AcasăActualitateÎNGERII DIN SPITALUL JUDEȚEAN - Copil de 5 ani cu o afecțiune...

ÎNGERII DIN SPITALUL JUDEȚEAN – Copil de 5 ani cu o afecțiune gravă și extrem de rară, tratat cu succes la Secția Pediatrie

DISTRIBUIȚI

Într-o perioadă în care internările în spitale au scăzut din cauza măsurilor epidemiologice luate la nivel național și nivel local, medicii Spitalului Județean de Urgență ”Dr. Constantin Opriș” reușesc să rezolve cazuri extrem de grave, oferind o nouă șansă la viață pacienților care apelează la serviciile instituției medicale. O nouă premieră medicală a fost înregistrată de medicii de pe Secția de Pediatrie a Spitalului Județean de Urgență ”Dr. Constantin Opriș” Baia Mare, în cazul unul pacient de numai 5 ani. Doctorii noștri au rezolvat alte două cazuri extrem de grave, însă după aplicarea tratamentului, în cazul unei paciente de 9 ani evoluția a fost lentă dar favorabilă, în timp ce un băiat de 13 ani este încă sub tratament, dar cu o evoluție pozitivă.

Potrivit medicului-șef, Lucian Bogdan, în primul caz ne vom referi la un băiețel în vârstă de numai 5 ani, care a fost internat cu febră și congestie faringo-amigdaliană. Suspiciunea inițială, că micuțul ar fi infectat cu SARS-CoV-2 a fost infirmată prin testul RT-PCR. Inițial simptomatologia copilului a fost interpretată ca fiind amigdalită acută, fiind inițiat tratamentul antibiotic și simptomatic, însă evoluația pacientului nu a fost bună, reapărând ascensiunile febrile după două zile de medicamente, dar și lipsa apetitutului și alterarea stării generale. În acest sens, în cadrul Secției Pediatrie, cazul a fost reevaluat de către colectivul secției, fiind ridicată suspiciunea unui Sindrom Inflamator Multisistemic la Copil (MIS-C/PIMS), o entitate rară și severă la copil, asociată infecției cu SARS-CoV-2 în antecedente.

Reevaluarea clinică, biologică și imagistică (ecografie toracică și CT toracic) a confirmat suspiciunea clinică prin evidențierea anticorpilor pentru SARS-CoV-2 de tip IgG, care au susținut faptul că a existat o infecție COVID-19, veche și vindecată, apariția inflamației sistemice importante dovedită prin analize de laborator, precum și afectarea pleuro-pulmonară bilaterală, cu leziuni specifice acestei afecțiuni, confirmată imagistic. Sub tratament antibiotic, antiinflamator (corticoterapie), anticoagulant, simptomatic și suportiv evoluția micuțului a fost spectaculoasă, cu remisia modificărilor imagistice și a sindromului inflamator”, a declarat Lucian Bogdan, medic-șef al Secției Pediatrie.

Un alt caz special care a fost tratat este cel al unei fetițe de 9 ani, provenită dintr-un mediu social-defavorizat, care s-a prezentat cu o anemie multifactorială severă, cu insuficiență cardiacă secundară gravă care s-a complicat pe acest fond cu o pneumonie bilaterală cu pleurezie. După transfuzia cu concentrat eritrocitar efectuată de urgență, tratamentul insuficienței cardiace și al penumoniei evoluția pacientei a fost lentă dar favorabilă.
Al treilea caz tratat de medicii Secției Pediatrie, care a ieșit din tiparele obișnuite, este cel al unui băiat de 13 ani, care s-a prezentat la spital cu dificultăți de respirație și ascensiuni febrile despre care mama a afirmat că au apărut relativ recent, însă starea s-a agravat în numai câteva zile.

Judecata clinică promptă a colegilor din UPU-Pediatrie a indicat suspiciunea unei afectări pleuro-pulmonare severe, care a fost confirmată de către Laboratorul de Imagistică Medicală. În cadrul investigației CT s-a evidențiat prezența unei colecții pleurale masive și colabarea completă a plămânului stâng, cu împingerea structurilor mediastinului în hemitoracele drept. Pacientul a fost internat în Secția Pediatrie unde, de urgență, sub ghidaj ecografic s-a practicat toracocenteza diagnostică și evacuatorie de urgență, datorită faptului că suferința respiratorie a copilului era mare și afectarea secundară a funcției cardiace și circulatorii era importantă. Ulterior s-au început demersurile diagnostice pentru elucidarea cauzei și, prin colaborarea cu medicii Compartimentului Chirurgie Toracică, în anestezie locală și analgo-sedare efectuată de medicul anestezist s-a drenat colecția pleurală, evacuându-se un total de 2.600 ml de lichid pleural. Totodată, s-a recoltat biopsie pleurală pentru a facilita demersurile noastre diagnostice, ridicându-se suspiciunea fermă de tuberculoză. Diagnosticul a fost susținut și de medicul penumolog pediatru cu care s-a colaborat pentru gestionarea cazului și care rămâne să fie confirmat prin teste sofisticate de laborator și examen histo-patologic. Evoluția pacientului este lent favorabilă, aflându-se în continuare internat și Secția Pediatrie”, a explicat medicul-șef Bogdan Lucian.

 

Sursă: Spitalul Județean de Urgență ”Dr. Constantin Opriș”

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


TE-AR MAI PUTEA INTERESA