Acasăsinucidere maramuresINEDIT – O orădeancă vrea să fie prima româncă judecător din Illinois,...

INEDIT – O orădeancă vrea să fie prima româncă judecător din Illinois, SUA

DISTRIBUIȚI

INEDIT  Ioana Sălăjanu, emigrată în America în anii ’80, ar putea ajunge prima româncă judecător din Illinois, SUA, fiind acum în plină campanie pentru acest post. Ioana, o orădeancă a cărei familie a emigrat în urmă cu mai bine de trei decenii în SUA, este unul dintre candidaţii la funcţia de judecător în statul Illinois, poziţie care în SUA se poate obţine prin votul cetăţenilor.

Ioana are o poveste de viață mai mult decât interesantă, necazul din copilărie dovedindu-se acum că a fost ca un pas înainte pentru orădeancă. În 1981, pe când avea doar 7 ani, ea a fost exmatriculată brutal din şcoală, fiind pedepsită pentru vina tatălui său, de profesie avocat, care fugise în America.

„A fost dramatic. Nu doar că nu mai ştiam nimic de tata, ci am fost şi marginalizată”, povesteşte, pentru Bihoreanul, femeia, acum în vârstă de 42 de ani.

Doi ani mai târziu, după ce tatăl său a primit azil politic şi s-a stabilit în Detroit, capitala statului Michigan, unde exista una dintre cele mai mari comunităţi de români, Ioana, sora şi mama lor au pornit şi ele spre ţara tuturor posibilităţilor.

„Am luat-o de la mai puţin decât zero. Nu vorbeam limba engleză, nu aveam bani, trăiam din ajutorul social. Dar am ştiut că trebuie să mergem înainte”, îşi aminteşte ea despre începutul noii vieţi.

Părinţii Ioanei au muncit din greu, iar în cele din urmă s-au pus pe picioare. Tatăl a făcut facultatea de Drept şi în SUA, redevenind avocat, iar fetele au urmat şcoli bune, pentru a putea să-şi asigure o carieră solidă.

„Un profesor m-a făcut să am încredere în mine şi m-a învăţat că educaţia nu ţi-o poate lua nimeni niciodată”, spune Ioana.

Şi-a însuşit lecţia, iar acum o transmite şi celor trei băieţi ai ei, cu toţii botezaţi româneşte: Sebastian (9 ani), Andrei (7 ani) şi Alex (3 ani).

Citește articolul integral, AICI.

Sursă foto.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


TE-AR MAI PUTEA INTERESA