AcasăEvenimentMM: Infracţionalitatea silvică a crescut cu 33%. 16.000 de hectare de pădure...

MM: Infracţionalitatea silvică a crescut cu 33%. 16.000 de hectare de pădure nepăzită

spot_img

DISTRIBUIȚI

Trist, dar adevărat. Pădurile Maramureşului se taie fără ca  nimănui să îi pese de aceste lucruri. Numai în primele 10 luni ale acestui an la nivelul judeţului Maramureş infracţionalitatea silvică a  crescut cu 33 de procemnte, lucru  care pare să  îl deranjeze (cel puţin declarativ) pe prefectul judeţului Maramureş Anton Rohian.

Acesta  a convocat în această dimineaţă o  întâlnire  cu reprezentanţii instituţiilor abilitate, pe tema tăierilor masive de lemn la nivelul judeţului Maramureş.

La discuţii au luat parte reprezentanţi ai Inspectoratului de Poliţie al judeţului Maramureş, Direcţiei Sivice  Maramureş, Gărzii de Mediu, Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă „Gheorghe Pop de Băseşti” Maramureş, precum şi  ai Parcului Natural Munţii Maramureşului.

„ Situaţia este una deosebit de gravă. Tăierile de lemn din pădurile noastre  nu se întâmpla de ieri de azi, ci de ani de zile. Îngrijorător este ca în acest an se înregistrează creşteri semnificative ale suprafeţelor de păduri tăiate. Încotro ne îndreptăm în această situaţie?”  a punctat Anton Rohian.

Din datele prezentate  de către Comisar şef de poliţie Ioan Cupşa, adjunctul şefului Inspectoratului de Poliţie al judeţului Maramureş, la nivelul primelor 10 luni ale acestui an, în Maramureş  se înregistrează  o creştere a infracţionalităţii silvice  de 33% faţă de perioada similară a anului 2012.  În perioada amintită au fost inregistrate 331 de infractiuni silvice, dintre care 276 taieri ilegale de arbori, restul fiind furturi de arbori. În acest sens au fost  întocmite 293 de dosare penale.

O problema ridică şi  cele aproape 16.000 de hectare de pădure, cu preponderenţă în zona Maramureşului istoric,  unde nu este asigurată paza.

Prefectul Anton Rohian a cerut  celor prezenţi soluţii concrete pentru a stopa acest fenomen al tăierilor ilegale  de arbori. Domnia sa a solicitat ca săptămâna viitoare să aiba loc o noua întâlnire cu toţi factorii responsabili de acest aspect, iar în scurt timp, să se desfăşoare la nivel de judeţ ample acţiuni de control, punându-se accent  pe  transportul materialului lemnos.

Trebuie spus că această întâlnire survine după ce  la finele săptămânii trecute postul de televiziune Pro Tv a difuzat un reportaj mai amplu semnat de Alex Dima în  care apărea actualul primar  al oraşului Borşa şi care făcea referire strict la aceste defrişări masive de lemn. Coincidenţă sau nu, nu ştim, dar cum întotdeauna un pic de reclamă nu strică….

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA