AcasăActualitateSocialINEDIT - Un maramureșean, militar timp de 16 ani în Legiunea Străină,...

INEDIT – Un maramureșean, militar timp de 16 ani în Legiunea Străină, povestește cum s-a înrolat și cât de periculoase au fost misiunile secrete la care a luat parte

DISTRIBUIȚI

INEDIT   Libertatea l-a vizitat în Provența, în La Ciotat, aproape de Roquefort la Bedoule, localitate în care lucrează ca polițist, pe Adrian Leordean, militar timp 16 ani, între 1997 și 2013, al Legiunii Străine.

Discuția cu unul dintre cei mai longevivi români din Legiune s-a purtat nu departe de Aubagne, sediul unității Armatei Franceze. Românul nu are regrete, dar spune, dincolo de riscuri, că n-ar mai lua-o de la capăt! Vorbește de generații de sacrificiu, despre dificultatea de a-ți face o familie sau de a-ți conserva viața de familist.

Tinerii ar trebui să se oprească să imigreze! Simt că România va fi mai bună, și asta nu peste multă vreme. În ceea ce mă privește, nu sunt nici de acolo, de acasă, din Maramureșul natal, nici de aici. Chiar așa, cine sunt eu? Adrian Leordean Trecând peste toate, bărbatul de 41 de ani e mândru de tot ceea ce a făcut!

Adi, cu ce te ocupi azi?

Adrian Leordean: Sunt agent de poliție municipală, zona Marseille. Am fost militar în legiunea străină, din 1997 până în 2013, iar de la începutul lui 2014 lucrez în poliție.

Cum ai ajuns în Legiune?

– Eu sunt de loc din Leordina, din Maramureșul istoric. După 89 au fost vremuri dificile. Eu am terminat liceul, oportunități erau puține. Îmi doream o viață mai bună și am înțeles că singura mea șansă e în afara țării. Imigrantul clandestin!

De ce Legiunea Străină?

– Pentru că era drumul cel mai scurt pentru a primi o cetățenie! Și n-a fost un drum drept. Părinții, frații, surorile n-au știut mult timp unde sunt și ce fac. Sunt ieșit direct din imigrația clandestină. Am tranzitat prin Serbia, Macedonia, am stat în Grecia, însă nu m-am adaptat. Apoi, de la un prieten, am aflat de Legiune. După câteva luni, mi-am încercat norocul în Franța!

 

Citeşte întreaga ştire: Confesiunea românului care a fost 16 ani militar al Legiunii Străine: „Sunt parte a unei generații sacrificate. N-aș mai lua-o de la capăt”

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.TE-AR MAI PUTEA INTERESA