spot_img
AcasăNews AlertINEDIT - Senatorul maramureșean Sorin Vlașin va cere în Parlament o serie...

INEDIT – Senatorul maramureșean Sorin Vlașin va cere în Parlament o serie de măsuri pentru reducerea accidentelor provocate de tineri și șoferi începători

DISTRIBUIȚI

Voi cere în Parlament măsuri suplimentare pentru reducerea accidentelor provocate de tineri și șoferii începători!

De ani buni, studiile europene arată că accidentele rutiere sunt principala cauză a morții în rândul tinerilor. Potrivit celui mai recent “Buletin al siguranței rutiere“, editat de Poliția Română tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 și 24 de ani au fost vinovați de producerea a 13% dintre accidentele rutiere grave deși aceasta categorie de vârstă are o pondere de 7% din totalul populației la nivel național. Situația se explică prin prezența mare în trafic a tinerilor, comparativ cu alte categorii de vârstă, în condițiile în care aceștia sunt lipsiți de experiență și nu au capacitatea de a percepe și gestiona corect pericolelele din trafic (în 28,3% din totalul accidentelor provocate de tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani, conducătorii obținuseră carnetul de conducere de mai puțin de un an).

Tocmai din aceste motive, majoritatea țărilor europene, dar și SUA sau Canada au impus restricții suplimentare șoferilor începători, pentru a reduce riscul producerii de accidente și pentru a salva vieți cum ar fi: obligația ca șoferii să ă fie însoţiţi de un șofer cu experienţă în primele luni de condus; interdicția de a circula noaptea sau de a lua alți pasageri în mașină în primele luni după obținerea permisului etc. De asemenea, în foarte multe țări funcționează două niveluri în obținerea permisului de conducere, care durează un an sau doi ani până la obținerea permisului propriu zis. Practic, după obținerea permisului de începător, șoferul este monitorizat atent în trafic iar dacă în ”perioada de încercare” se constată încălcări grave ale regulilor de circulație, este obligat să reia școala de șoferi, dacă nu, obține permisul efectiv de conducere și dreptul deplin de a conduce.

Voi cere în Parlament adoptarea unor măsuri similare și în România, deoarece realitatea dramatică de pe șosele impune acest lucru. Voi ce măsuri credeți că ar trebui adoptate?

Sorin Vlașin
Senator PSD de Maramureș

Loading...
loading...

DISTRIBUIȚI

4 COMENTARII

  1. Limitatoare de viteza, radare fixe cu camere care fac poza și ajunge amenda acasă prin posta, poliție mai multă in trafic și mai multe controale, iar toate acestea nu numai pt începători pt ca sunt foarte mulți cu experiența care “s-ar calul”.
    Pt începători se poate implementa o lege care sa le interzică conducerea mașinilor cu motor mare pt primul an sau 2 …

  2. Trebuie ca gaborimea rutiera sa-si faca treaba ba m&*stule… Ca poti creste pedepsele si cuantumul amenzilor pana la ma-ta in p)(*a daca nu le aplici!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
TE-AR MAI PUTEA INTERESA