ÎNCEPÂND DIN ACEST AN Viitorul act de identitate emis de autorităţi va conţine mai multe informaţii despre deţinătorul său, va avea mai multe elemente de siguranţă, printre care şi două amprente, şi îi va permite deţinătorului să facă plăţi online. Senatorii au fost de acord cu modificarea aspectului cărţii de identitate a românilor. Deputaţii încă se mai gândesc, deoarece proiectul de lege a fost retrimis spre analiză în Comisia pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului, la 19 decembrie 2017. Proiectul va fi aprobat, fără îndoială, iar Guvernul şi-a manifestat deja susţinerea.
Plus de securitate. Cartea de identitate va conţine mai multe informaţii despre deţinător şi va putea fi folosită online pentru a accesa servicii bancare, fiscale şi de educaţie. Falsificatorii de acte de identitate vor avea de furcă, deoarece acest document vine cu noi elemente de securitate: amprentele a două degete.
Rol de card de sănătate. Cei care optează pentru acest tip de document (nu e obligatoriu) îl vor putea folosi şi la prezentarea la medic, pe post de card de sănătate. Vechiul card de sănătate îşi va înceta valabilitatea odată cu emiterea cărţii de identitate cu cip.
Identitate pentru copii. Părinţii pot opta să le facă un act de identitate cu cip şi amprenă şi copiilor care nu au împlinit 14 ani. Totodată, dacă nu sunt de acord cu eliberarea unui act de identitate biometric, părinţii pot opta pentru o carte de identitate simplă, indiferent de vârsta copiilor lor.
Valabilitate diferită. Legea mai prevede valabilitate diferită pentru cartea de identitate: doi ani (pentru copiii până la 14 ani), patru ani (pentru copiii între 14 şi 18 ani), zece ani (pentru adulţii peste 18 ani) şi valabilitate nelimitată peste 60 de ani (doar cărţi de identitate simple).
Sursă info și foto.