AcasăEvenimentINCREDIBIL! UN SENATOR ACUZĂ - Infractori din zona Oaşului, protejați de către...

INCREDIBIL! UN SENATOR ACUZĂ – Infractori din zona Oaşului, protejați de către şefi din Poliţia naţională şi judeţeană!

spot_img

DISTRIBUIȚI

 În data de 29.04.2013 v-am adresat, domnule ministru al Afacerilor Interne, o interpelare având ca obiect favorizarea evaziunii fiscale de către lucrătorii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Satu Mare, la care mi-aţi răspuns că aspectele semnalate vor face obiectul unor verificări şi cercetări desfăşurate de către Direcţia Control Intern din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR). Până în prezent, Direcţia de Control Intern din IGPR nu a efectuat niciun control la IPJ Satu Mare referitor la obiectul interpelării şi nu mi-au fost comunicate eventualele măsuri de remediere sau de sancţionare.

În data de 9.09.2013, domnule ministru al Afacerilor Interne, v-am adresat o interpelare având ca obiect protejarea corupţiei şi crimei organizate de către şefii IPJ Satu Mare, la care mi-aţi răspuns că “aspectele semnalate prin interpelare fac, în prezent, obiectul unor verificări şi cercetări desfăşurate la nivelul Direcţiei Control Intern din cadrul IGPR, urmând ca, în funcţie de rezultat, să fie dispuse măsurile ce se impun”. Deşi au trecut 5 săptămâni de la primirea răspunsului, până în prezent Direcţia de Control Intern nu a efectuat niciun control la Satu Mare şi nu a fost dispusă nicio măsură referitoare la obiectul interpelării.

În consecinţă, răspunsurile la interpelările mele sunt mincinoase, intrând sub incidenţa infracţiunii de fals intelectual. Am bănuiala că Direcţia Control Intern nu a efectuat verificările şi cercetările anunţate la Satu Mare întrucât unul dintre adjuncţii şefului IGPR, chestorul Gheorghe Popa, se află în relaţii de prietenie cu toate cele trei persoane vizate de interpelarea mea: chestorul Liviu Tăut, şeful IPJ Satu Mare în perioada 2005-2010, actualmente prim-locţiitor, comisarul şef Constantin Taloş, actualul şef al IPJ Satu Mare, şi omul de afaceri Mihai Crişan, favorizat în atribuirea de contracte de zeci de milioane de euro de la companii naţionale din domeniul energiei (SC Electrica SA, SC Electrica Serv SA, SC Hidroserv SA, SC Smart SA) datorită prieteniei cu directorul general Ioan Roşca.

Chestorul Popa, prezent la chefuri cu prostituate

Chestorul Gheorghe Popa a fost prezent de mai multe ori la complexul turistic al lui Mihai Crişan din localitatea Valea Măriei judeţul Satu Mare unde, potrivit unor martori oculari, aveau loc petreceri în cinstea sa, la care erau aduse prostituate din Ucraina, Ungaria sau Republica Moldova, care trebuiau să-i servească pe invitaţi în costumul Evei.

Nu numai că organele în drept nu şi-au făcut datoria pe tema interpelării, dar omul de afaceri Mihai Crişan şi apropiaţii săi au început să profereze ameninţări grave la adresa subsemnatului, a redactorului şef al publicaţiei în care a apărut interpelarea şi a unor persoane din zona Oaşului pe care le bănuie că mi-ar fi furnizat informaţii. Afaceristul Mihai Crişan, cioban până când a intrat în afaceri după 1989, şi fiul său Romeo Crişan sunt cunoscuţi drept indivizi cu un comportament foarte violent, consumatori înveteraţi de băuturi alcoolice, fiul inclusiv de droguri, care terorizează de mai mulţi ani zona Oaşului din judeţul Satu Mare.

Cu circa un deceniu în urmă numitul Romeo Crişan a lovit mortal, cu autoturismul pe care îl conducea cu viteză şi sub influenţa băuturilor alcoolice, un poliţist de frontieră (agentul Vasile Ceteraş) care se afla în misiune de control în oraşul Negreşti-Oaş şi-l semnalizase regulamentar sa oprească. Numitul Mihai Crişan a intervenit la şefii de atunci ai IPJ Satu Mare, astfel că cercetarea la locul faptei a fost efectuată în mod tendentios, urmărindu-se disculparea fiului lui Crişan, iar ulterior dosarul cauzei a fost tergiversat şi muşamalizat de şeful Serviciului Cercetări Penale, comisarul şef Ioan Hoţea, care a propus în final scoaterea de sub urmărire penală pentru ucidere din culpa, soluţie acceptată de Parchet. După câţiva ani, respectiv în cursul anului 2007, în timp ce se afla în stare de ebrietate, numitul Romeo Crişan a aplicat mai multe lovituri de cuţit în zone vitale unui om de ordine de la localul de noapte Anaconda din municipiul Satu Mare, dar, în urma intervenţiei tatălui său la inspectorul şef Liviu Tăut, nu a fost instrumentat niciun dosar penal.

