AcasăsiugariuÎNCEPE POSTUL CRĂCIUNULUI - Creştinii se pregătesc 40 de zile să primească...

ÎNCEPE POSTUL CRĂCIUNULUI – Creştinii se pregătesc 40 de zile să primească bucuria Naşterii Domnului

spot_img

DISTRIBUIȚI

Se apropie cu pași mari una dintre cele mai îndrăgite sărbători ale creștinilor, Crăciunul. Perioada premergătoare acestui praznic este unul plin de semnificații. Creştinii vor ţine timp de şase săptămâni, perioada de dinainte de Naşterea Domnului, post ținut tocmai pentru a primi vestea Naşterii cu inimile curate.

„Avem perioada premergătoare evenimentului Naşterii. Ea începe ca de obicei în 15 noiembrie, iar asta înseamnă că de duminică intrăm în Postul Crăciunului. Este unul din cele patru posturi din Anul Bisericesc de o importanţă deosebită. Chiar dacă el este denumit, pe undeva, şi un post al bucuriei, pentru că şi Sărbătoarea Naşterii este o sărbătoare a bucuriei, totuşi noi ştim că Naşterea Mântuitorului Isus Hristos avea să se întâmple tocmai pentru a răscumpăra natura umană. Ori pentru a răscumpăra trebuia să treacă prin patimi, prin moarte şi prin înviere şi continuând cu înălţarea sa la cer.

Acest eveniment al Naşterii Mântuitorului Isus Hristos face parte din mântuirea aceasta care ne-a adus-o Mântuitorul tuturor oamenilor. De aceea există şi o perioadă premergătoare de post, tocmai în ideea de a-i mulţumi, de a-i aduce şi noi jertfa noastră pentru jertfa pe care urmează să o facă şi Fiul lui Dumnezeu pentru noi oamenii şi pentru a noastră mântuire”, a explicat preot Cristian Ştefan, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului.

În ceea ce priveşte asprimea postului, acesta este puţin mai uşor decât Postul Paştelui de exemplu. În fiecare sâmbătă şi duminică este dezlegare la peşte şi vin, la care se mai adaugă şi sărbătorile importante, cum ar fi Intrarea Maicii Domnului în Biserică, Sfântul Apostol Andrei, Sfântul Ierarh Nicolae. Cu toate acestea va mai dura până când vor răsuna colindele.

„Teoretic, se pot asculta colinde de duminică, dar nu este recomandat pentru că îşi pierde din valoare momentul sărbătorii. De obicei cam după sărbătoarea Sfântului Nicolae încep colindele. Aşa era obiceiul şi la sate. Se adună copiii într-o casă sau alta pentru a cânta colinde, pentru a învăţa colinde noi, sunt acele şezători la ţară. Copiii colindau
în acest mediu restrâns ca apoi să vină să ofere acest dar tuturor membrilor din comunitate”, a mai spus Cristian Ştefan.

În cele şase săptămâni de post se consumă exclusiv produse de origine vegetală, excepţie făcând zilele de sâmbătă şi duminică, dar şi sărbătorile, când sunt permise consumul de ulei şi carne de peşte.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA