AcasăActualitateSocialINFO TRAFIC - Vizibilitate redusă in Pasul Prislop! Circulaţie rutieră în condiţii...

INFO TRAFIC – Vizibilitate redusă in Pasul Prislop! Circulaţie rutieră în condiţii de iarnă

spot_img

DISTRIBUIȚI

foto arhiva

Vremea a fost rece pentru aceasta perioada. Cerul a fost mai mult noros. A nins local seara si in cursul noptii. Cantitatea maxima de apa cazuta a fost de 1.0 l/mp, la Ocna Sugatag. Vantul a suflat slab la moderat. Temperaturile maxime au fost cuprinse intre -3 grade Celsius  la Sighetu Marmatiei si 1 grad Celsius in Baia Mare. Stratul de zapada masura pana la 22 cm  in Varful Iezer; 16 cm la Ocna Sugatag; 11 cm la Targu Lapus si 2 cm in zona municipiilor Baia Mare si Sighetu Marmatiei.

Atenţie şoferi!Pe DN18, în Pasul Prislop ninge viscolit. Vizibilitatea în trafic esre redusă sub 100 de metri. Comitetul Judeţean de iarnă recomandă conducătorilor auto care doresc să traverseze pasul montan să îşi adapteze viteza în funcţie de condiţiile meteorologice şi cele existente pe carosabil, respectiv să păstreze o distanţă faţă de ceilalalţi participanţi la trafic pentru a evita deraparea sau patinarea care pot favoriza producerea de accidente rutiere. Se impune ca şoferii să renunţe, în zona cu vizibilitate redusă la efectuarea depăşirilor pentru a evita producerea de accidente rutiere. În caz de staţionare a autovehiculelor pe marginea şoselei sau în apropierea benzii de rulare este bine să semnalizaţi prezenţa acestora prin aprinderea luminilor de poziţie şi a celor de avarie. Semnalizaţi din timp orice manevră pe care intenţionaţi să o efectuaţi şi nu vă aventuraţi în depăşiri care vă pot pune în pericol, atât pe dumneavoastră cât şi pe ceilalţi participanţi la trafic.

  Pe carosabilul DN18, în Pasul Gutâ se gaseste un strat de zăpadă frământată cu grosimea cuprinsă între 0-2 cm. Pe sectoarele de drumuri naţionale DN 18 si DN 19 in zona Sighetului Marmatiei zapada framantata masoara pana la 1 cm, la fel pe DN 18 şi DN 17C, Viseu de Sus. Carosabilul DN 18, la Petrova este acoperit cu un strat de zapada care masoara intre 2-4 cm. În Pasul Prislop exista un strat de zapada framantata pe carosabil, intre km156 si km180 care masoara intre 0-2 cm.

Angajatii societatilor care asigura si intretin sectoarele de drumuri nationale au actionat cu 25 de utilaje , respectiv cu utilaje cu lamă pentru curatarea zapezii de pe carosabil. Au fost împrăştiate 174 tone material antiderapant (79 tone pe sectoarele de drumuri nationale din zona Baia Mare; şase tone in Pasul Gutai; 32 tone pe tronsoanele de drumuri nationale din zona Sighetu Marmaţiei; 40 tone pe DN18, la Petrova; patru tone pe DN 18 şi DN 17C la Vişeu de Sus şi şapte tone pe DN18B, la Copalnic). Carosabilul DN18B,  DN1C şi E58 este umed.

Pe toate sectoarele de drumuri publice se circula in condiţii de trafic, de iarna. Nu sunt blocate caile de acces spre sectiile de votare.

Şoferii trebuie să verifice înainte de a porni la drum starea de funcţionare a sistemului de climatizare şi dezaburire, funcţionarea ştergătoarelor de parbriz. Pentru a fi siguri că ajungeţi la destinaţie este bine să aveţi în dotare lanţuri antiderapante, lopată şi un săculeţ cu material anriderapant. Este foarte important să se circule preventiv, să îşi adapteze viteza la condiţiile meteorologice şi cele de pe carosabil, respectiv de aderenţă şi să păstreze o distanţă faţă de ceilalalţi participanţi la trafic, pentru a evita accidentele rutiere sau tamponările în cazul derapării autovehicului. Se recomandă folosirea sistemului de semnalizare şi iluminare pentru a fi văzuţi de ceilalţi participanţi la trafic. La plecarea de pe loc este bine să se folosească treapta a doua de viteze, acţionând foarte fin ambreiajul.Comenzile autovehiculului nu vor fi bruscate pentru a evita intrarea în derapaj. Reducerea vitezei se va face cu ajutorul frânei de motor. Se vor evita opririle şi staţionările în rampă sau pantă. Conducătorii auto trebuie să aibă o grijă deosebită la coborarea pantelor. Nu acceleraţi la ieşirea din virajele strânse în pasurile montane. Dacă aţi fost surprinşi de formarea poleiului în timp ce sunteti în trafic şi simţiţi că  nu stăpâniţi comenzile, scoateţi autovehiculul în afara părţii carosabile într-un loc în care nu există posibilitatea să rămâneţi împotmoliţi şi asteptaţi utilajele de intervenţie care împrăştie material antiderapant. În condiţii de ninsoare abundentă nu opriţi şi nu staţionaţi cu autovehiculele în trafic, pe traseele pe care se deplasează mijloacele de transport în comun, pentru a permite intervenţia utilajelor de deszăpezire.

Sunt închise, pe perioada de iarnă, drumul judeţean 109 F, pe relaţia Cavnic-Strâmbu Băiuţ,  tronsonul drumului judeţean 183, pe relaţia Izvoare-legătura cu DN18, în Pasul Gutâi şi DC 19, pe relaţia Botiza-Groşii Ţibleşului (un tronson de 6 km).

Rugăm conducatorii auto sa se interesseze asupra traseului ales precum şi despre condiţiile meteo prognozate pentru zona tranzitată, dar şi condiţiile rutiere de pe sectoarele de drumuri pe care doriţi să le străbateţi. Aderenţa pe carosabil cu zăpadă este una mai redusă, iar spaţiul de oprire a autovehiculului în aceste condiţii este mai mare (se dublează sau triplează). Conduceţi preventiv pe porţiunile de drum cu aderenţă scăzută (poduri, podeţe, viaducte, în zona de deal şi de munte, unde sunt curenţi de aer rece şi umezeală), drumuri în pantă sau la coborârea acestora. Factori de risc pe drumurile acoperite de zăpadă prezintă: scăderea aderenţei şi creşterea semnificativă a spaţiului de frânare; derapajul şi patinarea; partea carosabilă se îngustează datorită viscolirii zăpezii; creşte rezistenţa la înaintarea autovehiculului prin zăpadă; marcajele nu se mai observă sub zapadă; se diminuează stabilitatea transversală şi longitudinală a autovehiculului; există posibilitatea intrării în derapaj în orice moment, atât la frânare cât şi la accelerare; imposibilitatea controlului direcţiei în cazul apăsării simultane a pedalei de ambreiaj şi frână; intrarea în derapaj la orice bruscare a volanului; virajele sunt mai greu de controlat. O atenţie deosebită trebuie acordată pietonilor care se deplaseaza mai dificil, existând pericolul să alunece şi să cadă pe trecerile de pietoni.  Pietonii vor trebui să se asigure temeinic înaintea traversării drumurilor, străzilor şi să procedeze la efectuarea acestora numai după ce sunt siguri că traversarea se poate face în condiţii de siguranţă.

A nins si pe sectoarele de drumuriu judete. Stratul de zapada proaspat depus in afara carosabilului  a masurat pana la 15 cm în zona de munte si intre 2-5 cm in zonele de deal si de campie. Angajatii societatii care asigura viabilitatea acestora au intervenit cu 42 de utilaje si au imprastiat 477 tone de material antiderapant pentru prevenirea si combaterea poleiului. Sunt tronsoane de drum judetean pe care stratul de zapada masoara intre 1-3 cm

Nu au fost semnalate probleme in retelele de distributie cu energie electrica, gaz metan ,apa si canalizare.

Meteorologii prognozează că vremea ramane rece in judet. Cerul va fi temporar noros si pe arii extinse vor cadea precipitatii sub forma de ninsoare. Izolat le munte cantitatile de apa rezultate in urma ninsorilor vor depasi 10 l/mp. Vantul va sufla slab la moderat, cu intensificari in zona montana inalta. Temperaturile maxime vor fi cuprinse intre -2 si 0 grade Celsius, iar cele minime intre -8 si -5 grade Celsius.

Principalele cursuri de apa din judet au avut debite si niveluri usor variabile. Nu au fost semnalate probleme deosebite. Pe toate cursurile de apa s-au instalat fenomenele de iarna, fara insa a crea probleme in ceea ce priveste scurgerea apei in albie. Exploatarea acumularii Stramtori-Firiza se realizeaza in conditii normale, de iarna. Coeficientul de umplere al lacului este de 83%.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA