AcasăMARAMURESUL ISTORICINCENDIU URIAS - A vrut sa prajeasca o bucata de slanina dar...

INCENDIU URIAS – A vrut sa prajeasca o bucata de slanina dar a dat foc la 30 de ha de vegetatie (galerie foto)

spot_img

DISTRIBUIȚI

foto: ISU Bucovina

Un puternic incendiu de vegetaţie a ameninţat pădurile din jurul municipiului Vatra Dornei. A fost nevoie de o desfăşurare de forţe masivă, 400 de de salvatori luptându-se cu flăcările mai bine de 12 ore. Totul a pornit de la o cioată de copac aprinsă de un dornean care a vrut să-şi prăjească un bucată de slănină, scrie suceavapenet.ro.

Incendiul a pornit din inconştienţa unui barbat de 40 de ani din Vatra Dornei, care în această dimineaţă a mers la cules de ciuperci. Cum pe drum i s-a făcut foame, bărbatul a dat foc la o cioată la marginea pădurii, pentru a-şi prăji o bucată de slănină, numai că la final nu a stins bine lemnul. De aici până la dezastrul care a urmat nu a fost decât un pas. Aproape  30 de hectare de de vegetaţie uscată, litieră şi câţiva zeci de arbori au ars în urma unui incendiu de proporţii.

Terenul accidentat şi vântul au fost cei mai mari duşmani ai celor 400 de oameni care s-au luptat mai bine de 12 ore cu focul. Întreagul versant Bârnărel, din proximitatea municipiului Vatra Dornei a fost acoperită de un fum înecăcios, făcând intervenţia salvatorilor şi mai grea. Pompieri, jandarmi montani, lucrători silvici, poliţişti şi voluntari au luptat cot la cot pentru a stinge flăcările.

În vârful muntelui accesul autospecialelor cu apă nu a fost posibil, aşa că au trebuit să lichideze incendiul cu ajutorul  lopeţilor, măturoaielor şi a săpăligilor. Au reuşit totuşi să aducă pe culme 20 de motopompe, pe care le-au alimentat de la izvoarele din zonă. Şi aici a fost o muncă sisifică, deoarece au trebuit să improvizeze acumulări de apă şi să tot aştepte ca acestea să se umple, pentru a putea porni furtunele.

A fost probabil cel mai puternic incendiu de vegetaţi din judeţul Suceava din ultimii ani. Pe lângă litiera care le-a dat mult de furcă pompierilor, focul a cuprins o fostă exploatare forestieră, în care se aflau zeci de cioate şi resturi de lemn, precum un zmeuriş. Ajutaţi de şapte TAF-uri, salvatorii au doborât mai mulţi arbori pentru a creea bariere naturale în calea flăcărilor. De asemenea au săpat mai multe şanţuri cu acelaşi scop, pentru a opri focul de la a se mai extinde.

La faţa locului s-au deplasat atât prefectul judeţului, Sorin Arcadie Popescu, cât şi şeful Regiei Naţionale a Pădurilor, Valerian Solovăstru, care au coordonat acţiunile de stingere a incendiului. După mai bine de 12 ore salvatorii au reuşit să lichideze toate focare, însă pericolul de reaprindere rămâne în continuare. Pe munte au rămas mai multe echipe mixte de la ISU şi Direcţia Silvică, pentru supravegherea versantului. Bărbatul care a cauzat incendiul s-a ales cu un dosar penal pentru distrugere din culpă.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.




TE-AR MAI PUTEA INTERESA