carne din afara ţării.

 

Vrem să mâncăm româneşte, dar mai ales în sezonul rece, cumpărăm mai multă mâncare din import.

Peste 40% din roşii, 30% din carnea de pui şi peste 50% din carnea de porc, produse care ajung pe mesele tuturor românilor, sunt aduse din alte ţări.

Mâncăm ardei din Turcia, praz din Olanda, cartofi din Franţa, usturoi din China şi carne din Spania.

Emil Dumitru, preşedintele PRO Agro: “Industria de morărit şi panificaţii a făcut nenumărate investiţii. Aducem aluat congelat, pâine congelată, în condiţiile în care suntem un mare producător de grâu. Este inadmisibil”.

De vină ar fi investiţiile insuficiente în agricultură. Dar şi producătorii care nu-şi unesc eforturile pentru a asigura marfă în cantităţi mari, aşa cum cer marile magazine.

“Dacă vă uitaţi la comportamentul clientului francez, veţi constata că preferă, chiar dacă e mai scump, să cumpere un produs franţuzesc. Pentru că se plătesc taxe şi impozite pentru statul francez şi locuri de muncă”, a mai spus Emil Dumitru.

În ţări precum Italia, Germania, Franţa sau Spania, unde se fac investiţii în agricultură, producţia internă acoperă integral consumul şi rămâne şi pentru export.

sursa info

sursa foto

Loading...
loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.TE-AR MAI PUTEA INTERESA