 

Șeful poliției a șters petele de sânge cu mopul

În data de 27.12.2010, în faţa unui bar din oraşul Negreşti-Oaş, numitul Mihai Crişan împreună cu garda sa de corp Ioan Palade, un individ violent, de etnie romă, i-au aplicat tânărului Mihai Roman 13 lovituri de cuţit prin care i-au pus în pericol viaţa (o lovitură în partea dorsală a capului, în zona cerebelului, o lovitură în partea anterioară a gâtului, în apropierea venei jugulare, 6 lovituri în antebraţul drept, 2 lovituri în braţul drept şi 3 lovituri în antebraţul stâng). În loc să-i reţină pe agresori şi să conserve probele de la locul faptei, şeful Poliţiei oraşului Negreşti-Oaş a şters toate urmele de sânge cu mopul şi nu a preluat nici el nici ceilalţi anchetatori imaginile înregistrate pe camera video din zonă.

 

Mihai Roman a fost internat de urgenţă la Cluj Napoca unde i-a fost salvată viaţa, iar ulterior a primit de la Laboratorul de Medicină Legală (LML) Satu Mare certificat medico-legal care prevedea că leziunile ce i-au fost cauzate necesitau 90 de zile de îngrijiri medicale. Deşi partea vătămată a avut braţul drept paralizat timp de 8 luni, medicii de la LML Satu Mare au refuzat să-i prelungească numărul de zile de îngrijiri medicale, ca urmare a intervenţiilor agresorului Mihai Crişan. În timpul spitalizării, partea vătămată a fost ameninţată în spital atât de agresorul Mihai Crişan, care i-a spus că-l “face” respectiv că-l omoară dacă va solicita anchetarea sa, şi de fiul său Romeo Crişan, care i-a arătat o armă de vânătoare ascunsă sub haină. Partea vătămată a fost ameninţată în spital inclusiv de doi poliţişti anchetatori (cu numele Mocanu respectiv Vida), care i-au solicitat să nu insiste în anchetarea lui Mihai Crişan pentru tentativă de omor. Cert este că dosarul cauzei este tergiversat de aproape 3 ani, cu sprijinul şi al prim-procurorului Parchetului de pe lângă Tribunalul Satu Mare, Marinela Pop, care se află în relaţii apropiate cu actualul şef al IPJ Satu Mare, unul din protectorii lui Crişan. Partea vătămată a trebuit sa plece cu familia din ţară în Franţa, pentru a scăpa de ameninţările proferate la adresa sa şi a copilului său minor de către Mihai Crişan, care în cursul acestui an l-a bătut şi pe prietenul său Miroslav Dângă numai pentru motivul că se află în relaţii apropiate.

Comisar șef, bătut cu bestialitate de un patron

În seara zilei de 31.08.2013, după ce a consumat băuturi alcoolice cu anumiţi şefi din poliţie şi cu oameni de afaceri din zonă la restaurantul Casa Cicio din Negreşti-Oaş, numitul Mihai Crişan a solicitat să fie invitat şi comisarul şef Vasile Stan, fost şef al Poliţiei oraşului Negreşti-Oaş, actualmente şef de secţie în Poliţia municipiului Satu Mare, pe care l-a agresat cu bestialitate, lovindu-l cu pumnii până ce a căzut la podea, după care i-a aplicat lovituri cu un scaun peste spate şi peste cap. Afaceristul Crişan nu-l agrea pe poliţistul Stan pentru că acesta nu i-a făcut jocurile ca şi alţi poliţişti din zona Oaşului, unde toţi şefii începând de la oraşul Negreşti-Oaş până la secţiile zonale şi posturile comunale au fost numiţi la recomandarea sa.

După incident, comisarul şef Vasile Stan a fost ameninţat şi de agresor şi de şefii săi ierarhici să nu facă public scandalul întrucât va fi dat afară din Poliţie, astfel că acesta nu a formulat nicio plângere, preferând să-şi ia concediu şi să plece câteva săptămâni la un frate din Timişoara, unde şi-a tratat leziunile. Agresiunea asupra poliţistului poate fi comfirmată de martori ocular şi de membrii familiei sale.

Având în vedere aceste indicii suplimentare, vă solicit, domnule ministru al Afacerilor Interne, să-mi comunicaţi ce verificări şi cercetări a efectuat Direcţia de Control Intern din IGPR referitor la interpelarea mea având ca obiect protejarea corupţiei şi crimei organizate de către şefii IPJ Satu Mare şi care sunt constatările făcute şi măsurile dispuse. Totodată, vă solicit să-mi comunicaţi motivele pentru care nu aţi sesizat Direcţia Generală Anticorupţie, cum v-am cerut în interpelare, şi dacă intenţionaţi să aplicaţi legea în acest caz de notorietate în zona Oaşului ori va trebui să găsim formule de autoapărare cetăţenească în colegiul pe care îl reprezint.

Domnule ministru al Justiţiei, vă solicit, având în vedere că sunteţi şi membru de drept al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), să cereţi efectuarea unei anchete de către Inspecţia Judiciară a CSM cu privire la tergiversarea şi muşamalizarea dosarelor penale în care au fost implicaţi numiţii Mihai Crişan şi Romeo Crişan (ucidere din culpa, tentativă de omor, ultraj cu violentă) şi să sesizaţi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru anchetarea poliţiştilor suspectaţi de favorizarea infractorilor.

Valer Marian, senator independent

 

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA