AcasăLifestyleMondenÎNGRIJORĂTOR - Luni se termină resursele Terrei. Omenirea va trăi pe credit

ÎNGRIJORĂTOR – Luni se termină resursele Terrei. Omenirea va trăi pe credit

DISTRIBUIȚI

ÎNGRIJORĂTOR Luni, 8 august, se vor epuiza toate resursele pe care planeta le putea regenera până la sfârşitul anului, a calculat Global Footprint Network, un ONG care se ocupă de protecţia mediului.

ÎNGRIJORĂTOR Din acel moment şi până pe 31 decembrie, omenirea va trăi pe credit, scrie Le Figaro. Oamenii au atins acest plafon pentru prima dată la 19 decembrie 1987.

Un comunicat semnat de două dintre cele mai mari organizaţii de mediu din lume, Global Footprint şi World Wide Fund for Nature, (vezi aici statele creditoare şi statele deficitare) anunţă că resursele de apă, de efective de animale, de peşte şi culturi agricole pe care planeta le poate produce până la sfârşitul acestui an vor fi epuizate pe 8 august. În 2015, ziua în care omenirea a început să trăiască pe credit a fost 13 august iar activiştii de mediu au calculat că în 2030 resursele regenerabile vor fi epuizate pe 28 iunie.

„Pentru acoperirea consumului, avem nevoie în acest moment de 1,6 planete”, scrie în comunicatul celor două organizaţii.

„Costul acestui supraconsum este deja vizibil: penuria de apă, deşertificarea, eroziunea solului, scăderea productivităţii agricole şi a resurselor piscicole, dispariţia speciilor de animale şi defrişările”, arată aceeaşi sursă. La această situaţie, cea mai mare influenţă asupra degradării planetei o au emisiile de dioxid de carbon, susţin activiştii de mediu. CO2 reprezintă „60% din amprenta ecologică globală” pe care o lasă oamenii, a calculat Global Footprint.

În ultimii 46 de ani, ziua în care resursele naturale s-au epuizat a venit din ce în ce mai devreme. În 1970, a fost calculată pentru 23 decembrie. Au urmat 3 noiembrie în 1980, 13 octombrie în 1990, 4 octombrie în 2000, 3 septembrie în 2005 şi 20 august în 2014.

În 2013 Fondul Mondial pentru Natură (WWF) estimea că pentru satisfacerea nevoilor umanităţii, ar fi necesară mai mult de o planetă şi jumătate, acum este nevoie de 1,6 planete. Până în 2050, va fi nevoie chiar de două planete. Creşterea demografică şi consumul individual sunt principalele motive ale acestei situaţii.

continuarea aici

sursa foto

 

Loading...
loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.TE-AR MAI PUTEA INTERESA