Acasă Actualitate Social INEDIT - Școala Gimnazială "Lucian Blaga" din Baia Mare a fost selectată...

INEDIT – Școala Gimnazială “Lucian Blaga” din Baia Mare a fost selectată în cadrul programului de transformare a școlilor “POVESTEA”

DISTRIBUIȚI

Școala Gimnazială ,,Lucian Blaga” Baia Mare, Maramureș a fost selectată încadrul Programului de transformare a școlilor, „Povestea”, dezvoltat de Wellbeing Institute și Mind Education în parteneriat cu Transylvania College și Școala pentru cuplu.

,,Programul Povestea este un program unic care vine în sprijinul elevilor, profesorilor,di- rectorilor, personalului administrativ și părinților din școlile din România, pentrutransformar- ea acestora în comunități ale încrederii, bunătății și bucuriei.

Programul ,,Leader in me”, axat pe promovarea celor 7 deprinderi ale unei persoane eficace (Stephan Covey) s-a armonizat și cu nevoile sistemului public de învățământ. Imple- mentat cu succes în mii de școli la nivel global, acest program a conturat o viziune și unlimbaj comun tuturor celor implicați în sistemul educațional.

Școala Gimnazială ,,Lucian Blaga” Baia Mare este a 8-a școală publică la nivel național, care a avut șansa să beneficieze de avantajele ,,Leader in me” și prima unitateșcolară din județul Maramureș.

Programul ,,Povestea” devine o garanție a valorificării potențialului fiecărui elev, oferic- ită îngemănare între competențe dobândite, cunoștinte asimilate, dar și modelareacaracteru- lui, prin receptivitate la altruism. Implementarea acestui program deschide perspective inedite, completând cu succes provocarea de a ne învăța să căștigăm lupta cu sine, să conver- tim pasiunile în performanțe, să ne autodepășim și valorificăm oportunitățile care aduc beneficii individului și comunității deopotrivă”, a declarat Ioana Delia Popovič, directorul Școlii Gimnaziale ,,Lucian Blaga” Baia Mare.

Programul „Povestea” a luat naștere din dorința de a transforma școlile care sunt niște medii cu un nivel foarte mare de stres, anxietate și neîncredere, în care sănătatea emoțională și mentală sunt ignorate atât în cazul copiilor, cât și al adulților – în medii în care copiii se simt în siguranță, au încredere în forțele proprii, iar părinții și profesorii învață să fie prezenți din punct de vedere emoțional în rolurile lor și în viețile copiilor. Programul “Povestea” constru- iește comunități sustenabile care vor dezvolta liderii de care România are nevoie.

În foarte multe școli procesul de predare-învățare este încă centrat în jurul profesoru- lui. De aceea, profesorii și părinții au nevoie de sprijin pentru a învăța să răspundă nevoilor emoționale ale copiilor și adolescenților. Conduc de 7 ani școala privată Transylvania College, iar viziunea noastră este să creștem prin relații sănătoase, iar adulții din jurul copiilor sunt adevărate modele pentru copii. Am creat Wellbeing Institute și Programul Povesteapentru că ne dorim ca fiecare școală să aibă acces la aceste resurse și să se trans- forme în locul în care copiii învață să aibă curajul și puterea să-și asume propria viață, să se reinventeze și să fie împliniți”, spune Ruxandra Mercea, director general Transylvania College și co-fondator Asociația Wellbeing Institute.

Școala Gimnazială ,,Lucian Blaga” Baia Mare a intrat în Programul „Povestea” alături de alte 54 de unități de învățământ în urma unui proces de selecție în care au avut prioritate primele instituții de învățământ înscrise, iar existența unui grup de 2-3 școli interesate din aceeași zonă a constituit un avantaj.

Ne bucurăm că există atât de multe școli dornice să facă o schimbare în România. Ne bucurăm să vedem că tot mai mulți directori de școli și profesori își doresc să se dezvolte pentru a susține dezvoltarea armonioasă a elevilor lor. Suntem norocoși să putem implementa programul nostru în tot mai multe școli cu ajutorul finanțărilor private, venite atât de la persoane fizice, cât și din partea persoanelor juridice, care înțeleg că investiția în ed ucație este o investiție în viitor”, a declarat Ciprian Ghișa, co-fondator Asociați Wellbeing Insti- tute și director școală (linia română) Transylvania College.

În primii doi ani, Școala Gimnazială ,,Lucian Blaga” Baia Mare va beneficia de inter- vențiile de bază care se adresează în principal profesorilor și echipei administrative, care vor înțelege ce trebuie să transforme în cultura clasei și în relațiile dintre ei (fie cu copiii, colegii sau părinții). Urmează un audit, ale cărui concluzii vor contura un plan de intervenții specific comunității pentru următorii doi ani. În ultimul an, reprezentanții fiecărei școli urmează să demonstreze că își doresc și pot să susțină transformarea din școală și să obțină certificarea de „Școala încrederii”.

Această certificare se păstrează atâta timp cât unitatea de învățământ va reuși să susțină în continuare transformarea din școală și să contribuie la dezvoltarea altor școli din comuni- tate. Programul Povestea include tot ceea ce înseamnă o transformare sustenabilă: livrare – implementare – reflectare – certificare – evaluare (intervenție).

Programul <Povestea> ne amintește cât de importantă este sănătatea emoțională pentru dezvoltarea fiecăruia dintre noi și pentru construirea unor comunități ale binelui și încrederii reciproce, care să evolueze constant. <<Povestea>> luptă pentru ca sănătatea emoțională și mentală să nu mai fie ignorate în școlile din România, ci să devină o prioritate în instituțiile de învățământ. Profesorii trebuie să învețe să contribuie la dezvoltar- ea relațiilor în comunitățile în care muncesc și trăiesc, iar părinții trebuie să li se alăture pentru a înțelege împreună ce nevoi au copiii pentru a crește sănătos”, explică Domnica Petrovai, psihoterapeut, fondator Mind Education și Școala pentru cuplu.

Loading...
loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Proctoline


TE-AR MAI PUTEA INTERESA

ACCIDENT ÎN TĂUȚII DE SUS – Impact frontal între două autoturisme

Un accident rutier a avut loc în această dimineață, în jurul orei 8:00, pe DN 18, pe raza localității Tăuții de Sus. Potrivit primelor...

ACȚIUNE DE SALVARE BAIA MARE – Bebeluș de 6 luni, transportat cu avionul SMURD cu arsuri grave

O acțiune de salvare contratimp a avut loc az-noapte în Baia Mare. Un bebeluș de numai 6 luni care a suferit arsuri pe 30%...

LUCRĂRI LA REȚEA – Furnizarea apei, sistată temporar pe o stradă din Baia Mare

Băimărenii de pe strada Alba Iulia din Baia Mare vor rămâne fără apă potabilă la robinete azi, 17 septembrie, timp de câteva ore. Sistarea...

PREȚUIRE PENTRU SALVATORII DIN LINIA ÎNTÂI – Cadrele medicale de la Spitalul de Boli Infecțioase din Baia Mare au fost recompensate cu daruri simbolice...

A trecut deja o jumătate de an de când cadrele medicale din linia întâi duc o luptă neobosită cu virusul care, într-o mai mică...

Coaliția pentru Maramureș a lansat candidații din Țara Codrului pentru alegerile din 27 septembrie

Candidații pentru primăriile din Țara Codrului au fost lansați, zilele trecute, în Ariniș. Primari cu multe mandate în spate, dar și candidați aflați la...