AcasăsiugariuÎNCHINATĂ DUMINICII ORTODOXIEI - Expoziţie de icoane vechi la Muzeul Episcopiei Maramureşului...

ÎNCHINATĂ DUMINICII ORTODOXIEI – Expoziţie de icoane vechi la Muzeul Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului

spot_img

DISTRIBUIȚI

ÎNCHINATĂ DUMINICII ORTODOXIEI  Recent a avut loc deschiderea expoziţiei de icoane vechi închinată Duminicii Ortodoxiei, intitulată „Chipuri din veac în veci”, ediţia a II-a.

Evenimentul a fost organizat de Episcopia Maramureşului şi Sătmarului, prin Sectorul Patrimoniu Sacru şi Pictură Bisericească în Muzeul Centrului Eparhial din incinta Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, sala „Sfinţii Martiri Brâncoveni”.

Contextul actualei expoziţii este prilejuit de Anul Omagial al Unităţii de Credinţă şi de Neam, de Anul Comemorativ al Făuritorilor Marii Uniri din 1918 şi de Anul European al Patrimoniului Cultural.

Purtând genericul „Arta icoanei – mărturie a unităţii de neam, limbă, credinţă şi spiritualitate românească”, expoziţia oferă tuturor celor interesaţi icoane şi obiecte din patrimoniul sacru-mobil al bisericii monument UNESCO din Plopiş, Protopopiatul Lăpuş, secolele XVIII-XIX.

La deschidere a participat un număr mare de credincioşi şi specialişti. Rolul de gazdă l-a avut preotul Virgil Jicărean, consilier eparhial pentru patrimoniu sacru şi pictură bisericească, el însuşi pictor bisericesc.

Au vorbit Pr. Virgil Jicărean, consilier eparhial pentru patrimoniu sacru şi pictură biseericească, care a făcut o prezentare a expoziţiei, care cuprinde iconostasul bisericii monument istoric din Plopiş, ale cărui icoane au fost pictate de renumitul pictor bisericesc Ştefan Zugravul din Şişeşti, icoane pe lemn din această biserică şi din alte biserici.

„Ştefan Zugravul din Şişeşti, dacă ar fi fost purtat la şcolile academice ale vremii ar fi fost un zugrav de talie mondială, atâta fineţe şi forţă are şi mai ales şi patriotism, deoarece culorile principale ale iconostasului nu sunt altele decât cele care urmau să fie ale tricolorului românesc, roşu, galben şi albastru”, a spus Pr. Virgil Jicărean.

Pr. Daniel Pop de la Plopiş, care este depozitarul şi, prin biserica pe care o păstoreşte, proprietarul acestor bunuri de o valoare rară, a specificat: „Ştefan Zugravul din Şişeşti era nu numai pictor vestit, ci şi sculptor, pentru că a şi pictat, dar a şi sculptat catapeteasma bisericii din Plopiş. Din pictura aceasta ne dăm seama că, uitându-ne la sfinţii cuvioşi Atonie cel Mare şi Sfântul Cuvios Efrem Sirul, în biserica din Plopiş au slujit ieronomahi. Este şi un loc numit „Al Călugărilor”.

Î.P.S. Justinian, vrednicul de pomenire, amintea că în Plopiş exista şi un ţinut al Zugrăvenilor, dându-ne seama astfel că acolo a existat şi o şcoală de zugravi. Revenind la biserică, este vorba de un amplu proiect de restaurare. Este pentru prima dată când se restaurează în totalitate biserica de la Plopiş, arhitectura şi pictura bisericii, precum şi celelalte lucruri legate de biserică, cum sunt instalaţiile, sistemele de alarmă şi alte sisteme de siguranţă”.

Tot despre exponate şi pictorii bisericeşti ai vremii, descoperiţi în ultimii doi ani, a vorbit a vorbit muzeograful Centrului Eparhial, Dumitriţa Filip, doctorand şi pictor de icoane: „Pe lângă iconostasul pe care deja îl privim şi pe lângă faptul că Ştefan Zugravul este primul autor al lucrărilor pe care le-am expus astăzi, am mai descoperit câţiva zugravi anonimi.

Din cadru iconostasului, doar icoana împărătească a Maicii Domnului poate fi atribuită lui Ştefan Zugravul. Alături de Ştefan Zugravul, putem observa munca unui ucenic, care nu se ridică chiar la nivelul lui Ştefan Zugravul din Şişeşti. El pictează celelalte trei icoane împărăteşti, precum şi icoanele pe care le puteţi vedea la dulapurile din faţa icoanelor împărăteşti.

Iar pe lângă aceşti doi zugravi, în cercetările efectuate pe teren am observat că aici, în zona oraşului Baia Mare, ar fi fost un alt zugrav, care, pe la 1762, pictează trei icoane pentru comunitatea din Plopiş, care se pot vedea aici. Începem să vorbim de o şcoală de zugravi în zonă”.

Dr. Ioan Marchiş, directorul Direcţiei de Cultură a judeţului Maramureş şi renumit sculptor, a vorbit despre icoana bizantină: „Icoanele sunt importante în Maramureş pentru că ele constituie documente de identitate religioasă şi culturală. Noi avem în Maramureş acel stil bizantin, un stil care încă nu s-a afirmat aşa cum trebuie în lume. Avem aici acest stil îmbinat cu această naivitate populară la aceşti meşteri care au ştiut să ia câte ceva din rădăcinile Maramureşului şi să le combine cu ceea ce înseamnă stilul bizantin.”

Dr. Teodor Ardelean, membru în Adunarea Eparhială şi directorul Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu” din Baia Mare, a vorbit despre graiul românesc şi despre paradigmele care au însoţit poporul român, care s-a înrădăcinat şi dăinuie în lume de la înfiinţarea sa, a cărui predominantă existenţială a fost tendinţa spre unire, care s-a şi înfăptuit în urmă cu 100 de ani, ca rezultat al fructificării oportunităţilor care i s-au ivit şi pe care le-a fructificat.

„Ferice de poporul nostru că, prin vârfurile sale, a reuşit să prindă acest spirit, acest curent, care înseamnă să conştientizezi şi să pui în operă o paradigmă ce-ţi vine în faţă. Este salvatoare şi reuşeşti să te salvezi”.

„Suntem un popor care am rezistat prin artă sacră, prin cult şi cultură creştină şi vom rezista în continuare prin aceste lucruri preţioase pe care ni le-a dăruit Dumnezeu şi oamenii lui Dumnezeu prin poporul român care a fost inspirat şi luminat de Dumnezeu, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. Lumina din icoane este Lumina lui Hristos din Evanghelie, din icoană în viaţa omului, din viaţa omului iar în icoană, şi din icoană spre Dumnezeu. Deci, este un circuit al Luminii Evangheliei, al Luminii lui Hristos, de aceea, Biserica Ortodoxă Română este instituţia, care, împreună cu Academia Română, şi-a asumat, cu bucurie, responsabilitatea de a organiza evenimente care să ne readucă în memorie istoria, chipurile luminoase, lumini şi rodiri ale unităţii de neam şi de credinţă”, a subliniat Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin.

Expoziţia stă deschisă publicului mai multe luni. Biserica de lemn din Plopiş a fost construită de 49 de familii, între anii 1798-1805.

Sursa info şi foto Episcopia Ortodoxă a Maramureşului şi Sătmarului

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img
spot_img
TE-AR MAI PUTEA INTERESA