În România funcţionează de câteva luni un spital pentru cai. Se află la Cluj-Napoca şi aparţine Universităţii de Medicină Veterinară, care a investit două milioane de lei. Spitalul are cinci secţii, printre care una de terapie intensivă şi un compartiment special destinat cailor diagnosticaţi cu boli infecţioase.
O zi în Spitalul de Cai din Cluj-Napoca începe cu vizita medicului de gardă, la fel ca în orice unitate medicală. Hermes, un tânăr armăsar pur sânge arab, este de o lună sub tratament, după ce a suferit un traumatism la un picior. Medicii îi fac ozonoterapie.
„Menţinem plaga aceea într-un mediu ozonat, ozon cu o anumită concentraţie, care stimulează vindecarea, regenerarea ţesuturilor, şi nu cicatrizarea lor”, explică un medic veterinar.
Când este cazul, pacienţii ajung şi pe masa de operaţie care a costat 30.000 de euro şi suportă greutăţi de până la o tonă.
„Când este anesteziat, narcotizat, membrele sunt legate cu un sistem special, el practic vine cu membrele în poziţia de sus şi cu partea din spate în jos”, spune prof. univ. Liviu Oana.
Tudor Ciplea este proprietarul unui cal tratat în spitalul din Cluj-Napoca. Dacă nu ar fi ajuns aici, trebuia să ducă animalul bolnav la Budapesta sau la Viena.
„Cheltuiam bani în plus, nu ştiam pe transport, pentru că sunt în jur de 300-400 de kilometri, pe transport pot apărea complicaţii”, spune Tudor Ciplea.
O zi de internare costă 50 de lei, iar proprietarii plătesc separat medicamentele. Caii sunt supravegheaţi de voluntari, studenţi ai Universităţii de Medicină Veterinară.
„A fost o iapă internată la care costurile s-au ridicat la 5-6.000 de lei, fiindcă a stat internată şi pe tratament circa o lună. Ne mai lipsesc încă vreo 20 de locuri de internare ca să nu mai avem emoţiile preaplinului. Avem şase boxe, am avut zile cu şapte cai internaţi”, spune dr. Iancu Morar, coordonatorul Spitalului de Ecvine USAMV Cluj.
Spitalul urmează să fie dotat cu un laborator de radiologie, un computer tomograf şi un aparat RMN, toate adaptate dimensiunilor pacienţilor.
foto arhivă