AcasăActualitate112INFORMAŢII NOI DIN BELGRAD - Sebastian Ghiță a fost arestat pentru 18...

INFORMAŢII NOI DIN BELGRAD – Sebastian Ghiță a fost arestat pentru 18 zile în Serbia, nu două luni

spot_img

DISTRIBUIȚI

INFORMAŢII NOI DIN BELGRAD Reprezentantii Poliției Române au anunțat în vineri dimineață că Sebastian Ghiță a fost prins la Belgrad. Autoritățile au început demersurile pentru extrădarea fostului parlamentar care era dat în urmărire de câteva luni pentru fapte de corupție.

Polițiștii de la Belgrad au revenit astăzi cu o informare prin Interpol, potrivit căreia Sebastian Ghiță a fost arestat în Serbia pentru 18 zile, nu două luni, așa cum sa comunicat inițial.

Sebastian Ghiță a fost reținut pentru inițial pentru 48 de ore de către autoritățile sârbe pentru că a folosit documente false. Instanța urmează să decidă dacă acesta va fi extrădat în România.

El a fost reținut după 11 ore de audieri. România are la dispoziție 18 zile pentru a trimite documentele de extrădare. Când acestea vor ajunge în Serbia, instanța supremă și Ministerul Justiției de la Belgrad vor decide dacă fostul deputat va fi sau nu arestat.

Ministerul Justiției a anunțat oficial care este procedura de extrădare în cazul lui Sebastian Ghiță.

”Având în vedere solicitările adresate de către reprezentanții mass media și pentru informarea opiniei publice, Ministerul Justiției comunică următoarele: Procedura extrădării este reglementată de Titlul II, Cap. II din Legea nr. 302/2004 privind cooperarea judiciară internațională în materie penală, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Extrădarea unei persoane din Republica Serbia se poate solicita în baza Convenției europene de extrădare, încheiată la Paris la 13 decembrie 1957 și a protocoalelor sale adiționale, încheiate la Strasbourg la 15 octombrie 1975 și la 17 martie 1978, ratificate de România prin Legea nr. 80/1997.

Procedura extrădării este o procedură specială care privește persoane date în urmărire internațională și care s-au refugiat pe teritoriul altor state în scopul de a se sustrage de la urmărirea penală, judecată sau de la executarea unei pedepse.

În materia extrădării, Ministerul Justiției are atribuția de a solicita extrădarea dintr-un stat străin a unei persoane date în urmărire internațională cu privire la care există confirmarea localizării sau arestării (în vederea extrădării) acelei persoane pe teritoriul statului solicitat. În conformitate cu dispozițiile art. 66 din Legea nr. 302/2004, de îndată ce instanța emitentă a mandatului de arestare preventivă este informată despre localizarea pe teritoriul unui stat străin a unei persoane date în urmărire internațională sau căutate de autoritățile judiciare române, aceasta stabilește, printr-o încheiere motivată, dacă sunt îndeplinite condițiile prevăzute de lege pentru a se solicita extrădarea.

Ministerul Justiției își îndeplinește atribuțiile stabilite prin lege după primirea încheierii definitive a instanței de judecată, însoțită de documentele prevăzute de lege și de instrumentul internațional aplicabil. Pe fond, soluționarea unei cereri de extrădare se face în conformitate cu legislația statului solicitat”.

Grindeanu, reacție după prinderea lui Ghiță: Felicit Poliţia Română pentru că şi-a făcut datoria, urmează procedurile de extrădare

Sebastian Ghiță va fi judecat de o instanță a unui tribunal din Serbia pentru prezentarea de acte de identitate false, potrivit mass-media sârbe. El riscă închisoare de la 6 luni la 3 ani pentru că a utilizat un pașaport sloven fals la intrarea pe teritoriul Republicii Serbia. Conform oficialilor citați, Sebastian Ghiță ar fi venit în Serbia cu o cursă aeriană, de la Istanbul.

sursa INFO

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA