AcasăLifestyleMondenINEDIT - Un băimărean cultivă de mai bine de 10 ani kiwi...

INEDIT – Un băimărean cultivă de mai bine de 10 ani kiwi în curtea casei

spot_img

DISTRIBUIȚI

Gavril Dancoş, un pensionar de 72 de ani din Baia Mare, se poate lăuda cu un arbore exotic pe care îl are în curte. La prima vedere pare un fel de vie sau magnolie dar este de fapt un kiwi, arbore pe care nu-l întâlneşti în mod uzual prin părţile noastre, de fapt nici măcar la noi în ţară.

Povestea copăcelului este însă strâns legată de locuitorii blocului de locuinţe unde stă familia Dancoş de ani de zile.

13282636_1246891475328900_1043165227_o“Aici, în bloc, toţi vecinii aduc câte ceva şi pun în curte. Pe acesta l-a adus domnul Marcaş acum vreo 12 ani într-un ghiveci. Era doar un lăstar dar ştiam ce este pentru că ne cumpăram fructe de kiwi din piaţă şi tare ne plăceau”, explică pensionarul.

L-a plantat în curtea blocului de locuinţe şi s-a înarmat cu multă răbdare pentru că abia după patru sau cinci ani a avut parte de prima recoltă de fructe.

”Mi-a fost frică de poluare că nu va rezista, fiind un soi mai rar, dar uite că a rezistat de mai bine de 10 ani de când îl avem. Ne-am uitat pe Internet să vedem de ce are nevoie, cum trebuie îngrijit şi acolo scria că îi place apa şi se face pe spalier, ca viţa de vie”, spune pensionarul.

A muncit mai bine de patru decenii la Uzina metalurgică din oraş dar a avut dintotdeauna o aplecare spre agricultură şi pomicultură. I-a plăcut să lucreze în curte şi în grădină aşa că acum curtea blocului arată precum una scoasă din reviste. Împarte tot ce recoltează cu vecinii şi apropiaţii şi toată lumea e mulţumită.

„Şi anul trecut şi anul acesta în primăvară, de fapt în toamnă, l-am tuns foarte tare ca să nu am probleme cu strada. În toamnă am cules, pe la sfârşitul lunii octombrie, înainte de a veni frigul, că atunci sunt gata coapte şi am cules lădiţe din alea de plastic, vreo şase şi am împărţit la toată lumea din ele”, mai spune Gavril Dancoş.

13271546_1246891478662233_663528855_oEste foarte deranjat de faptul că, fiind aproape de gardul de la stradă, de multe ori rămâne fără fructe. Nu asta este însă cea mai mare supărare a lui.

„Nu mă deranjează că iau fructe. Mă deranjează că îi rup crengile şi e păcat”, spune băimăreanul.

Deşi îl are în curte de ani buni nu a valorificat fructele culese şi nici nu le-a transformat în gemuri, sucuri sau compoturi. Le mănâncă aşa cum sunt şi de anul trecut spune că le pune în ceai. A dat în schimb o mulţime de lăstari ai copăcelului, astfel că în scurt timp în Maramureş vor mai fi şi alţi cultivatori de kiwi.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA